Бостан се прави в края на април

Плодовете са сладки, когато няма жеги и дъждове
диня в бостана

Динята обича влагата, но не и дъжда

Динята и пъпешът принадлежат към сем. Тиквови (Cucurbitaceаe). Динята идва от Южна Америка, а пъпешът от Мала Азия.

Най-вече в полските райони на страната се правят бостани, а това става или чрез директно засяване на семена, или чрез използване на разсад. Готовият разсад се разсажда на полето в последната десетдневка на април или в началото на май, когато вече няма опасност от слани. Със седмица по-рано може да се извърши директна сеитба. Температурата на почвата трябва да е 14-15 градуса.

Как се сее

Сеитбата на дини  се извършва като семената се полагат на дълбочина 5-7 см (при суха и топла пролет) в гнезда с 5-6 семена. При влажна пролет дълбочината е около 4 см. На един декар се засяват 200-300 грама семена.  Гнездата се правят на разстояние едно от други 160см х 170 см. Може да се сеи и на двуредова лента с разстояния 200 см х 80-100 см.

Пъпешите се засяват малко по-плитко – на дълбочина 3-4 см и също на гнезда с 5-6 семена. Тяхната сеитбена норма е 300 – 400 г/дка. Отглеждането е на гнезда или на редове, а схемата на засаждане е за гнездата – 150см х 160см, а когато са на редове – 150-160см х 35-40 см.

Предшественици и подходящо време

Дините и пъпешите са капризни – изискват почвата да е плодородна и добре структурирана, нито алкална, нито кисела.

пъпеш в бостан

Пъпешът се сее малко по-плитко

Тежките и студени почви не са подходящи за отглеждане на бостан. Най-добре е да се отглеждат след люцерна, житни и бобови култури.

Двете култури се развиват най-добре, когато дневните температури са 25-27 градуса.  Ако те са над 33-34 градуса и то за по-продължителен период, влияят неблагоприятно на цъфтежа, оплождането и формирането на завръзите, а над 40 градуса пречат на растенията да асимилират хранителните вещества и те получават трайни нарушения.

Поливане и дъждове

Пъпешът е по-влаголюбив, тъй като кореновата му система е по-слаба. Динята обаче също е взискателна към влажността на почвата. Като цяло, двете култури изискват влажността в горния повърхностен слой да е поне 70 процента. Най-голяма е нуждата им от пода когато цъфтят, а после – когато плодовете наедряват.

Въпреки, че обичат влажността, дъждовете по време на зреенето не се отразяват благоприятно на качеството на плодовете. Причината е в това, че многото поета вода намалява сладостта им, а кората им става по-дебела. При по-големи колебания на влагата в почвата пъпешите масово се напукват.

Болести

За получаване на по-високи добиви у необходима и навременна растителна защита. Освен срещу плевелите, трябва да се третира при необходимост  срещу мана, брашнестата мана, антракноза, бактериален пригор.

Честа причина за ниски добиви е засушаването през началните фази от развитието на растенията, а в по-късните фази – повредите от маната и антракнозата. Причинителят на антракнозата  може да бъде пренесен чрез сеитбата на необеззаразени семена.

Leave a Comment