Десетки български имена в офшорното разследване на журналисти

Системата е сложна – първо се регистрира фирма в офшорна зона, после от нейно име се открива банкова сметка Швейцария, Англия или САЩ, обясни румънски журналист
пари на остров

Офшорните зони са убежища за капитала, който иска да остане скрит

Десетки български имена се са появили в базата данни за фирми и физически лица с банкови сметки в офшорните Британски Вирджински острови, с които разполага Международния консорциум на разследващите журналисти. Това съобщи по бТВ Стефан Кандеа от Румънския център за разследваща журналистика. Румънският център е партньор и член на Международния журналистически консорциум и разполага с данните за Източна Европа.

В четвъртък няколко големи международни медии, сред които „Гардиън“, „Монд“, „Зюддойче цайтунг“, Вашингтон пост“, ББС и други, съобщиха, че в международния консорциум е била получена огромна база данни на притежателите на компании в офшорни зони. Става дума за 130 хил. имена на хора от близо 50 държави по света.

Кандеа посочи, че в информацията има само имена, но не и размер на сумите в банковите авоари. Румънецът уточни, че системата не е проста. „Те разкриват предприятия в офшорните зони, след което разкриват банкови сметки на името на тези компании във финансови центрове като Кипър, Швейцария, Обединеното кралство или САЩ.

„Някои (хора) например откриват компании, да речем в Кипър, но като отидете в Кипър, разбирате, че зад тази компания стои друга, която е регистрирана в Лихтенщайн или на друго място“, поясни Стефан Кандеа.

„Това е цяла верига на заговор и не можем просто да кажем това са всички българи или това са всички румънци, замесени в това”, разказва румънският журналист. В някои случаи става въпрос за хора, които използват активи от България, но има и хора, които са българи, но не използват българското си гражданство, какъвто е случаят с всяка друга страна.

Румънският журналист уточни, че въпреки че върху данните Международният консорциум е работел 15 месеца, преди да обяви, че разполага с тях, все още информацията се анализира и подрежда. Пълната ѝ обработка ще отнеме още няколко седмици, дори месеци. Най-ранните резултати обаче могат да се очакват в близките седмици.

Сред обявените в четвъртък имена са на известни политици и бизнесмени от ред страни в Европа, САЩ, Русия, Средния и Далечния Изток.

Leave a Comment