Гигантска ферма за норки ще се изгражда край Стара Загора

Инвеститорът ще отглежда по хуманен способ 400 хиляди дребни хищници, ще ги приспива в газова камера и ще изпраща кожите им в Полша
Норка в клетка

Норка в клетка

Гигантска ферма за норки ще се изгражда край Стара Загора в землището на близкото село Маджерито. В нея ще се отглеждат 400 хиляди екземпляра от дребния хищник, ценен заради кожата му. Инвеститор е „Фармпро“ЕООД със собственик Ангел Ив. Ангелов. Фирмата е с търговска дейност, а адресът ѝ е при птицекланица „Градус“. Ангел Ангелов участва в Съвета на директорите на няколко старозагорски фирми, сред които и „Бисер Олива“. Според публикация в grreporter.info отпреди година една норка се купува за 90 евро.

Прочети още: Вече има 10 хиляди норки във фермата край Стара Загора

Създава се международен фронт срещу фермата за норки край Стара Загора

Още в края на миналата година в община Стара Загора е публикувано съобщение за преценяване необходимостта от ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда), но в съобщението е посочено, че става въпрос за „ферма за отглеждане на дребни бозайници“.

У нас последното и може би единствено голямо предприятие за отглеждане на норки бе край Перущица, област Пловдив. То обаче спря да съществува преди около 25 години. Норки отглеждат в Гърция, но там във всичките 31 ферми има общо към 236 хиляди норки. Дания също е известна със стопанствата си с този дребен хищник. Любопитен факт е, че периодично различни екоорганизации нападат тези ферми с цел да освободят норките от клетките, за да ги спасят от неизбежното одиране на кожите им. Така през 2010 г. в Гърция са били пуснати на свобода около 50 хиляди животни, заради което околните села останали без кокошки и други пернати, а местната екосистема се променила. В природата на Европа норката е застрашен от изчезване вид.

Инвестиционното предложение на „Фармпро“ е публикувано в интернет страницата на РИОСВ Стара Загора. В него е описана подробно дейността във фермата. Тя е свързана с жизнения цикъл на животните, който протича в следната последователност: „Веднъж годишно между 4-ти и 23-ти март се извършва естествено заплождане на норките. Бременноста им трае 40-60 дни, като при заплождането се избират най-добрите животни от предишни години. След това мъжките екземпляри биват приспивани. Женските, които родят най-много малки с отлично качество на кожата могат са де използват за разплод до 4 години.“

„Първите малки норки се раждат в края на април до средата на месец май. Една норка ражда средно между 4 и 6 малки“, обяснява инвеститорът. Предвижда се норките да се отглеждат в клетки, разположени в отворено пространство – под покрив. Към всяка клетка има обособено пространство (малка клетка) за малките норки, с отвор, през който те да преминават за хранене от майката. Според изискванията за хуманно отношение към норките, малките не бива да бъдат разделяни от майките преди навършването на 11-седмична възраст, освен ако това не е необходимо за тяхното здраве и здравето на останалите животни“, се казва в предложението.

Клетките за норки ще са изработени от неръждаема стомана. Всяка клетка ще е снабдена със система за събиране на тора – улей, по който чрез водна струя торът ще се отвежда във водоплътна яма. При почистване на ямата, течната водно-торова фракция ще се извозва до градската пречиствателна станция. Възможно е по-нататък тя да се оползотвори в инсталация за производство на биогаз.

... и в природата

… и в природата

Норките ще се хранят ежедневно със свежа, специална храна.  Нейното количеството за един годишен цикъл ще е 40-42 кг на животно. Храненето на норките ще механизирано и ще се извършва със специализиран трактор. Съставът на храната ще се определя от технолог по храненето, като освен остатъчните животински продукти, към нея ще се добавят зърна, протеини, витамини и минерали, осигуряващи отлично качество на кожата на норките. Норките се нуждаят постоянно от прясна вода за пиене, която ще достига до всяка клетка.

За осигуряване здравето на животните на 6 и 8 седмична възраст ще се извършват ваксинации. При повишаване на температурите през лятото над 30 °С инвеститорът ще осигури охлаждане посредством водна мъгла.

През есенния сезон ще се извършва селекция на родители за следващата година. Експерти ще преценяват здравето на норките, броят на родените през изминалия сезон и качеството на кожата. Животните, които не са избрани за родители през следващия сезон, ще бъдат умъртвени.

Това ще се извършва бързо и безболезнено в газова кутия, където животните ще се приспиват. Този метод е разработен съвместно с Датския парламент и отговаря на всички изисквания за хуманно отношение към норките, обяснява инвеститорът. След това ще се отделят кожите от трупчетата, ще се замразяват и ще се изпращат в специален център за обработка на кожата в Полша, за да се избегне увреждането им.

Животинските трупове ще се събират и предават на екарисаж за обезвреждане. В тази връзка е направен извод, че не се очаква значително въздействие върху околната среда.

Прочети още: Пуснаха петиция срещу проекта „Ферма за норки“

 

178 Comments

 1. 10 стинки казва:

  А пък аз ям свинско от заклани, кормени прасенца. Пека им ушите и ги хрупам.

 2. таня казва:

  УЖАС. Нямам думи.

 3. Maza казва:

  В ЕС има на много места такива ферми. Защо да няма и тук? Докато има палта от норки ще има и купувачи за тях.

  • екотерорист казва:

   Маз(ц)а, теб да одерат полужива и обгазена, ама хуманно разбираш ли, после и децата ти и цялата човешка сган такива като теб, с удоволствие ще си купя палто от кожата на кретени като вас.

  • Йорданова казва:

   Но вие вероятно не живеете на километър от екирисажа,който ще обслужва фермата…

  • visual казва:

   В доста държави това е забранено.

 4. COmmm казва:

  Ами по същата логика дайте да забраним птицефермите, свинефермите, говедовъдството, овцефермите. Тогава вегетарианците ще кажат че пасейки унищожаваме природата! Според мен някой има интереси против тази фабрика!

  • екотерорист казва:

   COmmm, абе ти стани вегетарианец и тръгни да пасеш, пък после ще си говорим какво унищожават хората, дебил/ка.

   • терорист казва:

    Да ти го набия в устенцата мазни от пръжки.. Именно щото повечето са месоядни да не се чудиш ако някой ти сготви дечицата

   • терорист казва:

    Това беше за Comm и всички подобни

  • Миланова казва:

   Първо птицефермите,свинефермите….не се отглеждат застаршени животни.Второ защо сравяме България с другте страни,щом там има ферми за норки и в България трябва да.Не мога да повярвм какво чета и гледам,а съм още на 14 год.

  • Миланова казва:

   Първо птицефермите,свинефермите….не се отглеждат застаршени животни.Второ защо сравяме България с другте страни,щом там има ферми за норки и в България трябва да.

 5. Vanessa Laccedonia казва:

  Госпожа Павлова, Вас сигурно ще Ви назначат във фермата като главен одирач на кожи! А заплатата, която ще получавате, ще е като на дубайски хирург в частна клиника…

  По отношение на закона се позволява убиването на животни при четири случая. Първият – когато животните страдат от заразна болест. Вторият – когато се извършва планирана дератизация (унищожаване на гризачи). Третият е в случай на самоотбрана. Четвъртият е по Закона за лова.

  Природозащитници от цял свят са се активирали. Има международна петиция, която набира гласове за спирането на фермата. Проблемът е отнесен до Брюксел. Хората действат!

  И коментарите, които подкрепят изграждането на фермата са от поставени лица (ако не и от конкретно лице), защото са много идентични и всичките звучат доста нелепо, необмислено и бездушно.

 6. Pavlova казва:

  Вземете да построите нещо градивно вие, които плюете по всико ново и перспективо! Най-лесно е да съдиш, без да се замисляш! Това е финансова инжекция за нашата икономика!

 7. Tencheva казва:

  За пореден път някакъв доходен бизнес се започва от българин и пак нападки, екотерористи. Не се ли усещате, че плюете на нашата икономика?

  • Камен казва:

   Тенчева, каква екология ма, патко тъпа, за изтезание на животни става дума.

  • екотерорист казва:

   Тенчева, амебо, бизнеса, малоумна твар, ако не ти е ясно може да се развива по милиарди други начини, особено с такива инвеститори които са в състоние да влагат милиони в проект , само да поискат, защо не поискаха да направят нещо с екологично производство на растителни храни, доходи високи, работа предостатъчно и т.н., въпросът тук е защо точно това, но малките ви празни черепи лишени от сиво вещество никога няма да успеят да асимилират защо, аман от кухи лейки като тебе ма дебил.

 8. Mon казва:

  Писна ми от зелени еуглени!! Гледате само да саботирате бизнеса и сте против всичко! Колко доказателства има,че сте корумпирани!

  • нема такива тъпаци просто казва:

   Ей, амебо, тия гоУемите с бизнеса що не се занимаят да изградят некоя и друга биодинамична градина с плодове, зеленчуци и зърнени храни, ми изграждат ферми за смърт, от които ще се леят реки от кръв, к’ви саботажи, к’ви корупции бе?Пак ще има работа, пак ще има доходи и то големи, пак ще има процъфтяваща икономика, само че няма да е базирана на лишаването от рожденото право на живот и свобода на всяко едно живо създание, и причиняването на неимоверни страдания на живи топлокръвни, интелигентни и съзнателни създания, каквито са норките в случая, а и всички животни, експлоатирани със садистична жестокост от човешката животновъдна индустрия. Вие наистина сте малоумни създания без капка здрав разум, и лишени от елементарна интелигентна чувствителност.Писнало ми било вземи да се самообесиш и да изчезнеш безкрайно, също и всички, които мислят като теб, така ще направиш най-голямото добро на планетата

 9. Rosi казва:

  Европа е най-големият производител на норки във ферми в света! Мисля, че това говори много как може да се прави успешен бизнес!

 10. Fifo казва:

  Всекидневно се убиват милиони животни за нашите нужди и то диви. Тук обаче става дума за ферма, в който животните се отглеждат съвсем цивилизовано и според всички стандарти, както може да прочетете. По-добре се запознайте подробно!

  • ei казва:

   Абе идиот, толкова ли ти е недоразвит мозъка, че да напишеш подобен коментар?Отглеждали се цивилизовано – що не отидеш ти да поживееш в такава ферма да видим колко идилично ще ти се стори!Пък накрая и да те одерат хуманно – лошо няма щом се спазват стандартите! Заради кретени като тебецялата планета се намира в ужасно състояние!!! Вземете да се поинформирате малко за нещата около вас, не само да набивате наденици!

  • някой си казва:

   кви нужди бе олигофрен баси тъпите хора

  • екотерорист казва:

   Фифо, предлагам на същия тип отглеждане да предоставиш децата си и възрастните си родители, като ги угоят достатъчно да ги зашематят хуманно в газовата камерка, която уверявам те няма да бъде използвана нито веднъж във въпросният концлагер за смърт наречен ферма за норки, по простата причина, че на тях им трябва кожа с екстра качество, която се добива само при дране на живо, така сега, да предположим, че все пак твоите деца и близки хуманно ще ги зашематят преди да ги одерат, звучи ли ти добре, долна безмозъчна твар? Хуманно било, като е хуманно идете там да ви отглеждат , поне от кожата ви ще има полза – обувки, чанти. С какво сте по различни от другите животни, всъщност да, с огромната си-нескончаема жестокост, садизъм, и интелект на амеби.

   • Симона казва:

    Напълно съм съгласна с коментара ти ! Малко хора наистина осъзнават какво ще се случва в тази ферма. Прочетох абсолютно всички коментари. Отвратена съм, какви безочливи и дебелокожи хора има на този свят!Вече се подписах против тази ферма.

