По пазари и тържища започва акция „Гергьовден“ на НАП Пловдив

НАП в ПловдивАкция „Гергьовден“ започва НАП Пловдив. Целевите проверки ще обхванат обектите за търговия с плодове и зеленчуци, съобщават от данъчната дирекция. Под контрола на приходната агенция Пловдив са областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Проверките са във връзка с предстоящите празници 1-ви май и Гергьовден и ще обхванат търговци от почти всички области в Южна България. Инспекторите ще следят основно за издаването на касови бележки, но също и за спазване на осигурителното законодателство.

За нарушения от страна на търговци на плодове и зеленчуци са получени и множество сигнали от граждани, което допълнително мотивира акцията на НАП Пловдив. Освен, че ще има внезапни проверки по пазарите, бранша ще бъде и дистанционно наблюдаван през следващите дни чрез единната електронна система на НАП за връзка с касовите апарати на търговците. Драстични и необосновани спадове в отчитаните обороти ще бъде повод за посещение на място от данъчните, предупреждават от Агенцията

До 2 000 лева стига глобата за неиздаване на касови бележки, обръща внимание НАП Пловдив. До 10 000 лева пък е размерът на санкцията за търговец, който няма фискално устройство.

 

Leave a Comment