Обречени сме до 2059 г. пенсиите да не надхвърлят 40% от заплатите

пенсионерДо 2059 г. българите са обречени размерът на пенсиите им да не е по-висок от 40% от размера на доходите, които са получавали докато са работили. Това заяви и илюстрира с графика пред бТВ бившият социален министър Лидия Шулева. Тя бе в студиото заедно с ексминистрите по социалната политика Иван Нейков и Тотю Младенов. За да е напълно ясно, Шулева даде пример, че ако човек получава 600 лв. заплата, когато навърши възрастта и стажа за пенсиониране, той ще трябва да живее с 240 лв. месечно. Ако пък заплатата му е 1000 лв., доходът при старост ще е 400 лв.

Единственият вариант за по-висока пенсия при сегашната система е пенсионните фондове да реализират по-висока доходност, прецениха бившите социални министри. В същото време обаче според доклада на Комисията за финансов надзор от миналата седмица, само два от пенсионните фондове да били с положителен резултат. Иван Нейков обаче смята, че тези данни не са еталон. Той сравни капиталовите фондове с орехово дърво, което започва да ражда на 15-та година. „А ние искаме да берем орехи още на петата“, поясни той.

Доходността на частните пенсионни фондове би била значително по-висока, ако се ограничат техните такси, смята Тотю Младенов. Той информира, че за 2014 г. фондовете са си начислили само от такси 100 млн. лв. Според Младенов най-големият проблем на държавата в момента е намаляващият брой ученици. През 2014 г. те са с 14 000 по-малко.

Лидия Шулева обърна внимание на факта, за който малко се говори, че държавата е оттеглила подкрепата си от частните пенсионни фондове. Осигуряващите се за втора пенсия в тях (а това са всички, родени след 31 декември 1959 година) няма да получават държавните 12% осигуровки, които се изплащат от бюджета от 2009 г. По този начин правителството иска да накара хората да прехвърлят вноските си в НОИ, ако не искат, когато се пенсионират да взимат със 17.5% по-ниска пенсия.

 

Leave a Comment