Десислава Танева: Ще въведем минимални цени за вносните плодове и зеленчуци

БАБХ започва проверки за произход, качество и етикети по пазари и тържища

плодове и зеленчуци на пазарМинистерството на земеделието и храните възнамерява да въведе минимални цени, на които вносните плодове и зеленчуци ще могат да влизат у нас. Това съобщи снощи пред БНТ аграрният министър Десислава Танева. В момента текстовете се прецизират, така че да са съобразени както с европейските регламенти, така и с българските закони, и санкциите да не падат в съда. Мярката се взима заради нередките случаи на внос на продукция, която по документи е закупена на нереално ниски цени. По този начин се ощетява бюджетът, защото 20-те процента ДДС се начисляват върху малки суми. Ощетяват се и българските производители, чиито цени стават неконкурентно високи, поясни министър Танева.

От днес по нейно разпореждане Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира засилени проверки в страната на пазари, борси и тържища, където се предлагат плодове и зеленчуци.

При инспекциите ще се проверява произхода на плодовете и зеленчуците, придружаващите ги документи за произход и качество, както и коректното етикетиране на стоките и сроковете на годност.

Целта на контрола е да се предпазят българските потребители от нелоялни търговски практики при покупката и консумацията на плодове и зеленчуци.

Leave a Comment