С инвалидна количка и приятели на велосипеди болният Жерар обикаля земята

На път към дома си във Франция групата спря за кратко в Пловдив

Болният от множествена склероза (МС) Жерар Гиозик сбъдна

Жерар

Жерар

мечтата си – само след по-малко от три месеца той ще може да каже, че е обиколил света върху специално конструирана инвалидна количка. Заедно с него са шестима велосипедисти на възраст между 24 и 30 години. По план групата пътешественици трябва да се завърне на 12 юли т.г. във Франция, откъдето точно на същия ден, но преди година, е започнало приключението. Снощи Жерар и младите му приятели от Франция, сред които и сина му, пристигнаха в Пловдив, а днес ще поемат към Ихтиман. На ден изминават средно по 40-50 км.

53-годишният Жерар разказа в града на тепетата, че страда от нелечимото заболяване от 25 години. Той е 90% инвалид. „Най-хубавото е, че имаме невероятно време в България“, усмихна се към слънцето французинът. „Всички държави, през които минахме, са много интересни – с пейзажите и с хората, които срещнахме. Това е една година, изпълнена със спомени“, каза още Жерар. И призна, че най-интересното преживяване по време на пътешествието, се случило, когато на едно китайско летище разбрал, че инвалидната му количка е изчезнала.  Оказало се, че заедно с багажа са я преместили на друг самолет. По-късно тя била върната и групата успяла да продължи.

 

Двама от участниците в околосветското пътуване

Двама от участниците в околосветското пътуване

Придвижването с Жерар става със специално колело, което е в тандем с неговата количка. Младежите се редуват на смени да теглят возилото на болния мъж.

Ентусиастите са стъпили на всеки континент – от Канада до Австралия и от Андите до Япония. Преминали са през 18 държави. В България са дошли от Турция и след като останат няколко дни в София, ще потеглят към Сърбия.

Това е второто околосветско пътуване с участието на болен от множествена склероза. То е финансирано от френската асоциация „Одисея на надеждата“ и от спонсори.

Тома, един от колоездачите, обясни, че посланието на този успешен експеримент е, че „с надежда и солидарност можете да постигнете всичко, което искате“. „Хората с множествена склероза не бива да се оставят сами“, допълни Тома. Въпреки че във Франция грижите за болните от МС са поети на 100% от държавата, Тома смята, че могат да се направят и други полезни неща. Например, все още не са направени специални мебели за хората в инвалидни колички.

 

 

 

Leave a Comment