 11. We казва:

  Ако си плащат данъците,ако си спазват законите и осигуряват работниците-

  какво лошо има да съществува такава ферма. Само в Бг не може да правим

  нови проекти, интересно как в съседните държави висичко може!

  • някой си казва:

   Значи, ако направим ферма за отглеждане на човешки деца, и се осигуряват работни места от което, няма никакъв проблем да ги дерат живи, опс тва май са човеци видовизъм се нарича въпросното разделение, което такива ограничени мозъчета като вас си нямат и идея какво точно значи. Толкова много тъпотия, че ако можехте да си видите делата отстрани ще се ужасите от самите себе си.

 12. Per казва:

  Българина е цар на едно – да е недоволен!Да мрънка като няма работа, а като има отново да мрънка, ей това не го разбирам!

  • Цар казва:

   Човекът не е месояден или всеяден вид, човекът е плодояден-растителнояден вид. Тук няма мрънкания, има изказвания на хора, които все още са запазили някаква елементарна човешка чувствителност, милосърдие и състрадание към всички живи същества, именно поради тази причина, тези хора се обявяват против едно такова сатанинско начинание. Нито яденето на трупове е в човешката природа, нито дрането на животни с цел печалба! Бизнеса може да се развива и по далеч по- несмъртоносни начини, има земеделие-овощарство, зеленчукопроизводство, лозарство, цветарство, пчеларство, има хиляди начини, така че, хайде да не е недоволство, точно защото някой мазен тъпанар е решил да удари кьоравото отново чрез печалба от масово изтребление на животни отглеждани по този начин! Изобщо е без значение какъв е вида на животните, дали норки, дали овце, дали крави, кози, пилета, зайци и прочие, това е убийство, и като всяко убийство носи негативни последствия за хората, не очаквам тесногръди, ограничени и безчувствени дебили с крайно ниско ниво на съзнание да стоплят това, което казвам, но последствията за хората тук ще са тежки, нарича се карма, но и за това такива като вас нямат никаква представа що е то. Моралния и духовен напредък на една нация се измерва по отношението ѝ към животните. От всички коментари на трупоядци тук и такива обявили се “за“ изграждането на въпросния проект, само едно знам мъка, мъка, това, което предстои заради такъв начин на мислене е само страдание за дебелокожия и тъпоглав бълргарин, който вече е станал краен материалист, и безкрайно жесток индивид. Иначе а съм за един такъв концлагер в който всички трупоядни, безчувствено жестоки хора и прочие бизнесмени темерути, мутри и т.н. да се набутат вътре и да се обгазят в камери, след което полуживи да бъдат одрани за кожи. Как е? Има един термин “видовизъм“, ако имате поне малко гънки в сивото вещество находящо се в черепните ви кутии, и ако изобщо имате сиво вещество в кухите манерки позаинтересувайте се що е то видовизъм. Много прости и жестоки хора.

   • Благой казва:

    Ти сериозно ли? Ходи се прегледай някъде…

    • Камен казва:

     Всъщност като него/нея мислим доста хора. Да, за момента може би можеш да си позволиш да ни казваш да ходим да се прегледаме, но нали се сещаш, че за нормално се приема това, в което вярва мнозинството. Един хубав ден може да сме мнозинство и нашия начин на мислене да е нормата за морално/нормално.

    • някой си казва:

     Благой, умри в адски мъки нещастен трупояд!

    • екотерорист казва:

     Благойчо, айде към газовата камера да те зашеметим малко щото трябва да си жив по дяволите, и да те одерем полужив, знаеш ли как ще ти е настръхнал косъма от живото дране, мекичък един такъв и лъскав, толкова лъскав, каквито ще са очичките ти, които ще се присвиват от спазми в нервните окончания по цялото ти тяло, докато врещиш от болка и се гърчиш неистово под ножа на “хуманно дерящите те, вземащи заплатки от благородния бизнес съвестни люде-палачи“ също толкова лъскав колкото ще е и кръвта която ще струи от гърчещото ти се телце, мазен празен олигофрен. Вземи да се застреляш и да отървеш планетата от боклучавото си съществуване, ГНИДО!

   • Светльо казва:

    Дааааммм, а един мармот завива шоколада в станиол. Яж ми кура тъпа овцо!

    • екотерорист казва:

     Светльо,Яж си кура сам, тъй като гледам каквото предлагаш сам го и правиш, явно си си свикнал, духай гнидо!

   • Светльо казва:

    Дааааммм, а един мармот завива шоколада в станиол. Яж ми кура тъпа овцо!И всички останали простаци, мислещи като нея. Човекът бил плодояден-растителнояден, хахахахахахаха. То, щото плодовете не са растения… Егати олигофренските разсъждения имате вегетата.

    • екотерорист казва:

     когато си издухаш кура, доброволно се заложи за дране, започвам от кръста на горе да те дера жив , после ще вържа кожата ти над главата ти, и ще те оставя да се задушиш в собствената си кръв, духач нещастен…

     • Светльо казва:

      Абе сопол нещастен, ако знаеш колко си тъп, сам ще се гръмнеш. И поне пиши с един и същ nick, че ти личат от километри безмозъчните мнения. Велики сте само по форумите и във фейсбук. Може да си разпечатате шибаната петиция на хартия, да си я навиете на руло и да си я наврете във вмирисаните гъзове. Тя и бездруго за нищо няма да послужи. Егати олигофрените!

   • Denny казва:

    nai dobar izkaz i suvsem pravilno bravo bravo…za sajalenie malko sa svestnite ama istinski.Lek i priaten den na vsichki

 13. Nir казва:

  Това не е естествена популация, а култивирана такава. Едно е да се убиват диви животни в природата, съвсем друго е да се отглеждат във ферми като тази, като селскостопански животни. По света се отглеждат доста видове като щрауси, крокодили и т.н.

 14. Б. казва:

  Колко агънца и яренца се исклаха през последния месец и къде са защитниците от Четири лапи за тях?? Май никой не се замисля за останалите животни!Аз не виждам нищо лошо да има такава ферма и д функционира според европейските правила!

 15. Ицо казва:

  Според мен всички отрицатели коментари тук са просто защото никой от вас не си е мръднал пръста да направи успешен бизнес и като цяло нещо градивно! Може да си плюете, но в цяла Европа има такива ферми!

  • Angel казва:

   Успешният бизнес, който развивам аз, няма нищо общо с изтребване и убиване на каквито и да било живи същества. Благодаря на Господ за това!

  • Габриела казва:

   О, колко градивно е да убиваш?!?!?!? ………..

 16. P. казва:

  Защо да е жестоко да се убива един вид, а пък друг не?? Аз не виждам разлика между животните, пък доста други се избиват за да се навечряте вие!

 17. Ко. казва:

  Май се водите само по външния вид на животните, не мислите ли?
  Значи прасенцата и кравите, понеже са грозновати може да се убиват и то по доста гадн начини,
  но сладките и пухкавки животинчета не може? Много лицемерно ми звучи!

  • Яна казва:

   да, права си! По принцип не трябва да се убива животинка! Но аз не съм вегетарианка, ям месо. Човека е хищник и има нужда от месо. Но не да се ‘кичи’снего и да го носи, просто защото нещастни богаташи искат да избиват комплекси и да си купуват с пари, това, което не могат да купят….. Разбирам да е с цел прехрана, но не е… А пък и не знам дали някой знае за наистина хуманен начин?! Да ги приспят – може би да, но газова камера не е хуманно, а е болезнено, задушаващо, гадно, нехуманно, изродско………

   • Denny казва:

    taka e i dano povecheto te razberat kakvo vsashnost iskash da kajesh, i az sam na sashtia princip

   • екотерорист казва:

    Яна, човекът не е хищник, тъпа кифло, човекът е растителноядно животно. Вземи да си ъпдейтнеш харддиска, че много ти е стара информацията.

    • Светльо казва:

     екотерорист, рядко тъпо парче си! Ама то да е хуй, да ти го набие човек, ама с мозъка не е толкова лесно. Дебил!

 18. Свет казва:

  Тази ферма няма да наруши еко-равновесието в района, нито ще застраши от изчезване норките повече от колкото са сега. Плюс това животните ще бъдат отглеждани в съвсем нормални услови, съобразен с всички написани правила! Знаете ли колко много подобни ферми има в Европа, а защо не и тук!?

  • георги казва:

   Щели да живеят в мормални исловия така ли и за какво да да бъдат одрани полуживи после така ли? Заради кефа на някой пикла да избиват невинните животинки ужас

   • Светльо казва:

    Георге, по рождение ли си тъп или после си станал? П.П. Честит имен ден!

    • Яна казва:

     хАХАХАХХАХАХ БРАВОС НА СВЕТЛЬО! Дали има смисъл на човек, който ни сравнява с други убийци да се обяснява нещо. Гоше, то и един с автомат разстреля сума ти народ, ама беше хуманно – за секунда умряха! Да вземем пример от достойния хуманист и да вдигнем паметник. Кой нормален човек може да окачестви, като безвредно, добро о про. убийствот на хиляди..десетки и стотици в цял свят…само за да могат богаташите да се обличат в кожи…да се облекат..ама така да осакатеят, че да не могат да ги свалят.

    • някой си казва:

     Светль, теб май щъркела те е изпускал по целия път, или баща ти е ритал майка ти в корема ѝ докато е била бременна с теб, докато се е получил крайния резултат, дебил -олигофрен, сигурно имаш и синдром на даун, после майка ти и всички бабета около теб са имали паркинсон и са те изтървали на главата ти та съвсем се е изпразнила от съдържание, умри в адски мъки нещатник.

     • Светльо казва:

      някой си, твърде си малък за да ми говориш така и си твърде прост за да мислиш

  • ei казва:

   Още един идиот….ако почна да броя няма да насмогна!

  • екотерорист казва:

   В концлагерите на хитлеристка Германия също са убивали хуманно хора, ама сега на това му казват геноцид мисля, и хайде европата като е пръднала ние да се осерем, много тъпунгери много боклуци.

 19. Камен казва:

  Откакто има човечество, животни са се убивали и ще продължават да се убиват!В крайан сметка това е реалността. И то са се убивали по доста по-нехуманни начини! И какво значение има кой ще построи фабриката?? Посройте вие ако можете де!

 20. Сю казва:

  Интересно ми е какво ще отговори PETA? Ами аз не виждам нищо нехуманно, нито нехуманно отношение! Нали всички директиви ще бъдат спазени!Животните ще бъдат отглеждани в добри условия!

  • Яна казва:

   Ама проста ли си, изпускана си при раждането ли?!?!? Колко трябва да си тъп за да се изкажеш така? Шърво лайнари грозни, знаете ли какво значи газова камера – образоовайте се! Болка, задушаване, страх… смятам, че не няма нищо хуманно в тях. Второ – дори да ги приспиваха и да им пееха приспивни песни, кое точно оправдава убийството на стотици хиляди само в Европа – че някой иска да си носи на палта????!!!?!?!? защото не ги ползват за храна, както крави, прасета и прочие, с които често се дава пример… Човекът е хищник и има нужда от месо – но за да го яде. Не да го облича, да го постелва пред камината и т.н….. Бахти извратения свят, щом не само някой калйанр, който се надявал вече да е умрял в мъки,задето е предприел построяването на фермата… ами има и такива, дето питат – ма кво лошо има… ми, нищо. Що не ходите вие там – ше ви гледат, ше ви хранят, ше си лежите в клетка 2 на 2 и накрая – земи тоя газ! ДЕБИЛИ!

