Животновъди: 4-ма съдии решиха да отровят нацията!

Министър Станков обещал да запознае президента и премиера с проблема, който създаде падналата в съда наредба за млечните продукти
Протести ще има, кога – ще решим в събота, казаха от бранша
сирене

Сиренето с палмово масло разболява нацията, твърдят животновъдите

С падналата в съда наредба за имитиращите млечни  продукти ще бъдат запознати премиерът Марин Райков и президентът Росен Плевнелиев. Това е обещал днес земеделският министър Иван Станков на срещата си с животновъди. „Независимо от това, ние се стягаме за протест„, съобщи след средата председателят на националното браншово сдружение Танчо Колев. Той беше възмутен от решението на 4-мата съдии от Върховния административен съд, които отмениха Наредбата за млечните продукти. „Те искат да отровят цялата страна. Вредите за хората от имитираците сирена и кашкавали са убийствени“, предупреди Колев.

Фермерите настояват у нас да се приложи европейският регламент, според който мандрите трябва след като изберат дали да произвеждат истински млечни храни или имитации, да нямат възможност за ротации през 6 месеца. Министър Станков се съгласил, че регламентът трябва да се въведе едно към едно, а не половинчато, както беше предвидено в наредбата.

Наредбата, която забрани на мандрите да произвеждат едновременно продукти от мляко и продукти с добавка на растителни масла, влезе в сила от началото на тази година. 15 мандри обаче обжалваха документа, приет от Министерския съвет. Вчера ВАС се съгласи с доводите им, основният от които е, че  България не е изчакала процедурата по нотификация, за да я приеме. И вторият – с официални писма Европейската комисия още миналата година е уведомила земеделското министерство, че в този й вид, наредбата противоречи на правото на Европейския съюз.

„Обречени сме на фалити, ако отново се върне старата ситуация мандрите да произвеждат и едното, и другото“, каза председателят за Пловдив Пенко Налбантов. Той каза още, че благодарение на наредбата изкупните цени на млякото в началото на април са сравнително високи. В момента суровината се изкупува на 65 до 75 стотинки за литър, докато миналата година в началото на април цената е била паднала на 55-56 стотинки за литър. „За нас тази разлика е границата между оцеляването и фалита“, заяви Налбантов.

Браншовите сдружения на животновъдите ще обсъдят на специална среща в събота начина и датите на протестите.

 

Leave a Comment