Земеделският производител става „стопанин“ с промени в Наредба 3

Новият норматив ще намали броя на изискваните при регистрация документи

консултант в земеделиетоУтвърденото с години словосъчетание „земеделски производител“ отива в историята. През новия програмен период актуалният административен стил ще наложи понятието „земеделски стопанин„. Промяната е заложена в проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители слага.

В доклада на зам.-министър Васил Грудев към проектонаредбата, публикувана на електронната страница на земеделското министерство, се посочва, че промяната е съобразена с европейското законодателство в областта на директните плащания, което си служи с понятието „земеделски стопанин“. То е по-широкото по обхват и ще залегне в актуализираната Наредба 3, се казва в доклада.

В предложения проект на наредба е  направена редакция на разпоредбите, свързани документите, които земеделските стопани следва да представят в съответната общинска служба по земеделие или областна дирекция „Земеделие“ при подаването на анкетните карти и формуляри. С новата разпоредба се редуцира обемът на изискуемите документи, които следва да бъдат прилагани, като в резултат ще бъде намалена административната тежест върху стопанските субекти.

В преходните разпоредби от предложения проект е предвидено досега действащите образци съгласно приложения № 1, 2 и 3 да останат в сила до 30 септември 2015 г., тъй като пререгистрацията на земеделските производители се извършва всяка стопанска година в срок от 1 октомври до 28 февруари. Предвиденото удължено действие на анкетните карти и формуляри ще гарантира унифициран подход по отношение на образците, използвани при регистрация и пререгистрация за 2014- 2015 стопанска година.

В същия раздел от проекта на акта се правят някои изменения в Наредба № 5 от 27 февруари 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания, Наредба № 3 от 17 февруари 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания и се отменя и действието на Наредба № 6 от 12 март 2008 г. за условията и реда за подпомагане на производителите на ягоди и малини, предназначени за преработка, тъй като схемата вече не е актуална.

Целта на измененията и допълненията в наредбата е да се осигури ясна и максимално опростена правна уредба за регистрацията на земеделските стопани.

Leave a Comment