„Вие сте никой“, казаха на старците в село Поройна предприемачи

Край река Мечка ще се изгражда кариера за баластра, която ще направи селото безводно и ще унищожи ниви и пасища

 

Кариерата ще започна от отсрещния бряг на река Мечка

Кариерата ще започна от отсрещния бряг на река Мечка

Тихото и задрямало село Поройна тази седмица се събуди в кошмар. На събрание, свикано на 23 април от инвеститора „Агрострой 07″ООД, хората разбраха, че до река Мечка, която се вие близо до най-източните къщи, ще бъде учредена 35-годишна концесия. Върху 540 декара частни и общински пасища и ниви ще се направи кариера с изкопи за добив на баластра. За целия период на концесията според доклада по Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) се предвижда да бъде обработена 1 милион и 400 хиляди кубични метра земна маса.

 

„Събранието за представяне на ОВОС мина зле“, признаха хора от селото. Докладът е бил прочетен от инж. Лъчезар Русев (ръководител колектив ОВОС), който сякаш, за да настрои още повече хората срещу проекта, е реагирал на гнева им с думите: „Вие сте никой! От вас нищо не зависи – капитализъм е!“

Пенко Налбантов показва откъде ще започне да се копае

Пенко Налбантов показва откъде ще започне да се копае

Жителите на Поройна са и отчаяни, и ядосани. Селото е сред малкото в страната, в което няма нито водоснабдяване, нито канализация. Набавят си вода от кладенци и няма двор без бунар и помпа. Подземните потоци, захранвани и от река Мечка са плитки – от 2 до 7 метра дълбочина. Но хората помнят как преди 50 години кладенците им пресъхнали заради кариера над селото. Тя била направена набързо, за да се намери материал за строителството на военно летище. Оттогава досега кладенците им отново са се напълнили и до момента единственият проблем с водата се появява, когато спре тока. Затова и половината къщи имат акумулатори. Кладенците на всички къщи са регистрирани в Басейновата дирекция в Пловдив, снабдени са и с водомери, които се отчитат годишно. Водата е чиста.

Екатерина Кротнева и мъжът ѝ  – семейство Никой

Екатерина Кротнева и мъжът ѝ – семейство Никой

Създаването на кариера до селото (на 100 до 500 м от последните къщи, според доклада по ОВОС – б.р.), която да дълбае 35 години, със сигурност ще затрие Поройна. „Ще ни накарат да се евакуираме като останем без вода“, предвиждат жителите. „Да ни построят един блок и ще се изнесем, живи да се погребем“, подхвърли Екатерина Кротнева.

В горчивия майтап обаче има истина. Някога селото, което е на 2-3 км от град Първомай, Пловдивска област, е наброявало към 700 жители, а сега те са 123, предимно възрастни хора – точно колкото да населят един не толкова голям жилищен блок. Човек би се запитал каква стихия е минала през Поройна, за да изгони селяните от това китно, зелено място край криволичещата река? Децата на възрастните хора са пръснати по света, за да си търсят препитание. Други са се преместили в големите градове. Дейностите в селото се свеждат до отглеждане на крави – общо 300, и трийсетина овце.

Тенчо Тенчев до кладенеца, който снабдява с вода и хора, и животни

Тенчо Тенчев до кладенеца, който снабдява с вода и хора, и животни

„От целия доклад разбрах, че държавата внимава да не се навреди на природата – птици, гущери, дървета и треви. Имало екосистема, която кариерата ще я запази. Но за хората нямаше и една дума“, огорчен обясни Тенчо Тенчев, който отглежда със семейството си 50 крави. Един от съдружниците в „Агрострой 07“ – Стоянчо Бойлов, е роден в Поройна, което още повече разочарова хората.

На събранието не е станало ясно дали частните земи, в които ще попадне кариерата, ще се изкупят или отчуждят от държавата, или ще им се плаща наем от инвеститора. Според хората фирмата е трябвало първо да осигури централно водоснабдяване на Поройна с европейски пари, а после да прави кариера. Освен това „капиталистът“ инж. Русев е посочил, че 10% от приходите (или по-вероятно от печалбата) ще се заделят за благоустрояване на селото, но не е представил прогнозен разчет за каква сума горе-долу става въпрос.

Кравите на Поройна

Кравите на Поройна

Освен генералния проблем с пресъхването на кладенците, Пенко Налбантов, който отглежда към 200 крави, обясни, че точно сега има процедура от община Първомай за отдаване на общински пасища на животновъди за 6 години. Той смята да ги очертае, за да получи плащане по мярка 10 „Агроекология и климат“ по Програмата за развитие на селските райони. Но мярката изисква да поеме 5-годишен ангажимент, което означава, че през този период Налбантов трябва със сигурност да стопанисва въпросните пасища, за да не глобят. Тези мери обаче попадат и в намерението на концесионера.

ВЕРСИЯТА „ЗЛАТО“  

„Всичко е ясно. Всичко е заради златото“, сигурен е

Божидар Липов не се съмнява, че в дъното на всичко е златото

Божидар Липов не се съмнява, че в дъното на всичко е златото

Божидар Липов от селото. Той твърди, че проучванията и анализите на „Агрострой 07“ са показали, че в бреговете на река Мечка под селото има златни разсипи. По сведения, получени от „вътрешни хора“ добивът при 4 часа промиване е средно 2 грама злато.

