Най-добрият учител, когото познавам – в калта!

 

Купите, спечелени от ученици в ОУ "Захари Стоянов"

Купите, спечелени от ученици в ОУ „Захари Стоянов“

Публикация от днес в единствения пловдивски ежедневник срещу учители в ОУ „Захари Стоянов“ в кв. Коматево в Пловдив изуми и разгневи много хора в квартала. Ученици – бивши и настоящи, родителите им, пенсионирани учители и жители, които просто познават засегнатите учители, поискаха да ги защитят от нападките. Някои отидоха още сутринта в училището, други решиха да направят подписка, трети възнамеряват да се отправят към Регионалния образователен инспекторат. Част от тях потърсиха АгроПловдив, за да споделят възмущението си.

Според публикацията учителят Ангел Теменугов, който преподава на началния курс, се разправял физически с децата – дърпал уши, хващал за брадичката ученици, дори блъскал главата на едно от децата в чина. Другият учител – Здравко Караджов, който води часовете по физическо, опипвал момичета, шляпвал ги по дупетата и подмятал някакви реплики за дамски превръзки и цици, които в АгроПловдив дори не искаме да цитираме. Директорката на училището Елена Щерева е виновна според текста, тъй като въпреки оплакванията на родителите, не е взела мерки да нормализира „зловещата“ атмосфера в училището. 180 родители са се подписали срещу двамата учители и директорката в подписка, в която се иска оставката им. Така твърди публикацията. Съвсем друг въпрос е, че малка част от 180-те са наистина родители.

Грамотите

Грамотите

Учителите в ОУ „Захари Стоянов“ са в пълен потрес и се опитват да проумеят как се е стигнало дотук. Те още не могат да повярват, че няколко активни майки са обявили война на един от най-добрите учители – Ангел Теменугов. В някои от годините неговите класове са се класирали на челни места по успех при външното оценяване. В училището не могат да повярват, че и Здравко Караджов е на мушката. Той е донесъл на ОУ „Захари Стоянов“ цял шкаф с купи от състезания. Има семейство и 27-годишна дъщеря. „Никога не съм получавал писмен сигнал срещу г-н Караджов или г-н Теменугов“, изуми се директорката Щерева.

Учителите не могат да разберат как така майки

В Учителската стая не могат да повярват на това, което се случва

В Учителската стая не могат да повярват на това, което се случва

са си позволили да въвлекат децата си от четвърти до шести клас в този конфликт. Това че те са писали до Министерството на образованието, Регионалният инспекторат в Пловдив и Агенцията за защита на детето ги притеснява най-малко. Главните въпроси, които ги тревожат са два: възможно ли е майки да поставят съзнателно децата си на бойната линия и как ще се отрази това на крехката детска психика. И второ: може ли с няколко писма и публикация да се помете уважението към двама учители, чиито съзнателен живот е преминал сред деца, които обичат и обучават.

Прочети още: 22 април – Над 200 души в Коматево се събраха да подкрепят любимите си учители

А ето и няколко отзвука на бивши ученици и учителка от квартала:

Росица Попова (вече семейна, с фамилия Карабойчева), обучавана от Ангел Теменугов през 1995/1999 г.: „Г-н Теменугов е най-добрият учител, когото познавам. Най-уникалният! Имам страхотен спомен от годините, когато ни учеше. Отнасяше се към нас като към свои деца. Не мога да повярвам, че някой може да говори такива неща срещу него, за мен това са лъжи. Вярно е, че беше строг, но да е удрял някого от нас! Абсурд! Той ни обичаше, ние го обичахме. Не е справедливо, не е честно точно него да нападат!“

Емил Пайталов, випуск 1995/1999 г./: „Благодарен съм, че точно г-н Теменугов ми беше класен. Той ни даде основата в образованието. След четвърти клас някои от съучениците ми продължиха в други училища, други останахме в Коматево, но всички ние бяхме най-подготвените в пети клас, защото бяхме усвоили най-важните знания. В часовете на г-н Теменугов имаше дисциплина, но нямаше никакво насилие. Оттам нататък са ме учили различни учители, но сред тях г-н Теменугов има специално място.“

Мария Полихронова, пенсиониран учител от Коматево: „Не мога да повярвам на това, което чета! Не мога да го проумея. Ангел Теменугов – нямам думи за него. Един от най-уважаваните! Скоро го замествах, защото той беше болен. Ами, беше удоволствие да работя в неговия клас. Учениците бяха подготвени, но не само това. Те бяха екип, единен клас… Дават ли си сметка тези родители срещу кого хвърлят кал? Не може човек да отдаде живота си на работата и точно преди да се пенсионира, да бъде очернен по този грозен начин. Наистина не разбирам … Това е безумие! А Здравко Караджов е прекрасен човек, помня го от първия му ден, в който дойде в училището. Весел, добър човек! Той да посяга на ученички? Нали заедно сме ходили на „зелени училища“? Виждала съм го как се държи с децата! Те са печелили купи на състезания, той винаги ги е подкрепял! Честно казано, всичко това е някаква страхотна глупост, която не мога да проумея!“

Част от обвиненията на майките можете да прочетете ТУК, както и в днешния брой на в. „Марица“. Можете да посетите и Фейсбук групата на недоволните майки „За по-добро бъдеще на децата на Коматево“.

