Ефектът от отпадането на млечните квоти няма да е за месец-два, а за година

Търсим пазарите на Турция и Китай в помощ на животновъдите
Цветан Димитров

Цветан Димитров

С отпадането на млечните квоти животновъдите ще усетят сериозна конкуренция отвън и не за месец-два, а по-скоро за година. Добрата страна на това е, че животновъдите ще се научат да произвеждат „колкото могат, колкото им е изгодно, колкото могат да продадат“. Това заяви пред БНР зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Той призна, че в момента животновъдният бранш е тежък период, започнал още от предишната година. Тогава Русия въведе ембарго върху храните, имаше наводнения, хората не можаха да си доставят необходимите фуражи, изброява Димитров. От 2014 г. е започнал и 12-месечен спад на цените. Комплексът от всички посочени обстоятелства е предизвикал и сътресението в сектора.

По повод отпадането на квотите зам.-министърът добавя, че у нас винаги са влизали количества вносна млечна суровина, тъй като България не е могла да запълни своята квота. „В момента въпросът по-скоро е дали вносното мляко идва у нас по най-легалния начин, съпоставимо ли е качеството, дали са платени всичките мита, данъци и т.н.“,  обръща внимание Димитров. Според него аграрното министерство, Министерството на финансите, Агенция „Митници“, и НАП следят сериозно не само вносът на мляко, но също така и на месо и други продукти, за да бъде запазен конкурентния принцип.

Цветан Димитров припомня, че земеделският министър Десислава Танева е поискала няколко пъти подкрепа на заседания на Съвета на министрите и вече към неяната инициатива са се присъединили още десетина държави.

От своя страна българското министерство е предприело законодателни промени, за да защити родното производство на храни. През седмицата пък на Консултативния съвет по животновъдство е била обявена финансова подкрепа (със средства по de minimis – б.р.).

Отделно от това МЗХ  е започнало действия в посока на външните пазари. Идната седмица се очаква да пристигне група от Турция, поканени са експерти от Китай, за да тестват нови възможности в бизнеса с млечни продукти, информира Цветан Димитров.

По повод споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ Димитров смята, че страховете за животновъдството във връзка с него са надценени. „Имаме производство да кажем, на агнешко месо , с традиционни схеми на отглеждане, традиционният вкус, нещо, което, каквото и споразумение да има, колкото и да е свободна търговията, няма кой да го произведе. Просто природа, дадености, породи животни, ако щете, традиции на отглеждане и редица други неща, които ни дават възможност да имаме някакви предимства я тази битка, търговска“, заявява зам.-министърът.

Leave a Comment