Дърводобивните фирма ще могат да работят само със сертификат от 2016 г.

Фирмите оператори, които искат да участват в процедури Георги Костовпо възлагане на работа в горските територии, трябва да притежават нужния за това сертификат. Това изискване ще се въведе от 2016 година чрез промяна на нормативната уредба в горския сектор. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов на семинар в с. Енина, който бе част от мероприятията по отбелязването на „Седмица на гората“.

С този инструмент ще се постигне изсветляване на сектора и осъществяване на външен, независим контрол, което ще доведе и до по-добро стопанисване на горите, според Костов. Освен това фирмите, които ще осъществяват дейност в горите, ще изпълняват общоприети горски стандарти и по този начин ще може да се осъществи и проследяване на продукцията.

В момента са сертифицирани 36 горски стопанства или близо 700 хил. ха което е 25% от горските територии у нас. В следващите 6 месец ще приключи процедурата по сертификация на още 30 стопанства, с което процента на сертифицираните горски територии ще достигне 35.

Ценко Ценов, директор „Гори и лесовъдски дейности“ към Изпълнителната агенция по горите, обясни че с промените в горското законодателство, публикувани за обществено обсъждане в момента, се предвижда създаването на Областни планове за стопанисване на горите.

 

 

Leave a Comment