Наредба определя тарифата за агро консултанти и пакети за услугите им

Консултантските организации ще се избират чрез обществени поръчки, а дотогава Службата за съвети в земеделието ще помага на младите стопани срещу 814 евро за пакет

консултант в земеделиетоКонсултантските организации – физически или юридически лица, ще бъдат избирани чрез обществени поръчки, възложени от Министерството на земеделието и храните и ДФ „Земеделие“. Дейностите, за които те ще консултират земеделските и горските стопани, са разпределени в пакети. Те пък са описани в проект на Наредба за прилагане на подмярка 2.1 „Помощ за осигуряване на консултантски услуги“. (Пълният текст на проекта може да се види в страницата на МЗХ ТУК.)

В проектонаредбата са определени най-общо тарифите, по които ще се плаща на консултантите, както и редът по който те ще получават одобрение и плащане за свършеното. Земеделските и горските стопани ще се обръщат към одобрените консултантски организации в търсене на конкретна помощ и ще подписват договор с тях. Консултантите пък ще получават възнагражденията за извършената работа от ДФ „Земеделие“ чрез бюджета на подмярка 2.1 от ПРСР 2014-2020.

Финансовата помощ е в размер до 100 на сто от общите допустими разходи. Максималният размер на финансовата помощ за предоставянето на един консултантски пакет по приоритетна област е левовата равностойност на 1500 евро. Максималният размер на финансовата помощ за предоставянето на един консултантски пакет, в който са включени само базови модули е левовата равностойност на 1000 евро.

„Операция 2.1.1. „Консултантски услуги за земеделски и горски стопани“ има за цел предоставяне на консултантски услуги на земеделски стопани, млади стопани и горските стопани за подобряване на икономическите и екологичните показатели, както и на климатичната съобразеност и устойчивост на изменението на климата на техните стопанства“, сочи в мотивите си към проектонаредбата вносителят зам.-министър Васил Грудев.

Допустимите дейности са предоставяне на индивидуални консултантски услуги във вид на консултантски пакети. Индивидуалните консултантски услуги са предоставяне на съвети и консултации, в рамките на един консултантски пакет по приоритетна област.  Посочени са задължителни модули, които в различна комбинация влизат в обхвата на консултантските пакети. Видовете консултантски пакети за земеделски стопани по приоритетните области, комбинацията от модули във всеки консултантски пакет, както и насоки за съдържанието на модулите са представени в приложения на наредбата.

До сключването на договори с избраните участници по проведена процедура за възлагане на обществена поръчка по Закона за обществените поръчки, Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) е ползвател на финансовата помощ и предоставя на земеделски стопани – кандидати по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от ПРСР 2014-2020 г. консултантски пакет А2Б, съгласно приложенията в наредбата.

Размерът на финансовата помощ, който ще се предоставя на НССЗ за предоставянето на един консултантския пакет е левовата равностойност на 814 евро, определен по методика за прилагане на опростени разходи, посочена в мярката. НССЗ трябва да представи за одобрение в Министерство на земеделието и храните разработен консултантски пакет А2Б. Разработеният консултантски пакет се разглежда и се предлага за одобрение от комисия, назначена със заповед на министъра на земеделието и храните.

 

Leave a Comment