 21. Бисер казва:

  „по хуманен способ“- това нищо ли не ви говори??? Нито ще има кланета, нито одирания и подобни глупости!!! Нито пък мисля, че тези хора са изроди, те просто си развиават бизнеса, че и раб. места отварят!

 22. Поли казва:

  Да, Ангел! Аз съм за, защото живеем в 21 век и това е една ферма като всички останали, не виждам защо трябва да се критикува толкова!

  • Angel казва:

   Аз пък не виждам отговор на конкретните мои въпроси и съдържание в думите ви…

 23. Angel казва:

  Преди да коментирате каквото и да било, е редно да се запознаете и с малко фактология по отношение на този вид животни и защитата им чрез закона, че се начетох на некомпетентни и елементарни изказвания…

  И да попитам тези, които са „ЗА“ какви ползи намирате вие за задоволяването на вашите нужд? И оцеляването на човешкия вид зависи ли пряко от развъждането на конкретен застрашен вид и масовото му изтребление. По-скоро си мисля, че е свързано със задоволяването на човешкото его и суета, от колкото на конкретни жизнени нужди..

  Чиста печалбарска история, от която нито аз, нито вие, няма да имаме никаква полза, драги Консуматори!

  • Яна казва:

   Точно! остави ДЕБИЛИТЕ! ДАЖЕ НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ КОЛКО ОЛИГОФРЕНИ СА ПИСАЛИ ТУК, ЧЕ НЯМАЛО ЛОШО, НЕ БИЛО СТРАШНО и кат има напишат – облаците са розови и всички вярват. Затова се на това дередже! Щяло да бъде хуманно, щяло да се спазват нормативни изисквания – да ама за отглеждане…и дори няма да бъдат спазвани! На кой му пука за тях, щом ще ги убиват!? И къде има нормативна уредба kak да убиваш?
   Първо – кой има нужда – някой да си ги носи на палта ли? Нито ще се изхранва някой с тях, нито нищо. Второ – нямало да навреди ли? В Гърция успяват екозащитници да пуснат на свобода едва 50 000… и на десетки километри за седмици целия микроклимат се рпоменя, защото всички домашни птици, диви пернати, риби и прочие са изядени от 50000 търсещи храна норки. Е, сами си правим бедите и си създаваме предпоставки за самоунищожение, но простия народ не го разбира. Тези селяндури тук дали знаят, че е спаднала в пъти популация на пчелите… а дали знаят, че ако изчезнат – до 2 години и нас няма да ни има… Дали осъзнавате колко е свързано всяко нещо в природата… и единствено вие сте ненужни кретени, които само натежават на Земята….. Що за дебил трябва да си, наистина не разбирам да напишеш подобно нещо – няма лошо, щом ще се грижат добре за тях… Ама инак пожелавам на всеки от вас да влезе в газова камера, да види колко безболезнено и хуманно е, как не се задушавате, как няма да се мъчите..Ма май някои от вас не трябва и да излизат от там, че после ще е страшно на какво ще научите децата си…

 24. Поли казва:

  Много правилно го е написала Елена по-долу! Това са животни отгледани във фермите, а не диви!И стига с тези лицемерни екозащитници!Щом законът го позволява, аз съм за!

 25. Ц. казва:

  Павел, много си прав,ама няма кой да се замисли. Само сензацията се търси, а реално никой не вижда ползите!

 26. Павел казва:

  Венцислава, такъв е светът от край време, още от времето на предците ни, които са убивали животни! Такава е йерархията, искаме или не!

  • Яна казва:

   за ХРАНА! Абе малоумни ли сте бе?! Убивали сме за храна! не да си развяваме палтата

 27. Венцислава казва:

  Павел, няма нищо хуманно в убиването на което и да е живо същество! Точно там е въпросът – че не бива да убиваме, за да задоволяваме нуждите си. Те могат да бъдат задоволени по други начини, имам предвид включително изхранването ни. На този етап от своето развитие човечеството трябва да осъзнае, че животните имат равно на нашето право да живеят на тази планета, а ние от своя страна нямаме право да решаваме кой ще живее и кой не. Аз вярвам, че хората вече се пробуждат и някой ден ще стигнем до същността на нещата. Тогава светът ще стане едно по-хубаво място за живеене! Напълно постижимо е! Зависи изцяло и единствено от нас!

  • Светльо казва:

   Венцислава, пред компютъра е лесно. Я иди в гората (в джунглата, в саваната) и го обясни това на дивите животни за равните права на живот, да видим дали са на същото мнение за решението кой да живее и кой не. И то не всички ще те убият, за да те изядат, а просто защото си там.

 28. Павел казва:

  Най-лесно е да се плюе по всичко, което се прави, но защо не вложим малко мисъл?! Какво не хуманно има? Както може би сте прочели, всичко е напълно цивилизовано и според необходимите стандарти! А утре ще си хапнете агнешко, нали?? Докога с това лицемерие? С какво тези животни са по-различни от останалите, които биват убивани за нуждите ни???

  • Яна казва:

   ма ти норката ше я ядеш ли? или си просто голям философ? Дай смисъл, моля те, просветли ни с мисълта си! Ти беше ли, видя ли, къде прочете – в статия на шок или на блиц? Освен за палта за друго няма да ги ползват! Нехуманно – газова камера! Или си мислиш, че с милване ги приспиват? Влез вътре та да споделиш после опита си, нали се информираш..

 29. Венцислава казва:

  Как е възможно да има хора „ЗА“??? Писна ми от тъпанарииии…..
  Фермите за човеци са най-доброто решение за такива като вас – не ни трябват подобни боклуци да се възпроизвеждат! Аз съм „ЗА“ фермите за човеци!

  • Яна казва:

   УФ, МИСЛЕХ, ЧЕ СЪМ ЕДИНСТВЕНА ВЕЧЕ…. бРАВО ВЕНЦИСЛАВА…ЯВНО СМЕ ДВЕ, КОИТО ВИЖДАТ ОЛИГОФРЕНИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ДОКЪДЕ СТИГА…БАХТИ ЗАРАЗАТА! и тия хора ще гледат деца…ще ги възпитават, мале, мале не ми се мисли на какво сме подложени…

 30. Venci4 казва:

  Този боклук собственика трябва да бъде одран жив за да му стане ясно какво ще причини на животинките!!!

 31. marinela казва:

  абе, хора, вървете да работите. не си губете времето в писане и коментиране на клюки. много изписани думи, загубено ценно време за тези „творения“, вместо същото това да бъде използвано за работа. че ние работим , а пък вие си кютате ,уплътнявате си свободното време като плюете безразборно успели хора, като в същото време изкарваме пари и за вашите помощи

 32. Elena казва:

  Stiga be hora!Haide purvo da se pointeresuvame,prochetem ili popitame kakvi sa realno neshtata!Purvo,tova sa specialna poroda jivotni,koito sa suzdadeni za otglejdane v takiva usloviq i s takava cel!Tezi jivotni ne se hvashtat ot divata sreda i oshte poveche,te ne mogat da jiveqt v takava!Tezi jivotni se hranqt osnovno s otpadacite i vutreshnostite na drugi jivotni,kato praseta,pileta i ribki,koito inache vie taka sladko si pohapvate!!!I koito otpadaci,ako ne se izpolzvat za tova,se izhvurlqt v okolnata sreda!I dori tova ne e nai-vajnoto!Mnogo po-vajno e,che v polojenieto v koeto se namira milata ni rodina dnes,horata nqmat kakvo da qdat i umirat ot glad i nevuzmojnost da si kupqt i nai-prostite lekarstva!!!Sluchvat se kude po-strashni neshta ot tova,che hora sa reshili da pravqt biznes,da plashtat danaci i da investirat pari vuv Vashata durjava i ne na posledno mqsto da dadat rabota na hora,koito shte izhranvat semeistva!Licemerno e da pishete vsichki tezi grozni neshta,pri polojenie,che vseki edin ot vas pone 2-puti sedmichno qde mesce i ima pone po edno kojeno qke i obuvki!!!Osuznaite se,bezumno e da se zanimavame s takiva neshta!!!

  • Камен казва:

   Елена, избягвам да съдя предварително хора, които не познавам, но твоята тъпота и ограниченост ме потресе. Какво значи „създадени са“? Ти ли си ги създала животни? Или оня гъз печалбар?
   Въобще не коментирам факта колко невъзпитано и малограмотно е да пишеш на шльокавица.

   • Яна казва:

    аххаха Браво Камен! ТОЧНО КАЗАНО! какво значи наистина създадено – това е живо същество! с емоции, живот, душичка! Никой не може да му отнема правото да живее… то и хората се раждат от хора, ама това не им дава право да ги убиват! Ленче, ходи в абарбска държава да видиш как си ‘създадена’ да те гледат хуманно в две стаи, някой арабин да те млати по цЕл ден и накрая хуманно да те ‘утрепе’ – ама нема да се оплакваш… то е същото, кат с животините….. Или сега ще кажеш, че ти си човек, а те животни?! Неееее, абсолютно си същата и ти – ядеш, сер.ш и спиш. Освен това си тъпа и не допринасяш с нищо за развитието на този свят. И имаш право на живот колкото и те.

  • perfectgoth казва:

   Да бе, тя си ги е създала ей така самичка вкъщи да си ги коли и дере….Прочети малко европейски закони за защита на изчезващите видове и прочети „Червена хкнига на България“, щото явно не си запозната със статуса на животното норка според европейското и българско законодателство. Хапваме си месце, кокошките няма шанс да изчезнат и не са застрашен вид, а и не им ползваме клюновете да си правим аксесоари. Ако си мислиш, че тая ферма по някакъв начин ще помогне за развиването на българската икономика, си наистина отчайващо тъпа. Просто господин Ангелов трябва да си изпере парите някъде.

 33. Дани казва:

  Хора, писах на PETA още вчера и днес ми отговориха. Питат за повече информация – къде точно се намира фермата (което го видях в статията) и с коя датска фирма ще работят. Ако някой разбере нещо, моля пишете ми! И аз продължавам да търся.

  • Я. казва:

   ,,Закон за защита на животните в сила от 31.01.2008 г.е изложено следното:
   Чл. 22. (2) Забраняват се придобиването и отглеждането на защитени животински видове по чл. 37 и 47 от Закона за биологичното разнообразие. Отглежданите видове се отнемат в полза на държавата, когато няма специално разрешително от Министерството на околната среда и водите.“
   A PETA защо пита толкова много, а сама не открие като отиде на мястото, ясно е, че е край Ст. Загора.

 34. Дръвник казва:

  Не че съм „за“ ама не съм и против. Против повечето очаквания този завод няма да наруши еко-равновесието в района нито ще застраши от изчезване норките повече от колкото са сега.И, може да звучи малко мрачно, но и живота им е „подарен“ от тези развъдници – дали ще живеят и умрат в тях или няма да живеят въобще за мен е почти еднакво. Ако описанието на фермата е вярно (за което си мисля че ще е, все пак бизнесмена може да се е осъзнал че то ще влияе на качеството и цената на продукта) то животните ще живеят в контролирана среда, която за тях няма да е неестествена, няма да бъдат лишавани от храна, вода, топлина. Вярно малко безчувствено, но за тях ще е естествено.

  • Angel казва:

   Понеже правото на живот на тези същества е не по-малко от твоето, а животът им толкова „подарен“, колкото и твоя, бих останала също толкова безпристрастна и безчувствена, ако се отнесат и с твоя живот по същия начин.. При 7 милярдно население на Земята и тези ограничени ресурси, ще бъде съвсем хуманно, нали?! Даже ще си е направо естествено! Що не направи някой ферма за хора бе, има в излишък по тая земя, освен това като гледам те едни хора… със или без тях – все едно…

   • Бойко казва:

    Права си, този е боклук, но и палто не става от него. Жалко, че го има.

