Масови демонстрации в Европа срещу пакта за свободна търговия със САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Масови демонстрации имаше снощи в няколко европейски столици и градове в германия срещу пакта за свободна търговия със САЩ, известен като TTIP. Десетки хиляди европейци излязоха на площадите в Брюксел, Мадрид, Хелзинки, Варшава и Прага, но най-масово протестираха в Германия, съобщи БНР, като цитира Дойче веле. Гражданското недоволство се проявява в навечерието на поредния, девети кръг от преговорите между американски и европейски представители, който е насрочен за понеделник в Ню Йорк.

Германците са основните противници на плана на американското правителство и Европейската комисия. Те са събрали над половината от подписите за анти-пакта, които до момента са милион и седемстотин хиляди.

Основните опасения, свързани с TTIP, са, че с унифицирането на стандартите от двете страни на Атлантика ще доведе до наплив на генно-модифицирани храни в европейските магазини и ще предизвика влошаване на условията за труд в Европа – негативни последици, които правителствата на засегнатите държави няма да могат да възпрепятстват, тъй като ще бъдат подчинени на наднационални трибунали.

Привържениците на Трансатлантическия пакт твърдят, че от него ще се облагодетелстват не само многонационалните компании, но и обикновените граждани, защото либерализацията ще донесе ежегодни ползи от над сто милиарда евро за Евросъюза.

Leave a Comment