НАП заплаши със запор 1600 фирми от Южна България

До седмица дружествата, които са декларирали, но невнесли корпоративния данък за 2014 г. трябва да си погасят задължението

НАП в ПловдивНационалната агенция по приходите (НАП) в Пловдив заплаши със запор на банкови сметки 1600 фирми от Южна България. Такъв е броят на дружествата, които са декларирали размера на дължимия корпоративен данък за 2014 г., но не са го внесли. До седмица фирмите трябва да платят дълга си или да представят обезпечение. 770 от тях са от област Пловдив, а останалите лица са от Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали.

От НАП уточняват, че преди да започне принудително изпълнение, служители на агенцията осъществяват контакт с представител на фирмата по телефона. От колцентъра разясняват на длъжника възможностите за плащане и рисковете от неизпълнение на задълженията, включително възможността имуществото на дружеството да бъде предоставено на публична продан.

НАП Пловдив припомня, че законът допуска по изключение и плащане на части при временни финансови затруднения, но за целта длъжникът трябва да се свърже с публичен изпълнител в приходната администрация, да представи обезпечение и погасителен план, поемайки ангажимент заедно със старите, да покрива и всички нововъзникващи задължения към бюджета.

НАП предлага електронна справка за задължения на сайта си, като за целта е необходим електронен подпис или безплатният персонален идентификационен код (ПИК).

 

 

Leave a Comment