    • Angel казва:

     Явно приехте много сериозно изказването ми в стил „Хитлер” за фермата за човеци.

     Но разберете, ако поразсъждаваме малко на по-глобално ниво, ще се съгласите и с моята гледна точка за фермата за човеци, където при специална селексия да се отсяват негодните индивиди, а техните органи да бъдат имплантирани / консервирани за нуждите на медицината, която ще създаде по-здрави и дълголетни хора, които да продължават да се грижат за благото на консуматорското общество по най-добрия начин. Така ще има повече ресурси на Земята за по-дълго време. Както казахте – шанс, а не право.

     Е, сарказмът не ми е чужд признавам ;-), но като го оставим на страна, ще ви кажа накратко:

     За разлика от вас, който изпитвате естествена емпатия към хората, аз изпитвам естествена емпатия към живота във всяко едно негово проявление. Но явно на духовното ниво, на което сте, няма как да го разберете (да – интелектът , уви, няма нищо общо с духовното развитие).

     Много мило, че споделихте вашата „градивна” гледна точка. Наистина съм впечатлена от набора на думи и фрази, които използвате в изказа си (разбира се, като пренебрегнем дребните граматически грешки в правописа ви – може би ако опитате на друг език, различен от българския, ще ви се получи по-успешно).

     А сега излезте малко от черупката си, вдишайте дълбоко (ще ми се да кажа свеж, чист въздух) и се радвайте на Живота, докато можете! Дано да е за по-дълго! Бъдете здрав! 

     • Яна казва:

      Дано не е по-дълго за някой…дано вдишат..за последен път преди да трябва да решават на кой да дават живот или да взимат решения, касаещи и други хора.. и Животни!

   • Дръвник казва:

    Нещо градивно да казахте ? Не ? Така си и мислех. Към хората изпитвам естествена емпатия превела вида ни от дървесни маймуняци до съвременно социално общество. Осъзнавайки този факт, че аз съм социално животно, което се възползва от развитието и помощта на обществото в което живея, аз се опитвам да допринасям за него по някакъв начин и за това не бих направил (цитирам) „ферма за хора БЕ!“.

    Правото на живот не е никакво право, госпожо, а шанс. Разбира се, от природна гледна точка (ако такава съществува) моя живот наистина е равен (или по-скоро еднакво безсмислен in the long run)* на този на една норка, крава, свиня, слон и т.н., от обществена не е. За мен лично (не знам за вас как е) човешкия е по-важен от този на изброените животни, но също и за обществото в което живеем. За себе си хората са най-важният вид и може някой ден да третираме животните като равни на нас, но те никога няма да са такива.
    *Съжалявам, не знаех как по-добре да се изразя на български.

    (Малко се отклоних от темата) Това което исках да кажа се обобщава от следното: Дали тези изкуствено развъдени, третирани добре през живота си и умъртвени безболезнено норки ще съществуват или не е без значение както за нас така и за самите тях. Осъзнавам че е грубо изказване, също и че можем да оцелеем като вид без въпросното деяние. Но действителността е, че нуждата на хората и желанията им са две различни неща.

    Цялата тема е прекалено обширна за да се дискутира във форум.

    За Господин Бойко нямам какво да кажа, умствения му капацитет явно стига за селски бияч и нищо повече.

    • Angel казва:

     Явно приехте много сериозно изказването ми в стил „Хитлер” за фермата за човеци.

     Но разберете, ако поразсъждаваме малко на по-глобално ниво, ще се съгласите и с моята гледна точка за фермата за човеци, където при специална селексия да се отсяват негодните индивиди, а техните органи да бъдат имплантирани / консервирани за нуждите на медицината, която ще създаде по-здрави и дълголетни хора, които да продължават да се грижат за благото на консуматорското общество по най-добрия начин. Така ще има повече ресурси на Земята за по-дълго време. Както казахте – шанс, а не право.

     Е, сарказмът не ми е чужд признавам ;-), но като го оставим на страна, ще ви кажа накратко:

     За разлика от вас, който изпитвате естествена емпатия към хората, аз изпитвам естествена емпатия към живота във всяко едно негово проявление. Но явно на духовното ниво, на което сте, няма как да го разберете (да – интелектът , уви, няма нищо общо с духовното развитие).

     Много мило, че споделихте вашата „градивна” гледна точка. Наистина съм впечатлена от набора на думи и фрази, които използвате в изказа си (разбира се, като пренебрегнем дребните граматически грешки в правописа ви – може би ако опитате на друг език, различен от българския, ще ви се получи по-успешно).

     А сега излезте малко от черупката си, вдишайте дълбоко (ще ми се да кажа свеж, чист въздух) и се радвайте на Живота, докато можете! Дано да е за по-дълго! Бъдете здрав! 

    • Камен казва:

     Аз, за разлика от вас, не изпитвам никаква емпатия към хората. Причината е единствено вродената им жестокост. Тази към себеподобните им не ме трогва, но тази към животните ме отвращава. Също така за мен благополучието на консуматорското общество, а и на човешкия род като цяло, не е нещо желателно (поне към момента, но тъй като няма особени изгледи вида да се очовечи скоро, и за в бъдеще). Намирам мнението ви, че хората са по-важни от другите видове, за доста самомнително и превзето, и естествено, за грешно откъдето и да го погледнеш.

 35. няма значение казва:

  Това с петиции и т.н. няма да бъде спряно. Прекалено много пари са замесени. Решението е когато бъде построена фермата, да влезем със взлом, да пуснем всички норки и да потрошим всичко вътре, за да загуби милиони от инвестициите си този изрод. Ако има навити да направят това напишете коментар и когато му дойде времето ще се свържем.

  • Яна казва:

   И ще навредим на цялата екосистема, като пуснем нетипичен хищник. Достатъчно неща ни съсипват природата. И аз обичам животни, но това не е решение. Трябва да спрем строежа.

  • Rea казва:

   Фермата е построена и функционира от месец декември….Посетете сайта на БВО -Българско вегетарианско общество и там ще намерите хора мислейки като вас…Аз съм за.

  • Аз казва:

   С две ръце!

  • Бойко казва:

   Искам и аз да участвам, но как ще стане организацията?

  • няма значение казва:

   сигурно ли е, че е построена и функционира ????

 36. Мария казва:

  На този адрес е петицията – peticiq.com/signatures/115001/start/2100
  Вече има над две хиляди подписа.

  • Я. казва:

   щом има закон, защо има петиция?
   ,,Закон за защита на животните в сила от 31.01.2008 г.е изложено следното:
   Чл. 22. (2) Забраняват се придобиването и отглеждането на защитени животински видове по чл. 37 и 47 от Закона за биологичното разнообразие. Отглежданите видове се отнемат в полза на държавата, когато няма специално разрешително от Министерството на околната среда и водите.“

 37. ... казва:

  Простак, простак и след простака пак простак

 38. Камен казва:

  Аз също се опитах да пусна линка към петицията, но модераторите на сайта демократично ми изтриха коментара.

  • Jane P казва:

   И аз се опитах, но не става. Да трият колкото си искат. Има фейсбук, а там не могат да изтриват нищо. Хората разпостраняват петицията и има вече почти 1,500 подписа под нея!

 39. Мария казва:

  Господинът да бъде така добър хуманно да се напъха в някоя газова камера.

  • Мария казва:

   Между другото в Интернет има петиция срещу това нещо, но не мога да споделя линка.

 40. Грета Коновска казва:

  В тази ферма може също да се пращат за дране всички улични кучета заловени по приютите и така ще има приходи от кожите им

  • също така казва:

   В тази ферма също може да се пратят всички трупоядни човеци, всички банкери, политици и корпоративни шефчета,и такива които мислят като Грета Коновска също, да се обгазят до осмъртяване и да се одерат за кожи, най-добре е да се одерат живи, така поне ще помогнат малко за изчистването на планетата от гнусотията, с която са заразили цялата планета.

   • Любомир казва:

    „трупоядни“, хахахах
    много си зле

    • някой си казва:

     не по-зле от теб, Любомир! Само че ти ще го разбереш когато започнеш да оплакваш нещастната си съдбица заради труповете с които постилаш пътя си. Олигофрени трупоядни, като сте толкова месоядни ми ръфайте живи животни бе с лайната кожата и костите, както правят всички хищници и всеядни, опс май зъбките ви нема да свършат тая работа, защо ли? Толкова много сте тъпи , че чак сте вдлъбнати, да ви … и мазните празняри. Омнивори били тинтири минтири олигофрени с промити мозъци.

  • анонимен казва:

   Грета, теб да те одерат !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 41. Ей, шматароци!!!!!! казва:

  Влезте в една кланица и вижте хуманното отношение към животните, които ядете, малоумници!!!!!!
  И тогава плямпайте, че ми писна от смотаняци, дето ядат прасета и пилешко и говеждо , ами се правят на големите разбирачи. ВЛИЗАЛИ ЛИ СТЕ В КЛАНИЦА ВЕ ТЪПАНАРИ?????????? СЪМНЯВАМ СЕ!!!!! ЩОТО АКО ВЛЕЗЕТЕ ТАМ И ВИДИТЕ КАК УБИВАТ И ДЕРАТ ЖИВИ ЖИВОТНИТЕ, КОИТО ЯДЕТЕ, НЯМАШЕ ДА ПЛЯМПАТЕ ТЪПОТИИ!!!

  • Норка казва:

   До „Ей, шматароци!!!!!!“ …Тъпия шматарок си ти,бе амсалак ….Знаеш какво се прави по кланици и приемаш безобразието!…Правиш ли нещо повече от тия,които не са наясно и не са влизали в кланици!?…Някой убивал,дерял,а той умно гледал…От ей такива патоци,като теб сме на това дередре,дет се мислите за много умни и нищо не правите!

   • светла казва:

    Ами вероятно прави – сигурно не яде месо. Ако повече хора откажат месото няма да има такова масово производство и зверства. А Вие какво правите?

    • Светльо казва:

     Всички ли, които не ядете месо, сте толкова тъпоглави? Откакто се е пръкнал човекът яде месо и се облича в кожи. Аман от малки простакеси, които нямат хабер от света!

     • Rea казва:

      А бе момче не може да си толкова тъп бре!Чети бре чети чети и пак чети и отсявай зърното от плявата …От както се е пръкнал човека не е носил кожи и не я ял месо бре брейн уош мозък такъв.Старите цивилизации са носители на знанието и всички те са били вегетарианци.Нашите предци Богомилите също.Всеки един живот ЖИВОТно е било на почит бре.Да не си му дал ти живота на това животинче че ще казваш ти какво ще го правиш?!За това планетата е на тоя хал що ей такива като теб промити мозъчета мислещи само със стомах и някои други задни части живеещи за едното аку ли бре …Зомбита!!!Чети бре четиии и тогава се изхвърляй.Бедствие за цивилизацията умните глупаци!!Ей това его бре …

     • Светльо казва:

      Rea, рядко си тъпа. Характерно е за всички вегетарианци. Явно, освен че не знаеш какво да ядеш, четеш и неправилни публикации от тебеподобни тъпанари. Елементарно образование по отношение на природните закони нямате, а сте седнали да пишете глупости и да подписвате малоумни петиции, които нямат никаква стойност.

