АЗПБ предлага кампанията по директните плащания да се удължи с месец

земеделска земяАсоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) предлага кампанията по директни плащания 2015 да се удължи с месец до 15 юни. Генералното решение дали да има едномесечна отсрочка ще бъде взето в Брюксел. В случай, че това бъде прието, всяка държава член на ЕС сама трябва да реши дали да удължи срока за подаване на заявления за директни плащания. Апелът на АЗПБ е българското земеделско министерство на всяка цена да последва решението на Брюксел.

Земеделските стопани у нас трябва да се съобразят с новите схеми по директните плащания и с новото изискване за правни основания за ползване на обработваемите земи. Това създава трудности, обясни експертът на АЗПБ Таня Дъбнишка. Пред пречки са изправени и европейските фермери, заради което еврокомисарят по земеделието Фил Хоган заговори за по-дълъг срок на кампанията.

През април в Пловдив зам.-министърът на земеделието Васил Грудев заяви на среща с фермерите, че България непременно ще приложи по-дългия срок, стига да има европейско решение за това. Грудев посъветва стопаните да побързат да подадат заявления до 15 май, а ако има удължаване до 15 юни, то ще е добре дошло.

 

 

Leave a Comment