В търсене на повече информация в подкрепа на сензационната новина, АгроПловдив попадна на следния чат в интернет: „Знаете ли река Мечка до Първомай ? Там златото е на повърхността направо в тревата. Най-чистото злато което съм виждал … едни фини чисти люспи, почти еднакви по размер и форма. Просто супер.“ И отговора: „Аз я знам, щото ми е горе-долу близо и знам за какво говориш.“

В други източници също се посочва, че в района на Първомай има златни разсипи, но се цитира предимно село Православен. Поройненци обаче твърдят, че са виждали покрай реката да се движат златотърсачи със сита, който не споделяли след това информация дали са открили нещо. Но в крайна сметка е глупаво да се очаква, че ако някъде край река Мечка има злато, фактът ще се разтръби интернет, нали?

ЗА ФИРМАТА И КОНЦЕСИЯТА

За концесията за кариера на река Мечка при землищата на село Поройна и квартал Дебър на Първомай кандидатства „Агрострой 07″ООД. Фирмата е със седалище в Първомай и е създадена през 2007 г. от Йордан Балабанов (45 дяла), Христо Христов (45 дяла) и Стоян Бойлов (10 дяла). Основните ѝ дейности са строителство, производство на бетон и механизирани услуги. Счетоводната ѝ печалба през 2013 г. според годишния финансов отчет, публикуван в Търговския регистър, е 386 хил. лв. (За 2014 г. ГФО не е качен.)

След проучванията в "Дрянка - Север" е останала огромна чакълеста дупка

След проучванията в „Дрянка – Север“ е останала огромна чакълеста дупка

Още през януари 2012 г. „Агрострой 07“ е получила разрешение №175 от Министерството на енергетиката да извърши проучване за строителните материали в местността „Дрянка“ край Поройна и в близост до Дебър. Разрешената проучвателна площ е 720 кв. м.

При изготвяне на проекта „Дрянка“ е разделена на „Дрянка – Юг“, която е в източната част на Поройна, и „Дрянка – Север“ – под селото. Притесненията в Поройна са именно за кариерата в „Дрянка – Юг“, която е точно до селото.

Мястото, където се е извършвало проучването (в „Дрянка – Север“) днес прилича на дъно на пресъхнало езеро с дълбочина около 1.50-2 метра и площ към 3 декара, премерена на око. То е осеяно с чакъл и бликнала тук-там вода. Хората от селото твърдят, че земната маса на това място е изгребвана след работно време, а също така и в съботите, и неделите.

СТОЯНЧО БАЙЛОВ ВКЛЮЧИ НА ЗАДНА СКОРОСТ

„Чух, че в селото са недоволни и веднага се разпоредих земите в „Дрянка – Юг“ да бъдат изключени от проекта. Там няма да копаем“, заяви днес пред АгроПловдив съдружникът и управител на „Агрострой 07“ Стоянчо Бойлов. „Разбрах, че хората от селото нямат против, ако кариерата е по-надолу – в „Дрянка – Север“. Така, като копаем под Поройна, кладенците им няма да пресъхнат.“

Край реката има и парници за тютюнев разсад

Край реката има и парници за тютюнев разсад

Според Бойлов докладът по ОВОС е сбъркан. „Няма да вземаме частни ниви и пасища. Как така ще ползваме чужди имоти!“ Проектът не е верен, кариерата ще е само в общински и държавни земи, категоричен е инвеститорът. Той обаче уточни, че ако някой собственик на съседен имот желае да продаде земите си, фирмата ще ги закупи. „Самият аз съм земеделски производител и арендатор в землището на Поройна и мога да заявя, че няма да спрем земеделската дейност там. Хората ще продължат да работят. Животновъдите ще си ползват пасищата“, допълни управителят.

Той прие като несериозен въпроса дали „Агрострой 07“ няма всъщност да търси злато в бъдещата кариера. „Не знам за такова нещо“, отрече слуха Бойлов.

Управителят твърди, че когато се е извършвало проучване на земния състав, от фирмата са направили само няколко дупки, които след това са били запълнени. От пробите са изследвали количествата пясък, чакъл, глина и други. „Не знам за какво „пресъхнало езеро“ ми говорите. Ние си запълнихме какво изкопахме“, твърди той.

ТЕРЕНЪТ Е В НАТУРА 2000

Лечебната хума в реката отново се е появила

Лечебната хума в реката отново се е появила

Значителна част от земята в местността „Дрянка“ попада в защитената по Натура 2000 зона „Река Мечка“ (BG0000436). В доклада по ОВОС се дават примери с други три инвестиционни проекта, които са в същата защитена зона. Те са за изграждане на кравеферма, цех за битулиране на минерална вода и трасе за разпределителен газопровод.

Преди години село Поройна е било известно със зеленикавата лечебна хума при бреговете на Мечка. Хората са пристигали от цялата страна, за да си набавят от нея. Преди петнайсетина години забравена вече фирма пристигнала с багер и камион и изгребала най-голямото находище на хума край реката. И така полезната кал изчезнала за дълги години. Сега отново може да се види тук-там. Когато е изсъхнала и се постави във вода, хумата започва да шуми.

1 Comment

  1. Martin Ivanov каза:

    Тъжна история. В нея се оглеждат съдбините на множество села у нас, които са в мимянса и „покрайнините“. Заради държявно безхаберие те са осъдени на обезлюдяване и изчезване.

Leave a Comment