Създава се международен фронт срещу фермата за норки край Стара Загора

Организаторите на петицията искат две министерства да се ангажират със спирането на бизнеса със смърт на бозайниците с ценна кожа

норка в клеткаПриродозащитната организация „Четири лапи“ със седалище в Брюксел потърси днес връзка чрез АгроПловдив с организаторите на петицията срещу фермата за норки в старозагорското село Маджерито. Именно АгроПловдив пръв съобщи новината за създаването на нетипичната ферма. От столицата на Белгия поискаха от хората, които пуснаха петицията във Фейсбук допълнителна информация за стопанството и за начина, по който ще се процедира с дребните бозайници. Други зелени сдружения от Европа също са се свързали със защитниците на норките, съобщиха пред АгроПловдив създателите на подписката.  Те очакват международна подкрепа за затваряне на стопанството.

Почти 16 хиляди подписа събра електронната петиция, която се спонтанно се създаде след нашата публикация „Гиганска ферма за норки ще се строи край Стара Загора“. Гражданите реагираха свръхчувствително на новината, че инвеститорът „Фармпро“ЕООД смята да отглежда 400 хиляди норки, които след като навършат необходимата възраст ще бъдат убивани в газова камера. После трупчетата им ще бъдат транспортирани до Полша, за да се добие с търговска цел ценната им кожа.

Коментарите към тази новина в АгроПловдив към момента са 122, а в електронната страница на петицията са над 500.

Междувременно стана ясно, че фермата вече функционира и в нея се отглеждат 10 000 норки. Служители на инвеститора „Фармпро“ обясниха, че дейността им е съобразена с европейските закони. Норките ще се отглеждат по хуманен способ и ще се убиват без стрес чрез задушаване с въглероден окис.

Природозащитници опонират, че фермата функционира в нарушение на Закона за ветеринарномедицинска дейност. Законът позволява убиването на животни при четири случая. Първият – когато животните страдат от заразна болест. Вторият – когато се извършва планирана дератизация (унищожаване на гризачи). Третият е в случай на самоотбрана. Четвъртият е по Закона за лова. Това поясни днес д-р Марияна Иванова.

Според организаторите на петицията Министерството на земеделието, както и Министерството на околната среда и водите трябва да предприемат мерки за закриването на този „концлагер“ на норки.

 

 

8 Comments

  1. Галя каза:

    Какво още трябва да се направи, че да се спре това безумие?

  2. Георги Ташев каза:

    Изрично в репортажа, СЕ КАЗА, че не само ‘природозащитници“ искат стопирането на обекта.
    Искат го хора, ЗАРАДИ ХОРА.
    Сами знаме колко продажни са институциите и как се раздават разршителни….
    То и затова имаме израза: Дюните на са дюни….
    Знае се че в страната няма контрол, и се видя от думите на фермаджиите.

    Те дори не знаят КОЙ и КАКЪВ е ‘консултанта’ им. В един репортаж го представят като холандец, ама той бил датчанин….
    Матева – дори не знае какво значи въглероден окис, после вика триокис….
    Което само по себе си показва че НЕ СЕ работи професионално и по закон.

    Това безумие трябва да спре, защото ще настане ХАОС от престъпления, и за жалост, пострадали ще са хората…..

  3. Mariq каза:

    Tova ne e normalno! Nezabavno trqbva da se prekrati i jivotnite da se pusnat v estestvenata im sreda!!! Kak moje da ima takiva hora..da ubivat za pari tova prosto e nechoveshko

  4. Иванова каза:

    Nezabavna zabrana na takiva fermi i norkite ili jivotinkite ot tiah da se nastaniat v mesta , kadeto da dojiveiat estestvenia krai na jivota si v priatni za tiah uslovia.

  5. Elena каза:

    Как така ще се убиват в България и после ще се транспортират труповете до Полша за добива на кожи?Това е нелогично и вони отвсякъде.Как има хора ,които да се занимават с подобна отврат все още ?И съдебно дело за разрешилите тази гнусна дейност!!!!!!!!

  6. СПИРАНЕ НА БИЗНЕСА СЪС СМЪРТ НА ЖИВОТНИ С ЦЕННА КОЖА!!!!!!!!!!!!

  7. Калоян каза:

    .

  8. Mariq каза:

    Това е отвратително!!!!!!

Leave a Comment