Румъния ще ни подкрепи за млякото и за удължаване срока на плащане по ПРСР

Танева и КонстантинДве важни искания на българския земеделски министър Десислава Танева, отправени към Европейската комисия ще бъдат подкрепени от Румъния. Те касаят сроковете за плащания на проекти по предишната ПРСР и искания в подкрепа на сектор „Мляко“. Това уверение е дал днес заместник министър-председателят и министър на земеделието и развитието на селските райони на Румъния  Даниел Константин. Той се е срещнал с Танева в рамките на съвместното междуправителствено заседание на двете страни.

Даниел Константин е обещал да застане зад България в искането й към Европейската комисия да удължи крайния срок на допустимост на плащанията на проектите по старата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. с шест месеца.

По отношение на сектор „Мляко“ двамата аграрни министри са решили да бъде създадена съвместна работна група, която да търси подкрепа в Европейската комисия. Работната група ще наблюдава пазара на млякото и ще предложи на европейско ниво специфични мерки. Една от тях предвижда въвеждането на временна извънредна помощ на ниво ЕС за производителите на мляко.

 

 

Leave a Comment