АгроПловдив подготви публикацията, за да внесе баланс в конфликта, свързан с училището в Коматево и да даде думата жители от квартала. Позицията на недоволните майки, които според учителите са не повече от 12, а според „Марица“ са 50 (или 180), е експонирана прекалено добре, за да я повтаряме.

В днешно време, когато четвъртокласници могат да записват с телефоните си видеоклипове по време на час, когато учителите могат да бъдат наричани глупаци от учениците, когато 10-годишни могат да имитират преподавателите си пред класа и да им правят знаци, че са „тра-ла-ла“ … И когато учителите изгонят такива ученици и са виновни за това… В днешното объркано време понякога точно учителите се нуждаят от защита, така както и образователната ни система, чиито авторитет е на дъното.

 

10 Comments

  1. емо иванов каза:

    напълно подкрепям учителите.как така г-н Теменугов 4 г ги учи и чак сега последната год. го плюят-отвсякъде мирише на болна амбиция

  2. Мога да кажа, че това което децата казват си е цялата истина. При госпожа Щерева са подавани малобройни жалби за непристойното поведение на господин Караджов. Мога изрично да потвърдя, че миналата година е обещал да не прави повече така, но не виждам полза от това.Не приемам възрастни хора така да лъжат бъдещето на обществото. Благодаря за вниманието.

  3. sdushkova каза:

    …“…В днешното объркано време понякога точно учителите се нуждаят от защита, така както и образователната ни система…“
    Не е първият случай на несправедливост и не само в у-ще З.Стоянов.Явлението е вече практика за съжаление,дори в колективи,където властва мъдрата преценка. Вината е на обществото ни,защото дал Бог закони за закрила на децата,но за закрила на възрастните и най-вече учителите,които ежедневно се раздават без остатък на каузата, няма нито един закон. Затова ще стои на дъното в класацията, цялата ни образователна система,защото побългарихме и опорочихме святата роля на учителя,принизихме делото му и неговото значение за съзряването и обучението на децата ни

  4. Николай Мъглов каза:

    Познавам лично тези учители и смея да твърдя, че всичките тези долни клевети са плод на въображението на децата и гламавите шм родители. Господин Теменугов е най-стриктния и най-точния човек, който познавам.А за г-н Караджов да не говорим-отнася се с любов към децата и никога не си е позволявал да „подхвърля еротични изрази“ към учениците си.Някои лигльовци, пикли и т.н. решават да си отмъщават и се правят на голямата работа.И как тея родители повярваха на глупостите на изродчитата си, знаейки, че и двамата учители имат дългодишин стаж и че в точно този випуск единият решава да стане педофил, а другият-побойник ?!

    • Николай Мъглов каза:

      Извинете за правописните грешки, те са от бързане и при това бях много ядосан.

      • Първо тези деца не са изродчета и пикли и там каквото казахте, тези деца се застъпват за своето бъдещо образование.

        • Николай Мъглов каза:

          Прав сте,който и да сте,те са просто МНОГО МНОГО ЛОШИ и имат нужда от един хубаво конско (да не кажа бой,защото ще ме линчувате,г-н Анонимен) ,за да разберат,че нямат право да правят мръсно на хората,дали толкова много за обучението им.

          • Бивш ученик в Захари Стоянов каза:

            До г-н/г-жа Анонимен/на,
            тези деца са си точно изродчета и малки пикли, които не знаят какво е не и не знаят какво означава израза „наказан си“.Не разбирам как точно 10 годишни деца ще се застъпват за своето бъдеще, като те даже и утре не знаят какво ще правят.Аз съм на 18 години и все още не съм напълно сигурен какво ще ми е бъдещето, камо ли някакви разглезени хлапета да мислят за него.

  5. Гергана Гачовска каза:

    Здравейте!
    Рядко пиша коментари, защото обикновено това не води до нищо продуктивно и е общо взето загуба на време. В случая не мога да остана равнодушна пред клевети, тъй като лично познавам цитираните хора. Докога в нашето общество ненормалното ще се приема за нормално, неморалното за морално, а когато се окаже обратното какво ще следва за тези, които очерниха и огорчиха учители със стаж, опит и с желание да „налеят“не само знание, но и дадат възпитание и морални устои на глезльовците и на родителите, които вместо да коригират и себе си и възпитанието на децата им и да работят ръка за ръка с учителя, се занимават с невероятни глупости, които за съжаление пречат на работата на малкото останали Учители в България.
    Пожелавам Ви успех, г-н Теменугов, в борбата с простотията, която ни залива отвсякъде!

    • Светла и Бойка Асенови каза:

      Благодарим за този коментар!В сряда 22.04 в 18:30 в двора на читалището ще се проведе митинг в защита на учителите и училището. Каним всички, които желаят да ни подкрепят да присъстват на мероприятието! Крайно време е да победим простотията!

Leave a Comment