722 хил. лв. са изплатени на животновъди от Кърджали

722 000 лв. са изплатени на животнoвъди от

Снимка на МЗХ

Снимка на МЗХ

област Кърджали, пострадали от природните бедствия през месец март. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева в село Чифлик, област Кърджали, където заедно с премиера Бойко Борисов се срещнаха със земеделски производители от района.От началото на мандата за област Кърджали са изплатен  80 млн лв. към земеделските,стопани, обобщи Десислава Танева. В област Кърджали са предоставили 226 456 хил. дка земи на животновъди, а останалите  три общини Ардино, Кирково и Джебел не са предоставили  такъв фонд, което е ощетило земеделските производители.

По време на срещата министърът припомни, че в края на месец февруари тази година, Народното събрание  е приело промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, съгласно който общинския и държавен поземлен фонд от мери, пасища и ливади се разпределя само между животновъди.

Министър Десислава Танева допълни, че животновъдите могат да заявят площите си за подпомагане без санкция до 15 май тази година. „През лятото общините следва да проведат отново същата процедура за разпределение на пасища, мери и ливади на животновъдите, като заявяването на подпомагането за тях ще е през следващата  година”, допълни още тя.

Leave a Comment