     • Uthyr казва:

      От Реа:
      Ти май бъркаш личност с отношение а хаха?!Личността това съм си аз а отношението ми и начинът на писане е в зависимост от теб.Сега да те светна.Шъ ти изброя едни именца тука на едни малки простакеси вегетарианци.Леонардо да Винчи Марк Твен Джоржд Бърнад Шоу Нютон Махатма Ганди Хитлер Плутарх Питагор Сенека Платон Далай Лама Толстой Волтер че и Мел Гибсън че и Стивън Сегал че и още колко много малки простакеси мога да ти изброя ахахахаха които с нищо не са допринесли за светът…Що ли ти пиша се чудя то с глупаците и Боговете не спорят капиш инбридингова семко!Чети бре четииии много чети ти казвам и ела тука да ми се правиш на велик гладък мозък хаха Ти какво бе направи за този свят освен едното аку а?Едно дръвче посадено имаш ли ти и ти ли ще раздаваш правосъдие на планетата и ще казваш кой ще живее и кого ще ядеш!Дришльовци.Аре аста ла виста и пак ми се прави на отворен и се изхвърляй и ме пооплюй още малко ахахаха

     • Светльо казва:

      Наистина не очаквах, че си толкова проста. Изброи няколко души вегетарианци (което пък няма нищо общо с творчеството им) и реши, че сте най-великите. Ако искаш може и да изброиш няколко, които ядат месо, за да видим кои са повече. Да, аз сера, ям месо, садил съм дървета и знам мнооого повече за тези неща, отколкото ти можеш да проумееш с кухата си кратуна. Вие (вегетарианците и особено веганите) сте едни жалки смешници, които само си пишете в измислените си сайтчета и се самозаблуждавате, че сте фактор. Едни малоумни поплювковци, на които силата им е в интернет (главно фейсбук и нищо незначещи петиции).

     • perfectgoth казва:

      Прост си ти, специално в тоя случай не си прав по никакъв начин, става въпрос за български масон и боклук, който се чуди откъде да извади пари, след като вече държи „сити синима софия“ и гълта пари от Мол София/Пловдив/Русе, че и с болница Св.Екатерина е свързан….намерил е ниша, незапълнена, от която да се нагуши още малко, чрез убиването на норки, при положение, че в България подобни малоумия не са особено разпространени. Ще ги убива, защото е алчно подобие на човек. Освен, че в конкретния случай е нехуманно, нечовешко и отвратително, той нарушава и европейски закон, но надали ще бъде застигат от правосъдието, тъй като тук такова нямаме. А ти не философствай, ами помисли малко повече над конкретния случай, не става въпрос за вегетарианци и ядящи месо, става въпрос за български скапаняк, който е намерил откъде да гълта пари, без да го интересува тва хуманно ли е или не.

     • Светльо казва:

      И кое точно е нехуманното? Т.е. кое е по-нехуманно от една кланица например? Хайде сега не ставало въпрос за вегетарианци – ами тая патица Rea каква е? Не й ли виждаш доводите. А дали е бизнесмен, масон, илюминат, дали държи половин България, хич не ми дреме. Направи го и ти, щом можеш.

     • Норка казва:

      От как човекът се е пръкнал яде месо и пращи от здраве,всеки 5 човек цъфти и връзва карценоми!….хахаха!…Светльо на светлинни години си от реалността,заслепен от собствената си глупост от безумие…Световните фармацевтични гиганти на гърба такива умници,като теб трупат богатства!…А да ти е честито просветлението Господне!

     • Норка казва:

      Плюскай салам и тъпчи търбуха,като Светлин Минков просветения освинен селяндур…Кво ти пука дали е бизнесмен, масон, илюминат, дали държи половин България…Хич да не ти дреми и твоята кожа умно ще одерат щот същите тия месо не ядат и кожи не носят,за да има за тъпи същества като теб!

     • Светльо казва:

      Норке, ‘рупай салатки и се самозаблуждавай, че правиш нещо, пишейки тъпотии в интернет. Мисленето не ти се отдава, остави го на други. Докато твориш тъпотии в нета, хората правят пари на гърба на такива безумци като теб и им дреме на кура какво (се опитваш)да мислиш.

     • Denny казва:

      Ama chakaite malko….ima razlika vupreki vsichko. Purvo razlikata ot tova kadeto ubivame jivotni da se hranim-kakto divite jivotni…tigar – antilopa.Sledva Chovek – Prase, obache ZabeleJETE… Hum hum nekvo bogatashche ( Chovek – Norka – Koja -( za moita hubava kolekcia v garderoba)….prosto ne se vrazva..Dano jivotnite ne dostignat nivoto na horata MECHTITELI ZA VLAST,BEZBOJNO SASTOIANIE, LICEMERIE i EGOIZAM …tigar otivam hvashta antilopa s nokat i cuka edna arteria da e leko zamaiana ot zaguba na krav i pochva da si pravi ELECHE za zimata taka che i drugite tigari da zavijdat…prosto ne si zaslujava da pisha na bg.gospodin Svetlio, az hapvam meso no ot nujda…VSICHKI drehi mi sa izkustveni i shte budat NIKOGA s estestvena koja…za kef ne iskam da budat ubivani jivotni a za tova che hapvam meso pishe gore…

     • Светльо казва:

      Denny, Denyyy…твърде си неграмотна, за да обясняваш каквото и да е. Я кажи с какво една норка е повече от едно прасе, че да има повече право да живее? Яденето и неяденето на месо го оставям настрани. Мен пък може да ме кефи да ям норки и да нося палта от норки, които (забележете!) се отглеждат и развъждат ТОЧНО с тази цел. Да не обяснявам как се гушат патки заради единия черен дроб…

     • Яна казва:

      А ти па селяднур прост голям спец се извади, че всички храниш… ТАкива кат тебе могат само да грачат и серат през устата си! К’ъв ти е шибания проблем?! щом не виждаш нищо нередно, неморално, ненормално за 21 век – прави ти път, дано по-малко са таквизи кат ….. И сто човека да говорите на радиото, то няма да ви отговори нещо… С прост човек не може да се спори. Спори се с умен, другия не вижда аргументи, не осъзнава нищо… И се изумявам как може да се сравнява едното с другото – да, има кланици и ми се иска всички да са вегетарианци и да не се убиват животинките.. Но поне ако ще се изхранваме, да е хуманно… Което също не е така, особено в страни от четвъртия свят, като нашата… Но зарад някоя празноглава лейка, която след 3 свирки получава ново палто – е нЕма да стане! Та зат’ва светльо не те разбирам – ти къв келепир имаш и що се обясняваш, че не ти пука ‘ако щел некой си да имал и цяла България’…. Еми не ти прави чест българино да кажеш това!!!!! на най-долното стъпало си в еволюцията ама надали някога ще го осъзнаеш… стой тука и си храни всеки понечил да обади една дума… А ти сей своята мисъл и реч на воля, но си оставаш същия келеш…..

 42. Анонимен казва:

  Хуманен начин за убиване ?????????“Човешката раса“се самозабрави вече.Но на всеки и на всичко му идва времето…Един ден природата ще ни затрие от лицето на Земята, и то по най-бруталният начин…

 43. Venci казва:

  Я се осъзнайте бе хора, щом закона го позволява значи може да се прави. Те избиха хиляди хора последно време вие нищо не казахте и нищо не направихте…сега за норките се хванахте. Разберете България има нужда от производство което да се изнася…престанете да спъвате хората и си гледайте вашата работа…

  • някой си казва:

   Закона е правен от престъпници, гласуван и приет от престъпници, за да се спазва от малоумното стадо, това ли трябва да осъзнаем. Докато хората убиват животни ще се избиват и по между си, нарича се КАРМА!Ти вземи да се осъзнаеш.

  • Юнона казва:

   Щом законът го позволява? Всички знаем как се пишат законите тук, кой ги пише и ЗА КОГО ги пише. България със сигурност няма нужда от такъв тип производство – компрометирано, нехуманно, грозно. Цивилизованите страни се отказват от него, трябва ли ние да го вземем? Знам какво става по кланиците и трябва ли това да е пример? И все пак – в кланиците животните умират, за да станат храна, кожите им също се ползват. При норките не става дума за храна (т.е. задоволяване на насъщна потребност на някои), а за чиста суета.

  • Bobi казва:

   Защо си мислиш, че твоя човешки живот струва повече от на това животно?! По-малко грехове ли имаш или си допринесъл за благото за планетата??? Какво си направил , че имаш такова замочувствие.. Животните са много по-хуманни от самите хора!! В масата от случаите убиват, за да се нахранят, а хората????? ХОРАТА УБИВАТ ЗА КЕФ, ТЪЙ КАКТО ГЛЕДАМ… ТАА С КАКВО ТИ СИ ПОВЕЧЕ ОТ ТЯХ??!!

  • Rea казва:

   Какво производство бре Венци?!Няма в България какво да се произвежда ли че минахме на кръв и норки…Земята пустее бре.И що за примитивна и пошла мисъл е това да прецакваш живота на Божиите творени които са пък важна брънка от живата верига на планетата…За едното аку а за да си напълниш стомахчето и за некви хартийки без стойност да си продадем живота и планетата хахаха Те ти дават производство и хартийки без стойност пък ти им подаряваш Земята…Брейййй!Е за това сме в тоя зомби сценарий ние човечеството що мислите със стомаси задни части прозводство …Акъде остава животът и Любовта ви питам бре?!Толкова ли ви е гнус от собствената ви кожа че ще отнемате чужди животи за да се кичите.Осъзнай се ти момче!О-Съзнание…Да ти цитирам стотина мъдри мисли и цитати на великите мозъци които пък всички те са вегета на тема живот ЖИВОТни че дано се О-Съзнаеш малко!!Има един закон момче и това е Природният закон!Там нема лабаво да знаеш.Всичко е кръговрат и се връща.Човек е това което яде и което прави.Ей много зомби много нещо.Потопихме планетата в кръв за едното аку бре!!

   • Яна казва:

    дам.. верно – що не впрегнат циганите да копат и орат… Или що не им направим две три ферми..за кожи.. кой не ще кожено яке…

  • perfectgoth казва:

   Ти си малоумен бе! България има нужда от свястно управление, има прекрасно производство на кайсии примерно, хората ги продават за жълти стотинки само защото вноса е по евтин, за къв износ плямпаш бе боклук? Мислиш си, че тия кожи нещо ще помогнат за икономическото развитие на държавата ли скапаняк такъв? Еми не, няма да помогнат, но за сметка на това ще бъде извършено едно брутално нарушение на закона и едно брутално НЕчовешко деяние! Малоумник, закона не го позволява – „,,Закон за защита на животните в сила от 31.01.2008 г.е изложено следното:
   Чл. 22. (2) Забраняват се придобиването и отглеждането на защитени животински видове по чл. 37 и 47 от Закона за биологичното разнообразие. Отглежданите видове се отнемат в полза на държавата, когато няма специално разрешително от Министерството на околната среда и водите.“
   Хората се убиват по между си и сами са си виновни за това, толкова ли си ограничен, че сравняваш убиването на животни за мода и убиването на хора по куп други причини? Щото аз не съм видяла някой да носи човешка кожа на портмоне и кожух, ама явно трябва! Гледай си ти твоята работа, нещастник, дано теб някой да те продаде и да ти се оправдае с това, че има нужда от производство, което да се изнася! Този коментар се отнася за всички малоумни, незаслужаващи въобще живот алчни боклуци и жалки подобия на личности, които одобряват тази ферма, благодаря за вниманието!

  • Яна казва:

   ма хопди на село и да домати бе..произвеждай! и малко мозъчни клетки ако произвждаше…ма е трудно понякога! Ти къв келепир имаш от това бе? некъв вмирисан цървул си пере парите и трупа още повече… И нито ще се изхранват хора, нито ще стига до бедните, нито ще има хуманно УБИЙСтвооо, нито е нормално някой да оправдава убийство на стотици хиляди годишно!!!!!!! а пък за екосистемата – в Гърция десетки квадратни километра в район с пуснати на свобода от Екозащитници 50 000 норки е бил тотално променен, изядени всички домашни птици, множество диви, риби….. четете преди да пишете…щото мислете е само за хора, на които им се удава…

 44. Stefan казва:

  Изроди сте виеее!!!!!

