Бум на регистрация на инвалидни фирми заради предимства в обществените поръчки

поход на хората в инвалидни количкиБум на регистрацията на фирми на хора с увреждания отчитат в Търговския регистър. Ако в предишни години са се създавали средногодишно по 12 такива дружества, то от началото на 2015 г. досега вече има 68 и броят им расте с всеки изминал ден. Причината е, че при търговете за обществените поръчки компаниите с участието на инвалиди получават предимство, защото не са длъжни да отговарят на никакви изисквания за доказване на опит, финанси и капацитет, пише в. „Сега“.
Новата врата за злоупотреби и изкривяване на конкуренцията се е появила от гласуваните при кабинета на Пламен Орешарски промени в закона за обществените поръчки. От края на 2014 г. възложителите са длъжни да ползват такива фирми при огромен брой търгове. В същото време законът им забранява да поставят към тях каквито и да е било изисквания за доказване на опит, а офертите на останалите кандидати се отхвърлят служебно.

Бумът в регистрацията идва на фона на хронични злоупотреби с издаването на ТЕЛК, формални текстове за контрол от страна на агенцията и ниският ѝ капацитет да извършва проверки. Включването в регистъра на агенцията става на базата на заявление, в което фирмите трябва да докажат, че са наели определен процент хора с увреждания (минимум 30% от служителите при повечето заболявания), като тази информация подлежи на задължителна проверка. Шефът на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски обаче признава, че последващ контрол дали служителите са останали на работа трудно може да се извършва.

Leave a Comment