Договорът между производител и купувач на мляко е за поне 6 месеца

Изкупната цена на суровината може да е съобразена с бюлетините на Държавната комисия по стокови борси и тържища

мляко в канаМинималният срок на договорите между производителите на мляко и купувачите му е 6 месеца, а максимален няма определен. Това се казва в насоките по прилагане на договорните отношения в сектор „Мляко“, разработени от Министерството на земеделието и храните. Минималният срок може да бъде отхвърлен само по желание на производителя на сурово мляко, който за целта подготвя отказ.

Не се допускат типови договори между производители и изкупвачи, освен ако са разработени от признати междубраншови организации в сектора на млякото. В момента обаче в България не действа нито една такава организация.

Договорите между производител и изкупвач се сключват за всички видове сурово мляко – краве, овче, козе и биволско. Когато производителят произвежда повече от един вид сурово мляко, а изкупвачът има интерес да купува това мляко, договорът може да е един

Цената на доставеното мляко задължително трябва да бъде определена в договора. Тя може да бъде фиксирана цена на физически литри или килограми за целия период на договора, без допълнително заложени изисквания. 

Другият вариант при договарянето на базова цена е създаването на формула, в която има комбинация от фактори. Факторите могат да бъдат пазарни показатели, които отразяват промените в пазарните условия и са достъпни за двете страни по договора. Публичните пазарни показатели може да се следят на месечна или седмична база, в която се наблюдават котировки на суровото мляко и на млечните продукти. Подобни ценови индекси могат да се намерят на интернет-страницата на Европейската обсерватория на пазара на млякото. http://ec.europa.eu/agriculture/milk-market-observatory/index_en.htm . Като пазарни показатели могат да се използват и анализите и ценовите бюлетини на интернет-страницата на Държавната комисия по стокови борси и тържища http://www.dksbt.bg/?a=firstpage . Каквито и други пазарни показатели с динамична стойност да се приложат във формулата за ценообразуване, те трябва да бъдат задължително вписани в договора. в пазарните условия.

Други фактори за ценообразуване, които могат да се използват към базовата цена, са доставеното количество и/или качество и/или състав на млякото. Например един или комбинация от следните показатели – оводняване, плътност, съдържание на СБО, белтъчини, мазнини, ОБМ, ОБСК и други специфични за производството на определен вид млечни продукти показатели.

В договора могат да се уредят последствия при продажба на инхибиторно мляко. Инхибиторното мляко е отговорност на производителя на суровината и е забранено за влагане в преработка.

Възможно е ценообразуването да се определя и вписва в договора и като комбинация от базова цена + пазарни показатели + обем и/или качество и/или състав на суровото мляко.

В случаите, когато ценообразуването по договор се извършва чрез показатели за качество и/или състав на млякото, пробите се изследват в независими акредитирани лаборатории, като честотата на вземане на пробите и се определя от страните по договора.

В насоките се казва, че при вписване в договора на максимален обем, който изкупвачът може да изкупи от производителя, не се поражда задължение за достигането му от производителя. При избор на максимален обем в договора обаче се дава сигнал на производителя, че ако произвежда повече от определения максимален обем или  реши да разширява дейността си преди изтичане на договора, следва да си осигури друг изкупвач и друг договор за количеството, което ще произведе над максималния обем по договора.

Графикът на доставките, както и начина и мястото, където млякото ще се изкупува, се определя от страните по договора. Начинът и срокът на плащане също е въпрос на преговори между двете страни.

В договора трябва да намери място и клауза за възможни непредвидими и непреодолими обстоятелства, които правят изпълнението му невъзможно. Тази клауза освобождава от отговорност едната или двете страни.

Договорите и допълнителните споразумения към тях се регистрират от изкупвача по адрес на дейността му в Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие”. Образците на документи за регистрация, изискванията за регистрация и инструкция за попълването на формулярите са публикувани на интернет-страницата на Държавен фонд „Земеделие”, рубрика „Селскостопански пазарни механизми” – Мляко – Договорни отношения в сектора на млякото http://www.dfz.bg/bg/selskostopanski-pazarni-mehanizmi/mliako/dogov-sektor-mliako/ .

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment