Пуснаха петиция срещу проекта „Ферма за норки“

ферма за норки

Автор: Надя Петрова

Днешната публикация на АгроПловдив Ферма за норки ще се изгражда край Стара Загора“ отприщи страхотния гняв и състрадание, но също така и хули към намерението на инвеститора „Фармпро“ да отглежда дребните животни, за да ги убива. АгроПловдив не приветства крайности от типа „ще коля олигарси“. И в същото време признавам, че подобна дейност е наистина зловеща. Инвеститорът ще има „хуманно отношение“ към животните – ще ги ваксинира, ще им поднася витаминозна храна, ще ги охлажда с мъгла през лятото, за да се чувстват добре и … накрая ще ги убие в газова камера. Звучи прекалено лицемерно и кърваво, и прекалено много смърт ще витае около тази ферма.

Чрез коментарите си по темата аудиторията в огромното си мнозинство не просто се обяви против подобен бизнес, а направо пое инициативата да го спре преди да е започнал. В социалната мрежа вече е открита петиция срещу изграждането на фермата. И, не, модераторът на електронния вестник не трие линка към петицията, а това е заложено в програмата и става автоматично.

Появата на тази публикация стана общо-взето случайно – просто се порових в инвестиционните намерения в района на Старозагорска област и попаднах на въпросната ферма. Не направих контакт с инвеститора, тъй като в Търговския регистър фирмата е посочила само адрес без телефон. След всичките коментари на читателите и след като е открита петиция срещу проекта, призовавам г-н Ангелов да се свърже с мен чрез редакционните телефони на АгроПловдив, посочени в „Контакти“ и да обяви намеренията си. Мисля, че публикацията и най-вече отношението на хората към изграждането на тази ферма, е полезна и за него.

Защото, нищо не може да остане скрито, дори когато община Стара Загора обявява инвестиционното намерение като „ферма за отглеждане на дребни бозайници“, без да обявява огромния им брой и вида им. И по-добре инвеститорът да е наясно по-навреме каква вълна на съпротива би отприщило съществуването на стопанството за норки. В други държави природозащитници са довели до фалити няколко собственици на ферми за норки. А покрай това са пострадали и околните села с дребни животни, защото норката, макар и красива, е опасен хищник за кокошки, патици, гъски и други.

Сред коментарите имаше и откровено философски, които с удоволствие прочетох. Благодаря за тях!

 

9 Comments

  1. Natalie каза:

    не на фермата!

  2. Natalie каза:

    Моля,не отваряйте фермата за норки!!!!!

  3. Mia Nikolova Vegan For the Animals каза:

    We are here on Earth with the animals, they are NOT for us! Evolve! GO VEGAN! It is 2015! STOP all kind of animal abuse!

  4. Jana Repova каза:

    This is horrible!!! Please do something about it! The farm must be canceled!!!

  5. Jana Repova каза:

    This is horrible!!! Please do something about it! The farm must be canceled!!!

  6. 123456 каза:

    Мислите,че той не знае вече ли?
    Почти могада му чуя реакцията :
    „Боли ме **** к’во разправят тия, аз ше си правя бизнесче, тати и чичи плащат.“

    Петициите са 2 – едната е в Change. орг и призовава за внимание фермерите, чиито десетки стопанства в региона са пред огромна опасност. Когато (КОГАТО) норките избягат, в радиус от поне 20 км няма да остане риба и птици.

  7. Vanq каза:

    Не е нормално ,да убиваш живо същество и да се обличаш с кожата му!!!!

  8. Beren каза:

    Ей това е Болтъните на Дредфорд си имат копеле и у нас…

  9. Георги Ташев каза:

    Защо според вас се прави тази ферма в БГ – защото сме в страната на беззаконието.
    Евросъюза закрива такива обекти, има редица еврозакони по тази насока, но ние сме в БГ, страна в която законите не значат нищо.
    Контрол – НЯМА, и това се вижда от развъдниците на кучета – обикновено бойни породи.
    Няма нищо ‘хуманно’ в това да увиваш мъжките, щото вече са си свършили работата…..
    Да убиваш Женската, просто защото не е родила 124 а само 4…
    Газова камера ????
    Е къде отиват газовете и миризмата на смърт, след като НЯМА система за пречистване на въздуха….
    Кола щяла да извозва фекалиите – Да бе да….. Я стане я не. а ако стане, камиона ще залива улиците с маркови норка-фекалии. Бог знае къде яе се „изпразни“….
    Отделно, че всяка кожа трябва да бъде сертицирана, с печат, да се знае че е от норка, а не от пор, котка или куче…. Което става със изследвания, каквито БГ не прави….
    Да изброявам ли още…

Leave a Comment