Мощен американски зърнопреработвател купува „Амилум“ в Разград

В завода ще се мели царевица за производство на захар, чиито пазар в Европа стана перспективен след отпадане на квотите през 2017 г.
Амилум

Амилум

Мощният американски зърнопреработвател Ей Ди Ем (Archer Daniels Midland Company, ADM) купува заводи за мелене на царевица в България, Турция и Унгария. Целта на компанията е да произвежда захар след отпадането на квотите през 2017 г, съобщи БТА. У нас американският гигант се е насочил към завод „Амилум“ в Разград.

„Споразумението предвижда Ей Ди Ем да стане единствен собственик на заводи за влажно смилане на царевица в България и Турция и да притежава 50 процента от такъв тип предприятие в Унгария“, се казва в съобщение на компанията. Сделката се сключва с досегашния собственик на мощностите „Ийстстрак“ (Eaststarch C.V) – смесено дружество на Ей Ди Ем и „Тейт енд Лайл“ (Tate&Lyle).

В замяна „Тейт енд Лайл“ ще получи 240 милиона евро в брой и ще поеме пълния контрол над обекта на „Ийстстрак“ в Словакия.

„С наближаващия край на квотите за производство на захар в Европейския съюз, ще отпадне изкуственият таван, налаган на подсладителите. Има огромни възможности на новия европейски пазар на подсладители, по-специално интересно отваряне в Източна Европа, където производството на захар е по-слабо“, посочва Крис Къди, ръководител на подразделението за преработка на царевица в Ей Ди Ем, цитиран в прессъобщение на компанията..

„В същото време усъвършенстваме нашите капацитети, за да отговорим на очакванията на нашите клиенти на разрастващия се пазар на скорбяла в Европа“, допълва Къди.

„Нашата дейност създава стойност за акционерите чрез географско разпространение и диверсификация“ на нашите продукти“, обяснява още Крис Къди.

Съоръженията в България, Унгария и Турция имат всекидневен капацитет за смилане на над 5000 тона, се казва в съобщението. Те произвеждат първични подсладители и скорбяла. Унгарското подразделение произвежда и етанол, използван при горивата, напитките и промишлена употреба. Мелничарският потенциал на Ей Ди Ем ще бъде увеличен със 7.5%, за да достигне капацитет от над 81 000 тона на ден, посочва американската компания.

Очаква се сделката да бъде приключена през лятото.

Leave a Comment