По 12.54 лв./дка преразпределителни ще се изплатят утре

В Кърджали министър Десислава Танева подкани малките тютюнопроизводители да се сдружават и да използват шансовете си по ПРСР

нивиОт утре фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция ще започне да превежда по 12.54 лв./дка преразпределителни плащания за първите 300 дка. Общият бюджет е 53.63 млн. лв. Новината съобщи на семинар в Кърджали аграрният министър Десислава Танева. Пред близо 400 земеделски стопани от региона тя уточни, че там, където има застъпвания, ще бъдат направени допълнителни проверки и тези, които имат право на субсидии, ще ги получат в първата седмица на май.

В момента текат и процедурите на общините за отдаването на пасища и мери на животновъдите, а след приключването им, ще започне и процедурата за отдаването на терени от държавния фонд, посочи още Танева, цитирана от пресцентъра на министерството. „Ще ограничим всички възможности, чрез които процедурите за отдаването на пасищата на животновъдите с предимство, да бъдат заобикаляни, като по този начин ще подкрепим отрасъла“, посочи тя.

Пред земеделските стопани министър Десислава Танева припомни, че тютюнопроизводителите са получили своите национални доплащания, но има 1300 бенефициента, които поради различни причини – заявяване или очертаване на площи в урбанизирани територии, не са получили своите субсидии. Тя допълни, че в момента тези слоеве се дешифрират и на стопаните, при които всичко съответства на нормативната уредба, ще бъдат изплатени средствата.

В тютюнопроизводителния регион министър Танева обърна внимание на дребните производители, че сдружаването за тях е много важно, за да получат по-висока цена на производството си.

Дребните тютюнопроизводители ще имат предимство и при кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони за дейности извън тютюнопроизводството. Министър Танева даде за пример стартовата помощ за земеделско производство, както и тематичната подпрограма за малки стопанства, по която може да се кандидатства и за помощ за развиване на допълнителна земеделска дейност.

До момента в област Кърджали има над 3700 подадени заявления за подпомагане, регистрираното правно основание е в размер на 14 540 хектара, а регистрираните земеделски производители са 5500 души. По данни на Йорданка Гочева – директор на областната служба по земеделие в Кърджали, в резултат на обилните снеговалежи в областта са подадени 290 заявления за нанесени щети, като са издадени 210 констативни протокола за 3261 умрели животни.

Leave a Comment