Агрономството е енциклопедична и благородна професия

Отличничката на Аграрния университет Валентина Иванова сравнява образованието с пъзел, който не спираш да подреждаш

Ако попитате Валентина Иванова каква препоръка би дала на българските фермери, вероятният ѝ отговор ще бъде: Повече наука в земеделието! За разлика от речите на официалните лица, които често повтарят, че това трябва да е голямата цел на селското ни стопанство, Валя наистина го мисли. И не само. Тя непрекъснато се дообразова, защото знанията, по думите ѝ, няма граница. Това поле е безкрайно и както е казал мъдрецът, само знаещият разбира колко много не знае.

Валя е студентка в магистърски курс по растителна защита в Аграрния университет Пловдив. През декември 2014 г. тя получи бакалавърската си диплома в специалността Лозаро-градинарство лично от ректора проф. Греков. Тази чест се пада на отличниците, а момичето е постигнало успех при следването си от 5.93. Валя е получила и наградата Отличник на випуска.

Валентина Иванова, Аграрен университет

„Решението ми да уча агрономически науки е напълно осъзнато“, разказва Валя. Преди да запише АУ, тя е завършила в Пловдив СОУ „Св. св. Кирил и Методий“, паралелка „Гръцки език и история“. Оттам нататък се е занимавала с какво ли не – миела е чинии в софийско заведение, издигнали са я до управител. И в един момент момичето, родом от село Брестник до Пловдив, се е запитало как иска да продължи живота си. Отговорът я насочил към Аграрния университет и тя се завърнала в града на тепетата.

„Агрономството е благородна професия, защото хората трябва да се изхранват. Има постоянна нужда от растителна храна, която някой трябва да осигури“, обяснява решението си тя.

„Ако добре усвоиш основата, която ти дават учебните предмети в първи и втори курс, оттам нататък надграждаш знания. Всеки нов предмет е като парче от пъзел, който подреждаш в цялостната наука за земеделие и с всяка следваща дисциплина, картината става по-завършена“, образно описа четирите си години в университета Валя.

„Агрономството е енциклопедична професия и изисква много познания.“ Тази ѝ теза въобще не подлежи на оспорване. Според нея земеделците без знания са ако не опасни, то със сигурност неефективни. Растителната защита трябва да се прилага от компетентни хора, които не я използват безпринципно. Когато не знаят от какво страдат растенията, те пръскат безразборно – не с какво трябва и не в точния момент. Земеделието е силно химизирано, точно защото растителнозащитните практики се прилагат некомпетентно. И тук Валя цитира свои преподаватели, които са разказали за определен типаж консултанти. Те без да слизат от джиповете си поглеждат пострадалата градината и дават препоръки. Според отличничката на випуска всяко съмнение трябва да се докаже под микроскоп. Да се види на място цялостната картина, да се разпита стопанина кога какво е правил в градината, как е било миналата година и т.н. Да поставиш точна диагноза на растенията изисква наистина енциклопедични познания.

Впрочем, Валентина Иванова не само е завършила голям набор от факултативни и избираеми предмети (17)  в университета, но и сега продължава да се обучава чрез огромните възможности в интернет. В мрежата се предлагат безплатни обучителни курсове и в момента момичето изучава електронната микроскопия. „Е, разбира изпитите за получаване на сертификат се заплащат“, пояснява за ентусиастите тя.

В Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив Валя разработва магистърска теза „Генетичен контрол на устойчивост на фасула към вируси“. Засега е решила, че бъдещето ѝ ще е именно в научната сфера. Което, разбира се, не изключва и работа при полски условия.

Научните занимания я привличат повече, но е сигурна, че би се справила и в практичното агрономство. „Вбесяват ме разбиранията, че тази работа не е за жени. Много ми се иска вече да излезем от шаблона, че жената общо взето е красива, глупава и работата ѝ е да стои бременна край печката.“ Валя вярва, че не е нужно да си груб с работниците, за да ги накараш да свършат това, което трябва. Авторитарният подход е една от възможностите, но и има и други.

Току-що студентката е получила покана за едногодишен стаж в Западно Померанския технологичен университет в град Шчечин, Полша. Като бакалавър чрез програмата Еразъм Валя се е обучавала в лабораторията по молекулярна биология, тъканни култури и физиология на растенията в същия университет. А сега са я поканили отново и тя е приела. Радва се, че ще комуникира с колеги чужденци, с които имат общи теми и интереси. Движението, запознанствата, обмяната на информация – това е шанс, според нея.

В Аграрния университет има младежка организация, която посреща пристигащите по Еразъм чужденци. И, нали се досещате, Валя активно участва в нея. Заедно с приятеля си посрещат студенти от Испания, Португалия и други държави, настаняват ги, уреждат чисто битовите им проблеми. „Това не е задължение, а привилегия“, усмихва се студентката.

Прочети още:  Как градското момче Михаил Ангелов стана абсолютен отличник в АУ

Потърсих западен университет за магистратура, но по-добър от Аграрния не открих!

Доц. Михов: Агрономството е обречено на успех

Доц. Божин Божинов, АУ: Гладът за агрономи полевъди е огромен

Аграрният университет започва през март предварителни изпити за кандидат-студенти

 

 

Leave a Comment