Над 200 души в Коматево се събраха да подкрепят любимите си учители

Кои са тези хора, които могат да хвърлят българския учител на кучетата, попитаха в квартала

митинг в Коматево Над 200 души от квартал Коматево в Пловдив се събраха в читалищния двор да защитят и подкрепят любимите си учители и училището, на чиито чинове са седели в различни години. Сред тях имаше и деца с плакати в защита на школото и учителя по физкултура Здравко Караджов, към който бе отправено жестокото обвинение, че е посягал към момичета. Тримата преподаватели, които в последните дни бяха окаляни по невъобразим начин – Ангел Теменугов, Здравко Караджов и директорката Елена Щерева, не присъстваха на събирането. Колегите им разказаха, че шокът от обвиненията срещу тях се е отразил и на здравето им.

 

Анка Асенова

Анка Асенова

Учениците собственоръчно бяха подготвили плакати с надписите: „Да запазим училището! Спрете дотук!“, „Г-н Караджов е №1! Стига толкова лъжи!“, „Спрете с лъжите!“ и други.

Митингът започна с поклон пред професията учител, към което призова Елена Попова, майка на бивша ученичка на Ангел Теменугов. Анка Асенова, която е работила 18 години като медицинска сестра  в ОУ „Захари Стоянов“ обясни, че „тези майки (заради които се разгоря скандалът – б.р.) бяха наши ученички. Как техните родители не дойдоха да се скарат с учителите заради тях?“ „Това е нашето училище, единственото ни училище! Бъдете единни“, призова присъстващите бившата медицинска сестра.

„Кои са тези хора, които могат да хвърлят българския учител

Аврам Аврамов

Аврам Аврамов

на кучетата“, попита Аврам Аврамов. „Моето внуче дойде от Лондон и каза, че иска да учи в България, в училище „Захари Стоянов“, продължи развълнуван той. Според него скандалът с учителите не е случаен и се използва, може би, от политически сили, които искат да злепоставят институцията „училище“. „Благодарен съм, че тези деца (Аврамов посочи към присъстващите ученици) не са се скрили зад кьошето“, каза той и получи одобрението на публиката.

Магдалина Филипова специално взе думата, за да защити Ангел Теменугов като справедлив, и работлив човек, „работохолик“, който дава всичко от себе си за децата, които обучава. „Г-н Теменугов ще научи вашите деца на труд“, обърна се към хората тя. И отправи апел към родителите да не се поддават на „еуфорията на хора, които не са значими и искат да обърнат към себе си някакво внимание“. „Но човек трябва да се доказва с достойнство“, завърши тя и си пожела внучката ѝ да попадне на учители като тези, които бяха под прицел в последните дни.

митинг в КоматевоДве ученички от по-горен курс разказаха, че Ангел Теменугов им е вързвал връзките на обувките, когато са били първи клас. „И относно клеветите, по-добре е това да спре, защото няма никаква истина“, препоръчаха умно момичетата.

Други три момчета от началния курс запитаха пред микрофона: „Като са толкова „смели“ тези майки, защо не дойдоха да говорят с учителите, а викат репортерите?“,

Момчетата си зададоха въпросите

Момчетата си зададоха въпросите

попита най-дребното от тях.

Над 15 човека намериха топли думи за директорката Щерева, Здравко Караджов и Ангел Теменугов. Но един от мъжете, Иво Чиликов, обърна посоката на емоциите. Той попита защо никой не е потърсил сметка на майките, които са станали причина за днешното събиране. И разказа, че лично той е отишъл при „госпожата от книжарницата“ и я попитал „защо“. „От нея разбрах, че тя замисляла това цели шест месеца“,

разгневи се Чиликов. Беседвайки с нея, той ѝ разкрил как вижда нещата. Според него ако това отношение към учителите и училището продължи, след години книжарницата ще бъде закрита, защото учениците ще се превърнат в гамени, които не знаят какво е учебник и тетрадки, и нямат

Иво Чиликов разпали публиката

Иво Чиликов разпали публиката

уважение към нищо и никого. Ръкоплясканията след неговото изказване дълго не стихваха.

Имаше предложение също така Коматево да заведе колективен иск за уронване на името на училището и квартала. Имаше и въпроси защо телевизиите отразяват така охотно скандалите, но не и тазвечерното човешко събрание.

Стана ясно още, че за два дни в Коматево са се събрали 800 подписа в защита на училището, които ще бъдат изпратени в образователното министерство и Регионалния инспекторат. Събирането на подкрепа още продължава.

Прочети още: Най-добрият учител, когото познавам – в калта!

митинг в Коматево

Leave a Comment