Около 1000 нови земеделски стопани се регистрираха в Пловдивска област

Малко над 1% от производителите са очертали площите, които ще обработват

Павел Гимишев„Около 1000 нови земеделски стопани са направили регистрация по Наредба 3 към момента, но процесът продължава. Само в Пловдив на ден се записват по 20-30 производители, които досега не са присъствали в регистъра“, съобщи директорът на Областната земеделска дирекция Павел Гимишев. Засега вписалите се по наредбата производители са 8100. Според новите правила за директни плащания, фермерите трябва да се регистрират по Наредба 3, да представят правни основания за ползването на земята и да очертаят площите, които обработват.

С не толкова добри темпове върви очертаването на земеделската земя. „Очевидно няма да изменим на българското правило да вършим всичко в последния момент“, отбеляза Гимишев. Едва 406 заявления за очертаване са подадени в Пловдивска област. Те са за 25 780 дка, за които вече има правна документация и чиито ползватели вече са потвърдили площите, които ще обработват. Процедурата е приключила напълно за малко над 1% от нивите в областта. Общо 32 000 договора за ползване на земя са представени в службите.

Миналата година 9904 бенефициенти са били подали заявления за очертаването на общо 2 142 000 дка.

Павел Гимишев припомни, че крайният срок за кандидатстване по схемите за директни плащания е 15 май. След тази дата започва да тече санкция от 1% на ден върху бъдещите субсидии. На 9 юни кампанията окончателно приключва. За 2015 г. ще бъдат разпределени близо 1,5 млрд. лева по 17 схеми.

 

Leave a Comment