Новата реколта пшеница към момента се търгува на 184 евро/тон

wheatЦените на пшеницата зад Океана продължават да оказват негативно влияние и върху тези в Европа, пише в анализ специализираният портал agrarheute.com., цитиран от блогъра Мартин Иванов. Причините за това са дъждовете във важни производствени региони на САЩ и слабият американски експорт. Това доведе до спад в борсовите цени на пшеницата през миналата седмица с между  6% (в Чикаго) и 9% (в Канзас). Цените в Европа също се свлякоха с 4%, като за поевтиняването на пшеницата на Стария континент влияние оказаха още и стабилната общоевропейска валута и добрите прогнози на анализаторите за добивите от новата реколта. Спадът в цените на европейския пазар беше ограничен от силния експорт за трети страни.

Новата реколта струва 184 евро за тон

В понеделник преди обед цените на пшеницата в Европа последваха положителния тренд на търговията в САЩ и се повишиха с почти едно евро до 183,75 евро за тон. По същото време фючърсите от новата реколта със срок на доставка през септеври днес се търгуваха при 184,50 евро за тон, което е поскъпване с половин евро в сравнение с предишния ден. Така продължи тенденцията от петък, когато след лошата отминала седмица курсовете тръгнаха леко нагоре. В края на миналата седмица контрактите от новата реколта се търгуваха при 184 евро за тон, което е със 7,75 евро по-малко в сравнение с предходната седмица. В сравнение с миналата година по това време, пшеницата на борсата в Париж е с над 20 евро по-евтина.

Анализаторите прогнозират рекордни добиви във Франция

През миналата седмица анализаторите от Strategie Grains повишиха прогнозата си за реколтата от пшеница в Европа с 1 млн. тона до 141,4 млн. тона. Те очакват рекордно високи добиви във Франция, а за Германия прогнозите са реколтата да надмине 26 млн. тона.

Междувременно стана известно, че Русия е повишила прогнозата си за експорта на зърно през 2014/15 стопанска година. Това пише порталът UkrAgroConsult, позовавайки се на информация от аграрното министерство в Москва. По-рано от ведомството оцениха експортния потенциал на страната за споменатия период на 28,5 млн. тона. Земеделският министър на Русия Николай Фьодоров призова за по-точен анализ на данните, за да се правят коректни прогнози. „Необходимо е първо да се обезпечат потребностите на хлебопроизводителите, и предприятията за преработка на фуражи, а не да се гонят бързи печалби”, заяви Фьодоров.

Мартин Иванов

Leave a Comment