Разпети петък е. В храма се носи цвете и се минава под масата

Велики петък

Не се знае откога е ритуалът „минаване под масата“ на Велики петък

Днес е Разпети петък – най-тъжният и тежък ден на Божия син. Народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. Всяко дихание страда. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.

Петък сутринта преди началото на службата, в средата на храмовете се издига “гробът“ Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницaта – платът, с който е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Върху плащаницата се поставят Евангелието, Кръстът и много цветя.

Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек.. След това се навеждат и преминават под издигнатото място. „По този начин изразяваме нашето преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението което ни дари Спасителят. После отново се покланяме пред издигнатия голям Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуваме“, пише в Pravoslavieto.com.

Свещеникът ни дава цвете за благословение и духовна утеха символ на надеждата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще Възкръсне. Отнасяме цветето в дома си и го поставяме над иконите, за да ни напомня, че очакваме великия ден.

 

 

Leave a Comment