МЗХ: Наредбата за млечните ментета спешно ще се ремонтира

дегустация

Министерството ще се опита да направи текстовете в наредбата по-категорични
Снимка от Фрогнюз

Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти спешно ще се ремонтира, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Поправките са възложени на работна група с представители на всички заинтересовани храни.

Днес министър Иван Станков е провел среща с експерти от дирекциите „Животновъдство”, „Здравеопазване на животните и безопасност на храните” към министерството, Българската агенция по безопасност на храните и с преработвателите и представители на фирма „Млечни продукти Тракия” ЕООД. Последната фирма е вносител на жалбата.

„Ще направим всичко, за да се гарантират качеството и безопасността на млечните продукти и защитата на потребителите“, обяви проф. Станков.

В сряда стана ясно, че Върховният административен съд е отменил наредбата, която задължаваше млекопреработвателите да решат дали да произвеждат млечни продукти от мляко или имитиращи  – с добавки от растителни мазнини. Документът даваше възможност след 6 месеца мандрите да променят решението си.

Съдебното решение светкавично мобилизира животновъдите, които обявиха, че са готови на масови протести. Вчера следобед председателят на бранша Танчо Колев бе на среща по този повод с проф. Станков. След нея той заяви пред Агро Пловдив, че  министърът обещал да запознае с проблема премиера и президента. От своя страна проф. Станков поел ангажимент за спешни действия. Въпреки това Колев заяви, че протести ще има и в събота ще се реши как, къде и кога да се проведат.

Танчо Колев поясни, че желанието на животновъдите е европейският регламент да се приложи в абсолютната му конкретика, а не половинчато. „Това означава наредбата да бъде поправена така, че да не дава възможност за промяна на решението на мандрите през 6 месеца“, уточни Колев.

 

Leave a Comment