Бизнесът на 400 биопроизводители под риск заради две некоректни фирми

Гръцките сертифициращи дружества „Био Еллас“ и „А серт“ са с отнета акредитация от ноември 2014, но не са съобщили на клиентите си за това

биологична фермаБизнесът на 400 биопроизводители, предимно от Южна България, е под риск заради две некоректни сертифициращи фирми. Това съобщи пред АгроПловдив Албена Симеонова от Българска асоциация „Биопродукти“.

През ноември 2014 г. е била отнета акредитацията на сертифициращите дружества „Био Еллас“ и „А серт“. Именно те са работили с въпросните около 400 производители на биологична продукция. Некоректното в случая е, че двете фирми, които са гръцки, не са предупредили своите клиенти за факта с отнетата акредитация. Така биопроизводителите, които са в неведение, могат да бъдат санкционирани за това, че на практика вече са извън контрола, осъществяван от сертифициращ орган, и в същото време предлагат на пазара продукцията си като „био“.

„Случайно разбрахме, че акредитираните към земеделското министерство сертифициращи компании вече не са 13, колкото бяха, а 11. Веднага потърсихме връзка с Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и вчера осъществихме среща със зам.-министър Васил Грудев и експерти от дирекция „Биологично производство“, разказа Албена Симеонова. Вчера асоциация „Биопродукти“ е провела семинар за директните плащания и по думите на Симеонова през целия ден 13 експерти на МЗХ и фонд „Земеделие“ са отговаряли на актуални въпроси на биопроизводителите.

Седем членове на асоциация „Биопродукти“ са засегнати от отнетата акредитация на „Био Еллас“ и „А серт“. След разговорите със зам.-министър Грудев проблемът е изчистен за всички биопроизводители, а не само за членовете на „Биопродукти“, обърна внимание Симеонова.

Това, което трябва да направят светкавично сертифицираните от гръцките дружества стопани, е да се свържат с асоциация „Биопродукти“ или със съответната дирекция в министерството за указания. „Най-общо казано, те трябва да изберат друг сертифициращ орган, но има и тънкости в процедурата“, поясни Симеонова.

 

Leave a Comment