Идната седмица пристига втора пратка ваксини срещу Син език

Очаква се срокът за подаване на заявления за директни плащания да не бъде удължен, съобщи в Ловеч зам.-министър Цветан Димитров

Цветан Димитров в ЛовечОчаква се другата седмица в България да бъде доставена втората пратка ваксини срещу Син език за овцете, а до 10 дни да започне и ваксинирането на говедата. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров на семинар за директните плащания в Ловеч.

Димитров отрече твърденията на животновъди, че има недостиг на ваксина срещу заболяването. Той уточни, че първата партида ваксини, доставена в България, е била 1 250 000 дози, а ваксинираните овце към момента са около 1 100 000. В някои области обаче заради разлика в прогнозирания и реалния брой животни, е възможно да има недостиг на ваксини, но той ще бъде компенсиран с ваксини от областите, където има излишък.

„Премахването на дезинфекцията на границата ни с Турция е несериозен повод за протест на група животновъди“, обърна внимание на друг конфликт заместник-министърът. Българската страна е в ежедневен контакт с турските ветеринарни власти, като в момента няма заразни болести по животните в европейската част на Турция, а движението на животни между европейската и азиатската част на Турция е спряно. По отношение на коментарите от някои животновъди, че чрез премахването на дезинфекцията в страната ни може да се появят нови случаи на „син език”, Димитров уточни, че болестта се предава чрез куликуиди, които не използват граничните пунктове за преминаване в страната ни.

Пред събралите се над 150 земеделски стопани от област Ловеч заместник-министър Димитров заяви, че се очаква срокът за подаването на заявленията за директните плащания от кампания 2015 г. да не бъде удължен.

Leave a Comment