Искаме визова реципрочност между САЩ и ЕС преди търговското споразумение

Америка е поставила в дискриминационен визов режим пет държави от Европейския съюз – България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър

Момчил НековАко визовият въпрос не бъде решен преди влизането в сила на търговското споразумение между САЩ и Европейския съюз, българската икономика ще бъде подложена на двоен конкурентен натиск – от една страна от другите членки на ЕС, а от друга – от САЩ. Това е заявил в запитване до Европейската комисия относно липсата на визова реципрочност българският евродепутат Момчил Неков. Според него страната ни ще е в изключително неизгодна позиция и намирането на справедливо решение по въпроса трябва да е условие за българската ратификация на споразумението.

От отговора на ЕК става ясно, че безвизовият режим за американци в държави от ЕС може да отпадне.

„Комисията ще реши до крайния срок — април 2015 г., дали да приеме временна мярка за спиране на освобождаването от изискването за виза за някои категории граждани на САЩ”, се казва още в позицията на ЕК.

САЩ упражнява дискриминационен визов режим спрямо България и още четири държави от ЕС – Румъния, Полша, Кипър и Хърватия. 

Комисар Сесилия Малмстрьом, която е главен преговарящ по споразумението със САЩ, е пояснила, че „обикновено краткосрочните визи не се разглеждат в търговските споразумения на ЕС. Въпреки това, липсата на реципрочност може да окаже въздействие върху движението на физически лица, предоставящи услуги. Комисията съзнава, че разглежданите въпроси са от чувствителен характер и поради това полага старание търговските отношения и/или преговорите за търговски споразумения да са съобразени с цялостните усилия както на европейско равнище, така и на равнището на съответните държави членки за възможно най-скорошното постигане на пълна визова реципрочност със САЩ“.

Европейският съвет потвърди на 20 март мандата, даден на Еврокомисията да завърши преговорите по ТПТИ до края на тази година. След това споразумението ще трябва да бъде одобрено както от Европейския парламент, така и от парламентите на всяка една от държавите членки.

 

 

Leave a Comment