Стрелбата между майонезите се възобнови в КЗК

КЗКСтрелбата между майонезите се възобнови в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Пловдивският производител Димитър Консулов е подал жалба чрез фирмата си „Консул“ за нелоялна конкуренция срещу другия голям производител на майонеза – „Олинеза“. Фирма „Консул“, която произвежда продукта с търговска марка „Краси“, се позовава на Закона за защита на конкуренцията и обвинява „Олинеза“ в нелоялни търговски практики.

Тази година през февруари „Олинеза“ нападна „Консулов“ чрез КЗК с обвинение за излъчване на заблуждаваща реклама, в която се посочват характеристиките на майонезата „Краси“, които можели да повлияят на избора на потребителя. От антимонополната комисия още не са се произнесли по първата жалба.

Майонеза „Краси“ от десетилетия е обект на съдебни битки. Когато Консулов започна производството ѝ през 90-те години, той регистрира името и дизайна на опаковката като търговска марка. Кооперация „Растма май“, която правеше майонеза със същото наименование преди Консулов, но не го бе запазила в Патентното ведомство, бе атакувана в съда. Върховният съд се произнесе в полза на пловдивския бизнесмен. Няколко години по-късно майонезената дейност на „Растма май“ бе закупена от притежателят на марката „Краси“.

 

 

Leave a Comment