Не немски строители на автомобили, а френски инвеститори ще ни изберат

Божидар ЛукарскиВ обозримо бъдеще не се очертава в България да има завод за цялостно производство на автомобили. Това заяви пред „Дарик“ министърът на икономиката Божидар Лукарски. „Нека да разсеем малко създалото се напоследък схващане и в медиите, че всъщност България наистина е една, да не кажа може би най-силната дестинация напоследък като бъдеще в областта на автомобилната индустрия, но не говорим за производство на цели автомобили“, каза министърът.

Лукарски допълни, че на 20 май се открива една „огромна инвестиция“ на BHTC – един от най-големите производители на електрониката, която командва таблата и климатичните системи в големите автомобилни марки – „Порше“, БМВ, Мерцедес, „Ауди“, „Мазерати“, „Бугати“ и други. „Това е нещо, което е много голямо и е нещо, което ще повлече и други немски инвеститори точно в областта на производството на различни компоненти за автомобилната индустрия.“

От бизнесфорума в Париж, който се проведе покрай откриването на изложбата с национални съкровища в Лувъра, Божидар Лукарски е останал с впечатлението, че френски бизнесмени са склонни да преместят производството си от Китай в България. Причината за това е, че заради скока на долара, себестойността на производството в страната ни била вече по-добра отколкото тази в Китай.

„Имаме сериозни заявки от няколко френски инвеститора, които ще дойдат другия месец на оглед на предприятия в България, които са готови да участват с тях, или да ги използват като подизпълнители, или съответно да се опитат да ги закупят, ако има интерес от българска страна“, каза още икономическият министър.

 

Leave a Comment