Ново предприятие ще преработва 4 620 т зеленчуци, доставени от 300 стопанства

Премиерът, зам.-министър Грудев и шефът на фонд „Земеделие“ откриха нов модерен завод в с. Долна Диканя

Единствено по рода си в Югоизточна Европа предприятие за преработка на зеленчуци с

Снимки на МЗХ

Снимки на ДФЗ

инсталация за анаеробно разграждане на биологични отпадъци, пречиствателна инсталация и фотоволтаична инсталация заработи в село Долна Диканя, община Радомир. Инвеститор е „Елейа“ЕООД с едноличен собственик Ася Милева. Годишният капацитет на завода е за преработка на 4 620 тона зеленчуци, които ще се произвеждат и доставят от 300 стопанства. В предприятието ще бъде осигурена работа на 100 човека. Общият размер на инвестицията е над 8 милиона лева, като 4 милиона лева са осигурени по мярка 123  „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., съобщиха от фонд „Земеделие“.

Новото предприятие откри министър-председателят Porozhanov Otkrivane Eleya projectБойко Борисов, на официалната церемония присъстваха и зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, зам.-изпълнителният директор на ДФЗ Атидже Алиева – Вели, народни представители, областният управител Ирена Соколова, кметовете на Перник и Радомир.

Премиерът Борисов подчерта, че истинският бизнес има подкрепа от страна на държавата в лицето на Държавен фонд „Земеделие. „Това е пътят за развитие на регионите, защото предприятия като това са гарант за изкупуването на земеделската продукция на стопаните, а и за осигуряването на заетост за местните хора“, допълни Борисов.

Основната дейност на предприятието „Елейа“ ЕООД е обработване на сурови зеленчуци (картофи, моркови, зеле и лук) и пакетирането им в предпочитани от потребителите разфасовки. Собствениците залагат на внедряване в производството на екологична, енергоспестяваща и безотпадна технология, осигуряваща намаляване на себестойността на продуктите и повишаване конкурентоспособността на предприятието.

Това е най-голямата инвестиция, направена в  региона от 80-те години на миналия век. В област Перник са сключени договори за проекти по ПРСР за над 100 млн. лв., от които субсидиите са в размер на повече от 77 млн. лева.

„Радващото е, че по-голямата част от проектите са свързани с производството и преработката на земеделска продукция. Най-ценното в такъв тип инвестиции е перспективата за осигурено изкупуване на продукцията на стопаните от региона“, заяви при откриването на преработвателното предприятие изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов. Той приветства и бъдещите инвестиционни намерения на „Елейа“ ЕООД в подкрепа на земеделските стопани от района.

завод Елейа отвътреАся Милева, управител на „Елейа“ ЕООД, каза, че произведените продуктите са нови за българския пазар. По думите й, маркетинговите изследвания показват, че има търсене и пазарът ще се развива.

Фирмена цел е и изграждането на допълнително хладилно складово стопанство с капацитет да поеме цялото производство на картофи в Югозападна България, както и района на Родопите, където този елемент от пласмента е голям проблем за местните производители.

Leave a Comment