Намаляват изискванията за създаване на организации на производители

Шест, а не седем трябва да са учредителите на организация за плодове и зеленчуци, а общият им оборот да бъде не 200 000 лв., както бе досега, а 50 000

гръцки прасковиИзискванията за създаване на организации, групи или асоциации на производители на плодове и зеленчуци ще бъдат намалени, а критериите – опростени. Това предвижда проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 15 май 2007 г. (Документът може да се прочете ТУК) Новият норматив ще урежда и случаите, в които членовете на организацията на производители могат да предлагат пряко на пазара продукти (директна продажба), за които организацията на производители е призната.

Промените включват намаляване на минималния брой на членове на организацията на производители от 7 земеделски производители на плодове и зеленчуци на 6, и намаляване на размера на минималния оборот, като условие за признаване на организацията на производители на плодове и зеленчуци от 200 000 лева на 50 000 лева, с цел уеднаквяване на условията за признаване по Наредба № 11/2007 г. и по мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители” на ПРСР 2014-2020 г.

Въвежда се изискване членовете на организациите на производители да са регистрирани като земеделски производители на плодове и зеленчуци по чл.7 или по чл. 31 от Закона за подпомагане на земеделските производители, за които организацията кандидатства за признаване.

Признатите организации на производители на плодове и зеленчуци ще могат да кандидатстват за финансово подпомагане, като създават оперативни фондове, финансирани със средства от Европейския съюз (ЕС) и със средства на своите членове. Размерът на средствата от ЕС се определя като процент от стойността на предлаганата на пазара продукция от организацията и възлиза на 4,6% от нея. Организациите на производители на плодове и зеленчуци, които са създали оперативни фондове, могат да получат национална помощ за тяхното допълване, в размер до 80 % от средствата, набрани от членовете.

Признатите организации на производители на плодове и зеленчуци са специална група бенефициенти по някои от мерките на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г./ПРСР/.

В проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11/2007 са отразени всички препоръки сварзани с намаляване на административната тежест за бизнеса. Отпадат изискването за представяне на документи във всички случаи, когато администрацията може да събере нужната информация по служебен път. С наредбата се отменят изрично наредби на министъра на земеделието и храните, които вече не се прилагат, поради отпадане на обществените отношения, които уреждат, или поради прякото приложение на нормите на регламенти на ЕС.

С измененията и допълненията на Наредба № 11/2007 се очаква първо – хармонизиране на националното законодателство и административните процедури с изискванията на Регламент (ЕО) № 1308/2013 г.

Второ: значително да се увеличи броят на признатите организации на производители и асоциации на организации на производители на плодове и зеленчуци.

Трето: Признатите организации на производители на плодове и зеленчуци да се възползват от икономическите предимства на сдружаването и да повишат своята конкурентоспособност, както на вътрешния, така и на външните пазари.

Четвърто: Създадените организации на производители на плодове и зеленчуци да се възползват от възможностите за подпомагане, както чрез оперативни програми, така и по ПРСР 2014-2020 г., което да подобри тяхното финансово състояние и да повиши капацитета им за концентрация и ритмичност на доставките.

Пето: Повишаване ролята на организациите на производители на плодове и зеленчуци във веригата на доставка на храни, включително чрез съвместна продажба на продуктите, произведени от техните членове, и увеличаване на частта от добавената стойност, която остава за земеделските производители.

Шесто: Увеличаване размера на публичното финансиране на оперативните програми, което ще повиши интереса на организациите на производители към тях.

Седмо: Подпомагане на дейностите на Разплащателна агенция по контрол и финансиране на организации на производители на плодове и зеленчуци.

Осмо: Намаляване на административната тежест за земеделските производители, които създават организации или асоциации на организации на производители на плодове и зеленчуци или кандидатстват за подпомагане чрез оперативни програми.


 

Прочети още: Как се създава Агрогрупа производители? Разказ от първо лице


 

Leave a Comment