350 души аут от Селскостопанска академия, учените искат финансова самостоятелност

Години наред институти не могат да си получат парите по спечелени проекти и в същото време липсват средства за заплати

Селскостопанска академия350 души от Селскостопанска академия (ССА) ще бъдат съкратени, се вижда от публикуваното вчера постановление на МС. По този повод учените още по-настоятелно обявиха искането си за финансова самостоятелност, подобна на тази, с която разполагат БАН и университетите. Те настояват за спешна промяна в закона. Вече има подготвен от тях проектозакон, който е внесен в Министерството на земеделието и храните. Това обясниха тази сутрин пред БНР председателят на академията проф. Тотка Трифонова и директорът на Агробиоинститута към ССА Росица Бъчварова.

Издръжката, която държавата отпуска за звеното, намалява всяка година, а научните институти нямат достъп до собствените си приходи. Като пример Бъчварова дава спечелен проект за 720 хил.лв. още през 2009 година. Сумата обаче не е получена от ССА. „Парите са преведени на академията от фонд „Научни изследвания“, централизирани са в Министерството на земеделието, от там в СЕБРА и досега ние не сме ги получили“, казва Румяна Бъчварова.

Ежегодно бюджетът на академията се орязва с по 2-3 милиона и към момента работещите не могат да си получат заплатите, които впрочем не са коригирани в продължение на години. Средната заплата в Агробиоинститута например, е 550 лева, но се движи от 360 лв. до 730 лв.

 

Председателят на Селскостопанската академия проф. Тотка Трифонова

Проф. Тотка Трифонова

Проф. Тотка Трифонова

потвърди пред националното радио предстоящото съкращение, но смята, че по-добрият вариант е прилагането му да се нарече оптимизиране на състава. В академията съществуват неефективни звена, които трябва да бъдат разформировани според проф. Трифонова. „В нашите институти е необходимо да се извърши структурна и организационна реформа и това ние предвиждаме с промяна на Закона за Селскостопанска академия“, посочва председателят.

По думите на проф. Трифонова, има разговори на различни нива да се промени чл.1 на Закона, който дава друг начин на управление на финансовите средства, т.е. Академията да формира самостоятелен бюджет, който се състои от трансфер, субсидия и собствени средства.

Преди десет дни от ССА обявиха, че ще се формират нови три научно-координационни центрове. Целта е да се постигне по-добро сътрудничество между научните структури в академията, ускорен трансфер на знания в практиката и комерсилизация на научните продукти.

Центровете ще са за изследване и иновации в земеделието, храните и устойчиво управление на ресурсите; за изследване и иновации в животновъдството, рибарството и аквакултурите; за генетични изследвания и селекционна мрежа в земеделието.

 

Leave a Comment