Велика събота е! Дядо Гавриил носи Благодатния огън в 20 часа

благодатният огън в Йерусалим

Благодатният огън слезе на земята

На Велика събота отбелязваме погребението на Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим. В този ден душата на Спасителя е слязла в царството на тъмнината – ада, освободила е библейските пророци и праведниците и ги е отвела в небесата. Така започва новата ера в историята на човечеството – правото на човека на свободен избор, да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада.

Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени. Гробът му е запечатан с голям камък и пред него е поставена стража.

Днес се меси и пече обредният Великденски хляб, а който не е успял да боядиса яйца в четвъртък, го прави в събота.

За православните Великден идва с чудото на Благодатния огън. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада огън и така е от хиляди години. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. В първите минути огънят нито топли, нито гори и затова се смята за невеществен.

Днес по традиция оглед на мястото, където се очаква Благодатният огън, правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени, пише БГНЕС.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания.

Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

В България Благодатния огън ще бъде донесен на Летище София към 20.00 ч. от Ловчанския митрополит дядо Гавриил. От там ще бъде предаден на всички храмове в страната.

Тази нощ и в полунощ в българските храмове свещениците ще възвестят възкресението на Христос с възгласа „Христос возкресе“ и богомолците трикратно ще отговорят „Во истину возкресе“. Обичай е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца.

Взетият от храма благодатен огън носи духовна светлина в дома и дава сила на хората да се справят с неизбежните препятствия в живота. 

Leave a Comment