Честваме Международния ден на Земята

Часа на ЗемятаДнес за 45-и път светът чества Международния ден на Земята. Той е един от най-големите нерелигиозни празници, отбелязвани по света. Тазгодишното мото е „Време е да дадем пример“.

За първи път празникът се отбелязва официално на 22 април, 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът на Земята е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

По този повод днес експерти от РИОСВ – Пловдив ще изнесат беседа за разделното събиране на отпадъци и оползотворяването на опаковките пред ученици от ОУ „Елин Пелин“.

Студенти от Аграрния университет ще посетят РИОСВ – Пловдив, за да се запознаят с прилагане на законодателството в областта на опазването на околната среда. Експерт от отдел „Превантивна дейност“ ще представи реализирания проект на екоинспекцията за опазване и устойчиво управление на резерват „Червената стена“ и поддържан резерват „Изгорялото гюне“. Ще бъде показан филм, който демонстрира извършените дейности по проекта.

По повод Световния ден на Земята ученици от Професионалната гимназия по машиностроене ще бъдат гости на Регионална лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда, където ще се запознаят с работата на експертите и мониторинга на пунктовете на Националната система за мониторинг на околната среда.

 

Leave a Comment