 45. Pavlina Georgieva казва:

  Хуманно приспиване в газова камера…..Такова чудо няма-приспиването не е хуманност.

 46. Андрей казва:

  И аз искам да отворя ферма, но ще коля олигарси!

  И ще ги приспивам хуманно.

 47. alalalala казва:

  Собственикът на фермата е собственикът на Градус. Така че следващият пък като си купувате пилешко месо от магазина си помислете чия дейност финансирате.

 48. Гошо казва:

  Как не ви е срам! Газови камери! Тази отвратителна индустрия е като концентрационните лагери на Хитлер. Тази ферма НЯМА ДА МИНЕ!!! Предопредени сте!

  • Яна казва:

   !!!!!!!!!!!! да, правилно…и знам че много хора ще отидат на място ако се налага… Но май вече е направена и вече има норки там

 49. Емил казва:

  Абе, вие нормални ли сте? Прочетете си коментарите! Да не мислите, че месото, което си купувате всеки ден, расте по дърветата? Фермите за кокошки и свине по какво се различават от тази?

  • Nora казва:

   Разлика правите ли между хранителен продукт и т.нар гъзарийни палтенца от кожа на норка? Пообразовайте се малко.

   • някой си казва:

    Няма разлика между това, месото не е “хранителен продукт“ месото е труп на животно , продукт на човешка жестокост и кръвожадност, месото е убито по същия садистичен начин животно за да се изяде трупа му от човека, който по природа е растителнояден вид. Толкова невежество, потресаващо.

    • wikipedia казва:

     НЯКОЙ СИ,

     човекът е ОМНИВОР – всеядно животно. да правиш паралел между ХРАНА (макар че съм против птицефермите, и съм съгласен за садистичното убиване), и МОДЕН АКСЕСУАР е явен признак за липса на висши когнитивни дейности.

     • някой си казва:

      … уикито ли е, информирай се кой стои зад създаването на въпросната енциклопедия и с какво точно се занимава, може би ще ти светне , колко от информацията публикувана в нея е достоверна, някой, който плаша с парите на корпорации търгуващи със смърт и фарма индустрията, не може да бъде коректив за достоверност, уикито цитирал хаха

     • някой си казва:

      Месната индустрия, подкрепяна от закърнелите разбирания на обществото, е могъща икономическа и политическа сила. Тя е застанала на пътя на истината, поради което дори учебниците предлагат на хората грешна информация относно храненето.

      Физиологичните, социалните и екологичните последствия от месоядното хранене са напълно скрити. Въпреки че учебниците не могат да отрекат съществуването на вегетарианците и вегетарианските общества, в тях най- често се твърди , че човекът не може да живее без консумацията на месо. Но противно на това мнение, милиони хора по света са вегетарианци, а голяма част от тях се хранят единствено с растителна храна и ако се повярва на учебниците, те би трябвало да са болни и умиращи. В действителност е точно обратното – те са много енергични, жизнени и са по- малко податливи на заболявания, отколкото хората, хранещи се с месо. БИОЛОГИЧЕН АСПЕКТ Милиони години човекът се е развивал, и еволюирал като се е хранил с плодове, ядки, зеленчуци. Едва по време на последния ледников период, когато обикновеният му начин на хранене е станал невъзможен, човекът за да оцелее е започнал да яде животинско месо.Анатомията и физиологията на човека, телесните функции и храносмилателната му система са напълно различни от тези на месоядните животни. ГРЪБНАЧНИ ЖИВОТНИмесоядни растителноядни1. нямат потни жлези 1. имат потни жлези2. челюстите се отварят и се движат само нагоре и надолу 2. челюстите се движат нагоре, надолу и настрани3. пият вода лочейки с език 3. пият засмуквайки водата с устата си4. липсват плоски задни зъби- кътници 4. имат кътници за предъвкване на храната5. киселинна слюнка без съдържание на птиалин 5. алкална слюнка с високо съдържание на птиалин, необходим за предварително разграждане на нишестето6. силна стомашна киселинност, улесняваща смилането на костите 6. стомашна киселинност 10 пъти по- слаба от тази на месоядните7. чревен тракт само три пъти по- дълъг от тялото 7. чревен тракт 8-10 пъти по дълъг от тялото МЕДИЦИНСКИ АСПЕКТ В Западна Европа, САЩ, Канада и Австралия, където се консумира много месо, всеки втори умира от заболяване на сърцето или други заболявания на кръвоносните съдове.Отделните общества, които основно се прехранват с месо и мазнини показват изключително бързо остаряване. Киргизите в Източна Русия рядко надхвърлят 40 години, а средната продължителност на живота при ескимосите е едва 28 години. От друга страна, вегетарианците и вегетарианските общности, пръснати из целия свят, са известни с високата си средна продължителност на живот и ниска степен на заболеваемост. За пакистанските хунизийци или за отомите в Мексико не са нещо необичайно здрави и активни хора на възраст 110 – 115 години.• Думата “вегетарианец” не произлиза от VEGETABLE (растение), а от латинската дума VEGETARE, което означава оживявам, съживявам.През последните десетилетия във връзка с интензификацията на селското стопанство (в световен мащаб), в биосферата постъпват огромни количества крайно устойчиви хлорорганични пестициди. Общото количество ДДТ, внесено в биосферата, по различни преценки е между 3 и 5 млн. т. С развитието на промишлеността и транспорта многократно се е увеличило съдържанието на метали в природата – олово, живак, кадмий и др. Глобалният пренос на пестициди и метали във въздушните маси води до това, че на Земята сега няма райони чисти от тях, дори и там където те никога не са използвани. Поради тези причини, концентрацията на химикали в живите организми е нараснала няколко пъти. Освен тях, животните натрупват в телата си и други отровни вещества.За да се произвежда повече месо и за да има по- голяма печалба, животните се инжектират с хормони ускоряващи растежа, стимулиращи апетита, успокоителни медикаменти и химически хранителни смеси.Така както в нашите тела настъпва стрес в моменти на интензивно изживяване на страх или ужас, по същия начин при животните, при опасни ситуации се извършват съществени биохимични промени. Точно преди и по време на смъртната агония на убиваното животно, хормоналното ниво в кръвта му по- специално това на адреналина, рязко се променя. Голямо количество хормони освободени в кръвния поток се запазват в трупа на животното, поради което месото му става токсично.Веднага, след като животното е убито, протеините в организма му коагулират и се освобождават разрушаващи ензими, при което се формират денатурирани субстанции, наречени птомиани. Непосредствено след настъпване на смъртта, освободените птомиани стават причина за изключително бързо разлагане и гниене.След смъртта на животното, месото му придобива сиво – зеленикав цвят. Хранителната промишленост се опитва да маскира това оцветяване, добавяйки нитрити и други консерванти.Консумирайки месото на животното впоследствие, от своя страна вие приемате в организма си цялата концентрация на всички отровни химически вещества, натрупвани в неговата плът през целия живот, а и след смъртта му.Човекът, хранейки се с месо или други месни продукти, се намира на края на хранителната верига и като краен консуматор се оказва и краен приемник на най-високите концентрации на различни токсични отпадни продукти, включително пестициди, метали, антибиотици, хормони, нитрати, нитрити, пикочна киселина, както и различни болестотворни бактерии.Съдържанието на канцерогенни вещества в месото е 12 – 14 пъти повече, отколкото в тревите, зеленчуците и плодовете. Доказано е, че средната концентрация на ДДТ в организма на хората хранещи се с месо е няколко пъти по-голяма от тази на вегетарианците.Последствията от яденето на месо за човека са същите, каквито биха били и при останалите растителноядни животни.За разлика от месоядните животни, които имат почти неограничена способност да се справят с наситените мастни киселини и холестерола, човешкия организъм не може да ги усвоява напълно, поради което те започват да се отлагат по стените на кръвоносните съдове. С течение на времето, процесът на непрекъснатото натрупване посредством тапициране отвътре стеснява все повече и повече кръвоносните съдове, което води до протичане на все по-малко кръв през тях. Сърцето се натоварва неимоверно и трябва да работи все по-усилено, за да изтласква кръвта през стените и буквално задръстени кръвоносни съдове. Резултатът е високо кръвно налягане, атеросклероза, мозъчен инсулт или сърдечен инфаркт.Един от най-важните отпадни продукти, които се натрупват в организма при месоядното хранене е пикочната киселина. Бъбреците на хора хранещи се с месо, за да елиминират приетата пикочна киселина, трябва да извършват три пъти повече работа от тази, която извършват бъбреците при вегетарианците. С напредване на възрастта, претоварените бъбреци функционират все по-неефективно. Тогава не отделената пикочна киселина се натрупва из цялото тяло. Мускулите я абсорбират, като в последствие тя кристализира. Когато този процес настъпи в ставите се развиват болестни състояния на подагра, артрит, ревматизъм. Натрупването на пикочна киселина в нервите води до развитие на неврити и ишиас.Месото преминава четири пъти по-бавно през храносмилателната ни система, отколкото растителната храна. През това време болестотворните продукти от разлагането на месото са в постоянен контакт с храносмилателните органи, което създава условия за хронично отравяне и преждевременно износване на чревния тракт.Тъй като човешкия организъм не е устроен за хранене с месо, такова хранене води до претоварване на кръвопречистващите органи – далак, черен дроб, сърце и бъбреци, които непременно отслабват и стават податливи на заболявания. При тези условия отпадъчните продукти не могат повече правилно да бъдат отделяни от организма и се отлагат в ставите, мастната тъкан и нервите, което става причина за редица болестни състояния. Освен изброените – атеросклероза, високо кръвно налягане, инсулт, инфаркт, подагра, артрит, ревматизъм, неврити и ишиас, консумацията на месо може да стане пряка или косвена причина и за рак на червата, рак на яйчниците, рак на простатата, бъбречни и чернодробни нарушения, камъни и възпаления на жлъчния мехур, диспепсия, затлъстяване, детска атрофия, хемороиди, парализи, туберкулоза, импотентност, хипертония, астма и други алергични състояния.
      Целият свят съществува благодарение на слънчевата енергия. Тя се натрупва в зелените растения, плодовете, ядките, зърната и зеленчуците. Когато се храним с тях, ние приемаме директно слънчева енергия, запазила почти цялата си сила. Много растения съхраняват своята животодаряваща енергия месеци и години наред след като са откъснати. Те запазват своята способност за покълване и растеж, докато месото на убитите животни, което хората ядат, е мъртва храна – храна, в която жизнената енергия е в процес на разлагане. Разбира се, човекът би могъл да преживява като яде месо, но това води до преждевременно износване на неговия организъм, като последица от редица заболявания.Нашите тела са много сложни и прекрасни творения, които трябва да ни служат възможно най-дълго и най-добре. Това е напълно основателна причина да ги зареждаме с храната, за която те са били предназначени.Много хора се страхуват да станат вегетарианци, тъй като смятат, че така няма да могат да си набавят всички необходими за организма вещества. Мнозина задават въпроса: “Ще получавам ли достатъчно белтъчини?”Истината е , че вегетарианският начин на хранене не само осигурява всички необходими за организма вещества, но доставя много повече жизнена енергия отколкото при месното хранене.Съдържанието на усвоими протеини в месото е много по-ниско, отколкото в някои растителни (или млечни) храни. Порция от 100 гр. месо съдържа 18 – 20 гр. протеини, докато стограмова порция леща, грах или сирене съдържа 25 гр. протеини. В ядките съдържанието също е по-високо 25-27 %, а в соята количеството протеини е два пъти повече отколкото в месото.Растителният протеин се асимилира много по-добре от храносмилателната система и за разлика от месото не съдържа наситени мазнини, няма холестеролоформиращи съставки, не образува пикочна киселина, не съдържа концентрации на химикали и не носи риск от инфекциозни заболявания преносими от животните.Световните изследвания доказват, че вегетарианците са по-здрави, по-жизнени и са много по-издръжливи от хората, които ядът месо. Вегетарианците имат повече енергия, защото организмът им не я прахосва, за да се противопоставя на отровите в месото. Наистина, най-силните и най-дълго живеещите животни в света са също вегетарианци. Конят, бикът, слонът, всички те имат здрави тела, голяма издръжливост и феноменална сила.Известно е, че дори да не приемаме с храната си витамин Д, си го произвеждаме сами с помощта на слънчевата светлина. За разлика от витамин Д, витамин В12 не се съдържа в растенията. Този факт значително е повлиял за убежденията на хората, че без месо и без млечни продукти не може да се живее.Биологичните характеристики на антропоидните маймуни – непосредствените животински предшественици на човека (както и на останалите растителноядни гръбначни животни) са почти същите както при човека. Тези животни приемат с храната си витамин В12 само в кърмаческата си възраст. След отбиването си, приемайки само растителна храна, организмите им с помощта на чревните бактерии и витамин Д, започват сами да си произвеждат необходимото им количество витамин В12.Установено е, че хищниците при липса на подходяща храна преминават на “вегетариански режим на хранене”. Провеждани са изследвания, при които е доказано, че ако едно хищно животно още в ранна възраст, при отбиването си от майчиното мляко, бъде захранено не с месна, а с растителна храна (сурова и готвена), то се развива абсолютно нормално, а по късно дава пълноценно поколение. Хищните животни, също както растителноядните, имат способността сами да си произвеждат витамин В12, въпреки че това на пръв поглед им е съвсем излишно.

