Средната заплата в Пловдив купува 70 см жилище

В града на тепетата сделките с апартаменти са с 11% повече спрямо София, Варна и Бургас, сочи изследване на Индъстри уоч
Георги Стоев, консултант

Сделките с жилища се активизираха, смята Георги Стоев

В Пловдив средната заплата купува 0.70 м жилищна площ, сочат наблюденията на Индъстри уоч, които отскоро се фокусираха и върху града на тепетата. Данните за сметките са на Териториалното статистическо бюро – Пловдив, поясни управляващият съдружник Георги Стоев. Според тях средната заплата в Пловдив и региона през второто полугодие на 2012 г. е 640 лева, а средната цена на жилищата около 450 евро за квадрат.

Сравнителното изследване показва, че покупателната сила на средната месечна заплата в Пловдив, измерена в жилищна площ, е съответно със 17% и 31% по-висока в сравнение с Бургас и Варна. И е същата като в София.

Това се дължи на факта, че цените на имотите в Пловдив са по-ниски в сравнение други 3 града, поясни Георги Стоев.

Забележителното в проучването на консултантската компания е, че сключените сделки с имоти в Пловдив са с 11 процента повече в сравнение със София, Варна и Бургас. Данните са абсолютно точни, тъй като са взети от Агенцията по вписвания.

Увеличаването на сделките с имоти се обяснява с желанието на спестителите да ограничат риска за парите си. „Въпреки че банковата система в страната е стабилна, интересните времена, в които живеем вече поставят под въпрос всичко, което сме считали за непоклатимо“, поясни Георги Стоев.

Най-оборотни са малките жилища – едностайни и тип студия. По-тромави са продажбите на по-големите апартаменти.

За пръв път от години насам от Индъстри уоч констатират, че инвестицията в жилище носи по-висока доходност от вкараните като банков депозит пари. Доходността в апартамент вече е около 7 %  преди данъци и амортизация. Тя се изчислява като се използват данните за покупната цена на жилището, разпределена в 20-годишен период, разбит по месеци и се вижда с колко полученото число е по-високо от средния месечен наем.

От началото на кризата досега цените на жилищата в Пловдив са се понижили кумулативно с 44%. Това е по-голям спад от средния за страната, като в същото време регионът на Пловдив е един от първите, които започва да показва стаблизиране на цените, обобщава консултантът.

Масовото предлагане на жилища е в сегмента 2-стайни и 3-стайни (съответно с 1 или 2 спални) – близо ¾ от всички въведени в експолатация нови жилища, както за страната, така и за Пловдив. В този сегмент купувачите ще имат най-голям избор и относително по-голяма сила в преговорите при сделки.

Leave a Comment