Мистерията на мъжете Лий. Бащата Брус умира на 32, синът Брандън на 28

Мистерия обгръща смъртта на силните мъже – баща и син, от фамилията Лий. Легендарният Кунг-фу боец Брус Лий умира внезапно, когато е на 32 години. Синът му Брандън е убит случайно с куршум на днешния 31 март, но преди 22 години. Брандън умира на 28 по време на снимките на фирма „Гарванът“. По сценарий неговия герой угасва именно от изстрел, който, разбира се, е трябвало да бъде халостен. Куршумът обаче се оказал с истински оловен връх.

Брус Лий издъхва поразен от … едно хапче против

Брус Лий

Брус Лий

главоболие. Отначало никой не може да повярва, че това не е лош сън. Брус е бил здрав като желязо млад китаец с изключителна самодисциплина и умения в източните бойни изкуства. Създал е и нов стил в тях. Преди да почине светът вече е започнал да го приема като необичаен, но пленителен кино образ. 

На погребението му се стичат 25 хиляди души. Гледат ковчега и не вярват на очите си. Страдат. По това време Брандън е бил на 8 години, а сестра му Шанън – на 4.

Слухове твърдят, че Брус е убит от японската мафия, от конкурентно студио за бойни изкуства, от мистичната сила на Фън шуй, от семейно проклятие, от мозъчна едема, защото е издал тайните на Кунг-фу…

Брандън Лий

Брандън Лий

Брандън Лий тренира усърдно, за да е достоен син на баща си. Изучава и театрално изкуство в Бостън в продължение на една година. Първият му филм е през 1986 г., когато е на 21 години. През 1992 г. Брандън Лий е избран за ролята на главния герой – Ерик Дрейвън във филма „Гарванът“. Филмът е адаптация на популярния едноименен комикс на Джеймс О’Бар. Ерик Дрейвън е рок музикант, който се завръща от света на мъртвите, за да отмъсти на бандата, убила него и приятелката му.

На 31 март 1993 г. – 52-и ден от началото на снимките на филма, Брандън се подготвял да изиграе първата си сцена без грим – тази с убийството на Ерик Дрейвън и Шели Уебстър. Сцената била променяна няколко пъти докато накрая решили, че Ерик (Лий) влиза в апартамента си и вижда четирима мъже биещи годеницата му, един от тях трябвало да се обърне и да го простреля.

Камерата започнала да снима. Брандън влязал в апартамента, а един от героите, който държал пистолета, го прострелял по сценарий. Лий направил знак на режисьора да спрат и паднал назад. Секунди по-късно всички от екипа се струпали около него. Тогава видели малка цепнатина в якето му, на сантиметри от пъпа, но нямали представа какво се е случило. Изпаднал в безсъзнание, Лий бил откаран в болницата, където претърпял 5-часова операция, докато открият куршума. След нея Брандън Лий починал. На 3 април 1993 той е погребан до своя баща- Брус Лий в Lake View Cematery, Capitoll Hill, Seatle.

400 души се събрали опечалени на погребението на Брандън, а неговата майка Линда се обърнала към всички с думите: „Брандън би искал това да е щастливо събитие. Тук сме, за да празнуваме живота му.“

2 Comments

  1. Фен каза:

    Имам подозрения, че добльора на Брандън Лий го е убил,за да вземе ролята му!

  2. Фен каза:

    Необяснима прокоба имат и двамата, а бяха толкова талантливи, язък…

Leave a Comment