Заради ниските изкупни цени на млякото овцевъдите са готови на протест

Браншът е убеден, че има картелно споразумение между преработвателите
Бисер Чилингиров

Бисер Чилингиров

Овцевъдите са готови на протест веднага след Гергьовден заради ниските изкупни цени на овчето мляко. Председателят на Националната асоциация на бранша Бисер Чилингиров е убеден, че млекопреработвателите са направили негласно картелно споразумение, за да поддържат ниска цената на суровината. Пред БНР председателят на асоциацията подкрепя това обвинение, като обяснява, че млечните продукти от овче мляко имат добър пазар в целия свят. В същото време обаче докато в Румъния, Гърция, Македония, Сърбия и Испания суровината се изкупува от животновъдите за 1 евро/литър, у нас преработвателите я плащат от 0.90 до 1.40 лв.

Твърденията за залежали продукти от овче мляко в складовете не отговарят на истината, убедени са овцевъдите. Според тях овчето сирене се радва на търсене в цяла Европа, САЩ и в Австралия, а цената му е 27 лв./кг

Пенка Драгиева, която е собственик на 430 овце разказва пред БНР, че е очаквала 2841 лева за предаденото от нея мляко. Вместо пари е получила повече от 210 кг кашкавал, който раздава на познати. „Поне 10-ина-15 пъти се обаждах. Два пъти съм ходила до Карлово, без да ме пуснат. Нямам какво да правя с кашкавала, нямам лиценз, че да продавам, да го предложа на някой магазин. Имаме договор, но договорът е в тях, на мен договор не са ми дали“, казва тя.

Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите коментира, че за срива в изкупните цени има обяснение и то е в срива на млечния пазар в Европа. „Търсенето на овчи и кози млека и сирена е по-малко, отколкото на продуктите от краве мляко“, посочва Присадашки. Той твърди, че в Румъния изкупната цена на млякото е същата като в България. „Смятам че звучи несериозно да има картелно споразумение в цяла Европа за цените на млякото и млечните продукти“, допълва преработвателят.

 

Leave a Comment