     • някой си казва:

      СОЦИАЛЕН И ЕКОЛОГИЧЕН АСПЕКТ Разточителният процес на месопроизводството, които изисква значително повече декари земя, отколкото зеленчукопроизводството е източник на социални конфликти в човешкото общество от хилядолетия. Само 10% от белтъчините и калориите, с които се хранят животните се възвръщат в месото, което човекът яде, тоест 90% отива в помийните ями. За решаване на проблемите по изхранването на човечеството се налага да се увеличи делът на растителните белтъчини, които стоят в началото на хранителната верига. В съответствие с втория закон на термодинамиката при пренасянето на енергия винаги се получава известна загуба. Следователно, колкото повече степени съществуват в дадена хранителна верига, толкова по-голям е относителният дял на неоползотворимата енергия от човека. Употребата за храна на по-голям дял растителни белтъчини намалява загубите и увеличава пряко оползотворимата от човека енергия в началото на хранителната верига. При трансформирането на зърнена храна се губят над 90% от растителните белтъчини, 92% от растителните въглехидрати и 100% от целулозните вещества.Огромни пространства земя се използват за отглеждане на животни за храна. Тази земя би могла да бъде употребена много по-продуктивно, ако се засади със зърнени култури, зеленчуци или плодове за директно хранене на човечеството. Един декар зърно доставя 6-7 пъти повече протеини, отколкото декар пасищна площ за месопроизводството. Един декар леща, фасул или фъстъци доставя 10 пъти повече протеини, соята 17 пъти а декар със спанак доставя 22 пъти повече протеини. Казано с други думи, за да се храни с месо, човекът трябва да използва поне 10 пъти повече земя, отколкото в действителност му е необходима.Отглеждането на животни за храна е огромна загуба на световни ресурси. През последните 500 години човечеството е унищожило повече от 2/3 от световните гори, по-голямата част от които с цел да увеличи обработваемата земя или пасищната площ за добитъка. Изсичането на горите води до катастрофални последици за климата и почвата. Установено е, че за получаването на 1 кг. пшеница са необходими само 60 литра вода, докато за получаването на 1 кг. месо са необходими от 300 до 600 литра вода, тоест 8 пъти повече. Всичко това означава, че докато милиони хора умират от глад и болести, причинени от недостига на вода, други пропиляват огромни пространства земя, неимоверно количество вода и зърно, за да се хранят с месо, което бавно разрушава техните тела.Мнозина твърдят, че гъстотата на населението е причина за глада по света, но това съвсем не е така. Горната граница на възможностите на планетата да поддържа човешката популация е определена на около 40 милиарда население, а сега сме едва 6 милиарда. Митът за “свръхнаселеност” не трябва да се използва за защита и оправдаване на убиването на повече от 50 милиона неродени деца годишно.Другият аспект е, че живите крави доставят на обществото много повече храна отколкото мъртвите – под формата на непрекъснато производство на мляко, сирене, масло, кисело мляко и др. Те могат да се изхранват единствено с останки от културни растения и трева, без специално да се отглеждат за тях зърнени култури. Кравите превръщат продукти без стойност за човека в продукти с голямо значение. Известна е високата им продуктивност в стопанствата на вегетарианските общества, където те не се убиват.“Ако бяхме вегетарианци, ние бихме пропъдили глада от Земята. Децата биха се раждали и биха расли добре хранени и гледани и биха имали по-здравословен и по-щастлив живот. Животните биха били свободни да живеят като диви природни същества, без да бъдат насилвани да се възпроизвеждат в голям брои като роби, които са угоявани за клане с храната, която би хранила гладните хора по света.”“Растителни протеини” Б. ПинкусВ изключително голяма степен унищожаването на световните гори, намаляването на биологичното разнообразие, загубата на природни ресурси, непрекъснато нарастващия брой на хората умиращи от глад, както и увеличаването на замърсяването на въздуха и водите, всичко това са следствия от простия факт, че месото е част от храната на хората. Няма решение, което ние, като индивиди или като раса можем да вземем и което да има такъв драматичен ефект върху подобряването на социалното и екологичното състояние на планетата, като решението да не ядем месо. Днешният вегетарианец е човекът на бъдещето. Той посочва правилната посока, която рано или късно обществото ще последва, тъй като хората проумяват все повече и повече голямата полза от вегетарианството и чудовищните последствия от следването на сегашния курс.
      ЕТИЧЕН АСПЕКТ

      “Животните са мои приятели, а аз не ям приятелите си.”Джордж Бърнард Шоу Изброените дотук съображения не са единствените причини, за да не се яде месо. Една от най-важните причини е, че ние не би трябвало да отнемаме живот, включително и на животни.Ако човек погледне реално на нещата, ще установи, че всички ние, които се появяваме на този свят, имаме еднакво право на живот, независимо какво е нашето физическо проявление. Душевността на едно малко бебе е съвсем същата като тази на новороденото конче, теленце или кученце. Физиологичната даденост на нито едно от тях не прави живота му по-стойностен от този на останалите. Без значение в какво ще се преобразят след време, дали ще бъдат големи или малки, слаби или силни, кръвожадни или беззащитни, високоинтелигентни или не, техния живот е равностоен. Дори малкото цвете или насекомо заслужава уважение и преклонение.Според зоопсихолозите, интелигентността на свинете е подобна на тази при кучето или коня. Ако интелигентността е критерият, по които човекът определя кое животно да изяде и кое не, то тогава защо на убийството на свинете се гледа с безразличие. Също така, убийството на младо конче се смята за жестокост, докато отнемането на живота на теленцата е съвсем приемливо. Хората които влязат в месарница спокойно си купуват “свинско” или “телешко” но наистина биха се стреснали ако им предложат например кучешко месо. Може би свинята не им е достатъчно симпатична. Ако следваме правилно логиката, че можем да убиваме онези животни, които според хората не са достатъчно интелигентни или симпатични, то ще е естествено да оправдаем убийството на умствено недоразвити и психично болни хора. В тази последователност, следващите заключения са, че по-интелигентните, по-красивите или по-силните имат повече право на живот от останалите.Хората от десетки години изпращат радиосигнали в космоса, с надеждата да осъществят контакт с друга цивилизация. Но ако някога бъдем посетени от високо развити извънземни същества, наистина би трябвало да се страхуваме, ако те ползват нашата логика, защото ако им се сторим твърде примитивни или не особено симпатични, те съвсем спокойно, точно според нашите разбирания, биха могли да ни използват за храна или суровина.Човекът, като същество, надарено с най-висока интелигентност, в чиито ръце научно техническият прогрес съсредоточи огромна мощ, днес властва над всички живи същества, които са абсолютно беззащитни и безпомощни пред него. Водени от своя егоизъм, ние се разпореждаме както намерим за добре с животните, експлоатирайки ги и унищожавайки ги безогледно. Често се опитваме да оправдаем своята жестокост спрямо тях с природния “закон на джунглата”, сравнявайки се с дивите хищници, които са наистина безпощадни към жертвите си. Но нима е редно най-интелигентното създание, което напълно осъзнава и може да ръководи своите постъпки, да търси оправдание в импулсивните действия на същества без право на избор, движени единствено от своите инстинкти?Човекът е получил най-голямата привилегия – да притежава разум, да може да мисли и да разсъждава. Но това предимство е и най-голямата отговорност – отговорността за всички наши постъпки. Високата ни интелигентност не само че не ни позволява да действаме като хищници спрямо останалите животни, но тя дори ни задължава да преодолеем безогледния сляп егоизъм.Интелигентността ни дава едно право, с което единствено ние хората сме надарени – правото на избор. От нас зависи какъв ще бъде този избор.Поради своята неразумност или жестокост, човечеството всеки ден убива над 50 милиона животни. Естествено, те не отдават доброволно своя живот, за да можем да си позволим да ядем тяхната плът. Всеки, който е ходил в кланица, може да потвърди факта, че те приличат на видения от ада. Крещящите животни се зашеметяват с тежки чукове, електрически ток или пневматични оръжия. След това се издигат във въздуха с краката нагоре и се придвижват към машините за смърт чрез механизирани конвейерни системи. Често все още живи, вътрешностите им се изваждат, а плътта се нарязва… Тенис шампионът Питър Буруош пише в своята книга “Вегетариански буквар”: “Аз не се страхувам от насилието. Играх хокей докато не бяха избити от челюстта половината ми зъби. Също така се състезавам и на тенис корта… Но това, което наблюдавах в кланицата ме ужаси. Когато излязох от там вече знаех, че никога няма да причиня зло на което и да е животно. Познавах всичките икономически, физиологични и екологични аргументи поддържащи вегетарианството, но това което наблюдавах бе опит от първа ръка за човешката жестокост към животните и главната причина за обръщането ми към вегетариански начин на хранене”.Етичните съображения винаги са привличали великите световни личности към вегетарианското хранене. Известно е, че Питагор е плащал на рибарите да връщат обратно в морето улова си. Римският писател Плутарх пише:”Може да попитате поради каква причина Питагор се въздържа от употребата на месо. А аз се питам поради каква причина и в какво състояние на ума човекът допира устните си до плътта на мъртво създание, сервирано на масата пред него и нарича храна това, което преди се движело и живяло, обичало и страдало. Как човешкият поглед може да издържи да гледа клането на животно при което вътрешностите се изкормват а крайниците се отделят от тялото? Как може носът да вдиша вонята? Как езикът не се отвращава когато влезе в допир с сокове и серум от мъртва плът?!”Великият художник, скулптор, изобретател и поет от Ренесанса Леонардо да Винчи: “Човекът е цар на зверовете, тъй като неговата бруталност надвишава тяхната. Ние живеем от смъртта на другите. Ние сме гробище! Аз се отказах от употребата на месо от ранна възраст… Ще дойде време, когато хората ще считат убийството на животни също толкова престъпно и отвратително, както сега гледат на убийството на хора.”Поетът Шели заедно със съпругата си, наскоро след сватбата си стават вегетарианци. По-късно той пише: “Нека защитниците на животинската храна да проверят своята устойчивост и както пише Плутарх да разпорят корема на жертвата със зъби и вмъквайки главите си във вътрешностите и да утолят жаждата си с изтичащата кръв… тогава и само тогава тяхната защита ще бъде логична.”Френският философ Жан Жак Русо е смятал, че месоядните животни са много по жестоки от тревопасните. От този факт той стига до извода, че вегетарианското хранене ще доведе до появата на по-състрадателни личности. Русо дори препоръчвал да не се разрешава на касапите да участват като съдебни заседатели.
      Руският автор Лев Толстой става вегетарианец през 1885 година. Изоставяйки ловния спорт, той защитава “вегетарианския пацифизъм” и се обявява против убиването и на най-малките живи същества, такива като мравките. В есето си “Първата стъпка той пише” той пише: “Всичко това е ужасно! Не само страданието и смъртта на животните а и абсолютно ненужното ядене на месо- човек потъпква най-висши човешки качества, тези на милост и състрадание към живи същества, такива като него самия. Така осквернявайки своите собствени чувства, той става жесток.”За връзката между месоядството и насилието в човешкото общество Джордж Бърнард Шоу пише: “Докато ние самите сме живи гробници, как бихме могли да очакваме някакви идеални условия на Земята?!” веднъж попитали Шоу по какъв начин изглежда толкова млад. “Напротив – отвърнал писателят – аз изглеждам точно като за годините си. Другите хора са тези, които изглеждат по стари отколкото са в действителност. Но какво друго можете да очаквате от хора, които ядат трупове?”Великият апостол на ненасилието от ХХ век, Махатма Ганди също е бил вегетарианец. В своите “Морални основи на вегетарианството” той пише: “Поддържам твърдението, че месната храна не е за нашия вид. Ние грешим като имитираме по-низшия животински свят след като твърдим, че сме по-висши от него.”Алберт Айнщайн:”По мое виждане, вегетарианският начин на живот, чрез своето чисто физическо въздействие върху човешкия темперамент, би оказало възможно най-благотворно влияние върху голяма част от човечеството.”Хърбърт Уелс пише за вегетарианството в своя поглед към бъдещия свят “Съвременната утопия”: “В целия свят Утопия няма месо. Така трябва и да бъде. И сега не можем да срещнем кланица… нито пък някой, който би желал да яде мъртво яре или прасе. Все още си спомням радостта от детството си, когато бе затворена и последната кланица.”Нобеловият лауреат, писателят Айзък Сингер става вегетарианец на 58 годишна възраст. Въпреки че признава здравословния аспект на вегетарианството той ясно показва, че етичните съображения са главното. “Дори и действително яденето на месо да бе полезна за здравето, аз със сигурност пак нямаше да го ям.” Сингер не търпи интелектуалните рационализации за месоядството. “Различни философи и религиозни водачи се опитват да убедят своите последователи и ученици, че животните са само машини без души и чувства. Обаче всеки, които някога е живял с животно – било то куче, птица или дори мишка – знае, че тази теория е огромна лъжа, предназначена да извини жестокостта.”

