В етикета на пчелния мед ще се описва задължително държавата на произход

базар на мед, ПловдивОт 24 юни тази година върху етикета на опаковките с пчелен мед трябва задължително да се посочва страната или страните на произход, където е бил добит. Това изискване е залегнало в проекта на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за
изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека. Новата наредба ще указва още, че поленът, в качеството си на естествен съставен елемент, характерен за меда, не се счита за съставка.

Миналата година Европейският парламент направи първата стъпка за приемане на т.нар. Директива за меда, като гласува доклада, внесен от българския евродепутат Мария Габриел. Един от акцентите в директивата е именно приемането като аксиома, че поленът е съставна част на меда.

 

Поленът или цветният прашец в някои държави е от ГМО растения и анализирането му в състава на меда би струвало скъпо на пчеларите, обясниха запознати. България не е сред страните, в които се отглеждат ГМО култури и прилагането на европейската директива у нас единствено спестява евентуални разходи за доказване на произхода на полена.

Продуктите, които са пуснати на пазара или етикетирани преди 24 юни 2015 г. могат да продължат да бъдат предлагани на пазара до изчерпване на количествата, се казва в доклада на земеделския министър Десислава Танева, приложен към предложението за изменение на нормативите за пчелния мед.

Leave a Comment