Търговското споразумение между ЕС и САЩ може да вкара ГМО у нас

ГМОТърговско споразумение между Европейския съюз и Съединените щати, което се подготвя, върна страха за навлизане на генно модифицираните организми (ГМО) на нашия пазар. По време на дискусия в София експерти от различни сфери поляризираха преценката дали трансатлантическото споразумение ще е добро за страната ни.

Разтревожени сме за качеството на щатския внос, а не от европейския износ“, обясни Мариана Христова от Гражданската инициатива против фракинга (добив на шистов газ).  Според нея Европа не е наясно с технологиите, които използва Америка и подписвайки Трансатлантическото споразумение за свободна търговия между ЕС и  САЩ ние ги приемаме със затворени очи. „Когато става въпрос за заболявания, които се причиняват от нещо – лекарства, храни в срок от 2 години, вие не можете да го докажете или това е много трудно“, заяви Христова.

Според Петър Копралев от Българската търговска камара в Сан Франциско по-важното е как ЕС ще защити производителите, които искат да внасят или изнасят. Американските ГМО или фармацевтични компании имат ресурса да наложат своите правила, така че, ако те не бъдат спазвани, компанията може да съди държавата, посочи Копралев.

„Експорът на България към САЩ представлява едва 1.4% от целия ни износ. По-голям е износът ни през последните 12-13 години към Азия и Африка, отколкото към Америка“, успокои Ваня Григорова, председател на сдружение „Солидарна България“ .

Съюзът между ЕС и САЩ е нищо повече от един още по-голям общ пазар. На фона на силите от Изток това е не възможност, а напълно задължително, заяви бизнесменът Юлиян Демирев.

Според Десислава Николова от Института за пазарна икономика икономиката на България със сигурност ще спечели от търговското споразумение със САЩ. Според нея нашият БВП ще нарасне.

„Две неща бяха отхвърлени миналата седмица“, каза независимият депутат Велизар Енчев. „На първо място искането на Кристиан Вигенин от БСП да се включи темата за споразумението в Годишната програма на НС по въпросите на ЕС. Второто, което беше заобиколено, е губещото се в парламента писмо, изпратено на 10-и март от унгарския парламент, в което се призовават членките на ЕС да вземат отношение както към ползите, така и към вредите, за които има все повече доказателства.“

По-скандалното в случая, според Енчев, е изказването на Джема Грозданова, председател на Комисията по външна политика в НС. „Тя каза, че, когато споразумението бъде подписано, то ще бъде подложено на ратификация в националните парламенти и тогава ще могат да се обсъждат всички неизяснени проблеми по това споразумение. Логичният въпрос е какъв е смисълът да се чака подписването, ратификация и чак тогава да се обсъждат параметрите на споразумението. Това е все едно да си купувате къща или кола, без да знаете параметрите на покупката и цената“, изрази недоумение Енчев.

 

Leave a Comment