Глобите за чужди земевладелци ще се отложат за 1 октомври

земя, подготвено полеДепутатите от земеделската комисия приеха промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, с която отложиха  влизането в сила на глобите за търговските дружества, регистрирани в офшорни зони и в страни извън ЕС, за 1 октомври, съобщава в блога си журналистът Мартин Иванов.
Според последните промени санкциите трябваше да започнат да се налагат от 1 май.
Вносител на искането за промяна в закона е председателят на комисията Румен Христов (РБ), който се мотивира с това, че главно японски, американски и израелски инвеститори са принудени вследствие на приетите ограничения да продават притежаваните от тях земеделски земи. „За“ проекта гласуваха 11 народни представители, а „против“ – шестима, допълва „Инвестор“.
По време на заседанието вчера Румен Христов е припомнил за стартираната от ЕК наказателна процедура срещу 7 страни членки на ЕС, сред които и България, които са приели различни мерки, ограничаващи собствеността върху земята. По негови данни японски инвеститори обработват 2500 дка в Монтана, но сега трябва да се освободят от нея. Фирми от САЩ, Китай и Израел, с интерес към инвестиции в земеделието, също ще бъдат засегнати.
Според Ферихан Ахмедова (ДПС) обаче подобна процедура все още не е започнала, а от Брюксел само са изпратили писмо до МЗХ, в което искат разяснение на въведените у нас ограничения.

С последните промени беше въведена санкция от 100 лв. на притежаван декар земеделска земя в нарушение, а след 3 месеца глобата става 300 лв./дка.

 

 

Leave a Comment