Земеделският министър ще уволни двама горски директори

С 15 дни се съкращава срокът за ловуване на дивата свиня, за да се увеличи популацията

Земеделският министър Десислава Танева ще уволни заради нарушения двама директори на горски стопанства. Новината съобщи днес пред журналисти министър Танева в Правец, където се провежда 62-та Генерална асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча.

След сигнал при проверка в Държавното горско

Бойко Борисов и Десислава Танева уважиха Асамблеята на лова

Бойко Борисов и Десислава Танева уважиха Асамблеята на лова

стопанство „Алабак” е установено, че  заедно с издадените позволителни е добита и друга дървесина, за която констативните протоколи са издадени без основание. Танева допълни, че във второто стопанство – Държавно горско стопанство „Гърмен“ съществуват незаконни практики. Аграрният министър бе категорична, че МЗХ ще бъде непримиримо към всички нарушения, извършени от служители в системата, без значение на какво ниво са и със своите действия допринасят за увреждането на горското богатство.

По време на официалното откриване на 62-та Генерална асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча, министър Танева заяви, че опазването на природните дадености е основен фокус на Министерството. „Земеделските и горските територии са от важно значение не само за икономическия просперитет на страната, но и за съхраняване на нейната изключително богата флора и фауна“, каза още тя.

На откриването на 62-та Генерална асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча в Правец присъстваше и премиерът Бойко Борисов.

Пред присъстващите земеделският министър припомни, че в момента Изпълнителната агенция по горите подготвя изменения в Закона за лова и опазване на дивеча. „Предстои да бъде обсъдено и изменение на сроковете на ловуване съгласно европейското законодателство и ратифицираните от България международни конвенции. Съществува предложение срокът за ловуване на свободния дивеч и фермерно отглеждания дивеч да бъде уеднаквен. Срокът за ловуване на дива свиня ще бъде съкратен до 31 декември, а не както е до сега до 15 януари, което ще доведе до подобряване и увеличаване на популацията на този вид дивеч“, каза още Танева.

Тя уточни, че промените в нормативната уредба ще засегнат и въвеждането на по-строг ред за използване на стационарните капани за улов на жив дивеч за разселване и заградените площи. „Обсъжда се идеята групово ловуване на дивеч да се извършва само в огради, които обхващат големи площи.  В резултат от действията, които се предприемат за прецизиране на нормативната уредба и засилване на контрола върху ловностопанската дейност се надяваме да се даде добра основа за провеждане на единна национална политика в ловното стопанство“, допълни министър Танева.

 

 

Leave a Comment