Черешово топче изстрелва гълъби на Събора на овцевъдите

Д. Танева: 1.7 млн. дка пасища вече са раздадени на животновъди
Празникът започна с 830 животни на поляните, десетки шатри и с гозбите на Ути
Събор на овцевъдите 2015 Снимка на "Труд"

Събор на овцевъдите 2015
Снимка на „Труд“

С танцьори, кукери и народни песни започна Четвъртият национален събор на овцевъдите на поляните до Петропавловския манастир на Лясковец. Черешово топче, поставено до една от сцените, събра очите на гостите, когато от дулото му полетяха гълъби.

Още от предишния ден животновъдите откараха до красивата местност 830 овце, кози, кучета пазачи и магарета. Занаятчии и производители на домашно приготвени сирена и кашкавали разпънаха шатри, а Ути Бъчваров запретна ръкави пред огромна делва, която побира три агнета, предаде в. „Труд“. В 10:30 часа съборът бе открит от земеделския министър Десислава Танева.

В словото си при откриването аграрният министър обърна внимание на животновъдите, че държавата ще стимулира отглеждането на високопродуктивни породи под селекционен контрол. Именно грижите за такива стада ще увеличат приходите на бранша. Овцевъдството все още се намира в изключително тежък период заради претърпените през 2014 г. загуби от заболяването Син език, обърна внимание Десислава Танева, цитирана от агенция „Фокус“. Тя посочи, че въпреки помощта от 5 млн. лв. за стопаните на овце и кози по de minimis ситуацията е все още трудна. 1.7 млн. дка пасища и мери от общинските фондове са раздадени на животновъдите към момента, информира още земеделският министър.

Съборът на овцевъдите е организиран от Асоциацията за развъждане на българска млечна овца. В празника участват дипломати от Португалия, Либия, Израел, Полша, Дания и Казахстан, както и овцевъди от 14 държави. Съборът ще продължи до 10 май.

Над 2100 фолклорни певци и танцьори ще зарадват публиката. Сред тях е и Валя Балканска.

 

Leave a Comment