Зърнопроизводството е приоритет за нас, обяви проф. Станков

Между 79-86% от посевите са в много добро до добро състояние, запасите от зърно са 2.7 милиона тона
проф. Иван Станков

Министър Станков иска ръстовете в зърнопроизводството да продължат

Зърнопроизводството остава водещ приоритет в политиката на Министерството на земеделието и храните, обяви днес министър Иван Станков, който бе гост на заседанието на Консултативния съвет по зърното.

„Оше при всъпването си на този пост поех ангажимент за запазване на едно стабилно и сериозно зърнено производство“, каза министърът. Той посочи, че успоредно с ръстовете на това производство, иска да се развиват и сектори, които имат нужда от подпомагане. Това са животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство и лозарство.

Актуална оценка на посевите 

Данните, предоставени от дирекция „Растениевъдство”, както и  от браншовите организации в сектор „Зърно” сочат, че като цяло есенните посеви към момента са в добро и много добро състояние.

85,8% от площите с пшеница и 79,1% при ечемика са в „добро” до „много добро” състояние според дирекция „Растениевъдство” по обобщени данни, предоставени от обследване на 10% от засетите площи от Областните дирекции „Земеделие”. „Средно” е състоянието на 12,8% от пшеницата и на 19,4% от ечемика.

Намалели са площите в „незадоволително” състояние спрямо предходната година като достига при пшеницата 1,5% и 1,9% при ечемика.

При обследването няма отчетени пропаднали площи с пшеница и ечемик от неблагоприятни климатични условия.

Торене и борба с плевелите

В рамките на пролетната кампания при есенниците са подхранени с азотен тор 90,2% от обследваните площи при пшеницата, което е с 7,6% повече в сравнение с предходната година /82,6%/ и при ечемика – 91,5% или с 9,4% повече /82,1% – 2012г./.

Към края на месец март с хербициди са третирани 18,5% от площите с пшеница и 15,3% от площите на зимния ечемик.

Проблеми с рапицата

При зимната маслодайна рапица, липсата на достатъчно влага през есента, в отделни райони на страната затрудни обработката на почвата и сеитбата й. Това доведе до забавяне на поникването и нормалното й развитие. Някои от площите бяха презасети с житни култури още през есента. До момента състоянието на рапицата в различните райони на страната е различно, като се наблюдават нормални посеви, гарнирани с добре оформени розетки и такива които са в различни фази от развитието. Вследствие от сушата през есента и ниските температури през зимата, част от слабо развитите посеви са допълнително проредени или изтеглени, информира дирекция „Растениевъдство”.

Пролетни посеви

От обсъжданията става ясно още, че на места има закъснение с подготовката на площите и сеитбата на пролетни култури заради падналите валежи. Същевременно в райони като Варна, Провадия, Пазарджик, Пловдив и районите в Северозападна България пролетната кампания е в ход по данни на браншовите организации от сектора.

В складове и хамбари

Национална служба по зърното предостави информация за зърнените наличности. Към 31.03.2013 год. зърното от основните зърнени култури – пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица, ръж, овес и тритикале е 2 690 676 тона. Запасите от зърно в края на март 2012 година, са възлизали на 2 351 385 тона, което прави сегашните наличности с 339 291 тона повече спрямо миналата година.

Leave a Comment