     • някой си казва:

      РЕЛИГИОЗЕН АСПЕКТ

      “И плътта на убитите животни в човешкото тяло ще стане негов собствен гроб. Защото истина ви казвам, който убива, убива себе си и които яде от плътта на убити животни, яде от плътта на смъртта.”Библията: “И Бог рече: вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя, и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво, те ще ви бъдат за храна… ”Битие 1:29 “Но месо и кръвта му не трябва да ядете.”Битие 9:4 “Който коли вола е като оня, който убива човека. Който жертва агне, както оня който пресича врата на куче ”Исай 66:3 “… каквото постигат човешките чада постига и животните; една участ имат; Както умира единият, така умира и другото. Да! Един дух имат всички те; И човекът не превъзхожда в нищо животното.”Еклисиаст 3:18

      Главното препятствие за много християни е вярата, че Христос е ял месо, а също така и многократно срещаните в Новия завет цитати за употребата на месо. Но задълбоченото изучаване на оригиналния гръцки ръкопис показва, че по голямата част от думите, превеждане като “месо” са “трофе”, “броме” и др. думи, означаващи само “храна” или “ядене” в по-широк смисъл. Например в “Евангелие от Св. Лука” (8:55) може да прочетем, че Исус връща към живот мъртва жена и “заповяда да и се даде месо”. Оригиналната гръцка дума, превеждана като “месо” е “фаго” която означава само “да яде”. Така че, това което действително казва Христос “Дайте и да яде”. Гръцката дума за месо е “креас”, а тя никога не е използвана във връзка с Христос.Коранът: “Не превръщайте стомасите си в гробище за животни.”Много религиозни и духовни общества защитават вегетарианството заради свещеността на всеки живот и необходимостта да се живее без да се причинява страдание на други същества. Според тях, истинският човек не гледа на животните като на негови слуги или храна, а като на по малки братя и сестри в еволюционно отношение и чувства, че ние нямаме право да им причиняваме агония и брутално да отнемаме техния живот.Ведическите писания на Индия, които предхождат будизма, също поддържат ненасилието като етична основа на вегетарианството. В Ману-санхита, древен индийски кодекс със закони се казва: “Добре познавайки произхода на месото и жестокия път на придобиването му чрез коленето на невинни същества, ти трябва да се въздържаш от употребата му.”Според хиндуизма, будизма, джайнизма “Всички наши действия, включително и нашият избор на храна, имат кармични последствия. Въвличайки себе си в кръговрата, причинявайки вреда, болка и смърт, дори индиректно, хранейки се с други живи същества, в бъдещето в еднаква степен ще донесе страдание.”
      Присъствието на месото в храната на хората е главната причина за основните световни проблеми.• През последните 500 години човечеството е унищожило повече от 2/3 от световните гори, най-вече за да увеличи обработваемата площ, въпреки че за изхранването му е необходима 10 пъти по-малко земя.• В следствие на изсичането на горите, ерозията всяка година превръща 12 милиона хектара земя в пустиня. Това е площ по-голяма от България. • До голяма степен, поради унищожаването на горите, замърсяването на атмосферата и биосферата наближава критичната си точка. Хиляди животински и растителни видове са вече напълно заличени от лицето на Земята.• Всяка секунда човечеството ненужно отнема живота на 600 невинни животни (50 млн. дневно)Световната промишленост създава един всеобщ кръговрат непризнаващ държавните граници, поради което независимо в коя част на света живееш, ти си потребител на световната продукция.•

    • Любомир казва:

     Говориш пълни глупости и разпространяваш идиотска пропаганда на PETA, ALF и други подобни олигофрени. Човекът е омнивор.

     Дори няма да засягам малоумно-конспиративните лайна, които избълва за Уикипедия. Само ще спомена, че научният журнал Nature, който направи широко цитирано изследване за качеството на статиите в Уикипедия, е по-надежден източник от някакъв интернет рандъм с пробита кратуна.

     • някой си казва:

      Не одобрявам жестокостта към животните, за да може хората да се отрупват с кожи. Няма нищо хуманно в тези ферми, нека бъдем честни.

      ФЕРМАТА ЗА НОРКИ В СТАРА ЗАГОРА Е ФАКТ! В НЕЯ ВЕЧЕ ЖИВЕЯТ 10 000 ЖИВОТНИ ОТ ВИДА. ИДЕЯТА НА ИНВЕСТИТОРА Е ТЕ ДА СТАНАТ 400 -„ХУМАННО“ ще се приспиват в газови камери и ще се дерат полуживи (каквато е задължителната технология в тази индустрия – ефекта на настръхналия косъм в кожената индустрия се постига само когато животното се дере живо и в съзнание, зашеметено или с удар или с електрошок). Пробитата кратуна си ти, некадърно начетен глупак, с ниво на съзнание на амеба, даже по – ниско!

  • БлуБлу казва:

   Говори за себе си, аз не ям никакви животински продукти, нито козметика която се тества на животни.

  • Божана казва:

   Да, говорете за себе си. И Аа не ям животински продукти, не нося нищоот животински произход и не ползвам козметика тествана върху животни.

 50. БлуБлу казва:

  ИЗРОДИ! ЩЕ ВИ СПРЕМ КАКВОТО И ДА НИ СТРУВА! НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ДА НАРАНИТЕ ТЕЗИ ЖИВОТИНКИ!

 51. Anastasia казва:

  В цял свят производители и търговци един по един се отказват да бъдат пъвобитни варвари. Наш Ганьо обаче не мисли така. Ще си построи гигантска ферма за смърт човечецът. Срам и резил! 21 век ли, казахте? Не и тук, не и в главите на повечето жители на тази изстрадала територия..

 52. Румяна казва:

  В другите страни се отказват от тези извращения ние нарочно ги правим….вместо да се развием ние ставаме още по-примитивни

 53. Zheliazko казва:

  Норка в клетка, норка в природата… Защо не сложите и снимка, а по-добре видео, на норка в газова камера? Ангел Ангелов ли се казвал този индивид? Кое ти е ангелското бе, тъпанар? Печалбар уродски!

 54. Angie казва:

  Норка в клетка, норка в природата… Защо не сложите и снимка, а по-добре видео, на норка в газова камера? Ангел Ангелов ли се казвал този индивид? Кое ти е ангелското бе, тъпанар? Печалбар уродски!

 55. Цветко казва:

  е това е тежка карма…да ги развъждаш и после да им сваляш кожите живи…..

 56. Александър К. казва:

  Дано ви застигне същият „бърз, хуманен“ край инвеститори и създатели на този бъдещ концлагер. Животните не са на тази планета за да ни служат за храна, дрехи и забавление. Те имат свой собствен живот и път за извървяване, кога ще спрат двукраките нищожества да избиват безпомощни същества и да рушат планетата? Няма да остане с какво друго да се обличаме, ако не крадем кожуха от гърба на животните ли? Гадове бездарни.

 57. Камен казва:

  Вашта мама кръвопийска, да ви евтаназират хуманно дано…

 58. Re Born казва:

  Идиотиииииии! Нямам думи, бе! Как не ви е срам! Хуманно да ви убият вас!

 59. Бат Георги казва:

  Зелени Балкани няма ли да се активират с изготвянето на становище, да вземат малко пари под масата и от този инвеститор?!

 60. Рени казва:

  Вие сте луди, бе! Идиоти гадни!

 61. Божана казва:

  Не ви е срам!!! Проклет да е бизнесът ви. Вие сте едни убийци. Какво значи по хумамен начин?!! Убивате живи същества!? Животните не са аксесоари за носене. Какви безсърдечни хора има на тази планета, нямам думи.И да, да правите пари от смърт, болка и агония е нечовешко. Но всичко се връща! Ще се сблъскате с последствията.

 62. Арлина казва:

  и под хуманен начин нямам предвид газовите камери и избиването на животни с каквато и да е цел.

 63. Арлина казва:

  Господинът явно има опит в избиването на животни и правенето на пари от смърт. Не трябва да допускаме това, има и хуманни начини да се правят пари и да се развива икономиката.

 64. МАРИНА казва:

  Това нормално ли е да се селектират и после „хуманно“ да се приспиват в газова камера. Свръх човешко, нека питат и газовите камери по време на Хитлер, колко е било безболезно………нямам думи…….Стара Загора нали има Университет в грижа за животните,ЕХО ВИЕ ЗАЩО СТЕ ТАМ??????????????????

Leave a Comment